"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Update: opbrengsten waardebepaling achteraf e-boek

Cover_500pxBegin januari schreef ik hier al een stukje over wat levert waardebepaling achteraf bij een e-boek nu op?

Toen was mijn boek ’10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen’ 2 maanden uit en 830 keer gedownload. In totaal betaalde toen zo’n 4,5% van de mensen een bedrag gemiddeld iets boven de 10 euro (dus boven de prijs van het fysieke boek).

We zijn nu bijna 4 maanden verder. Hoe is de ontwikkeling in downloads, betaalgedrag en bedragen? Een update.

Cijfers

Laat ik gewoon beginnen met de harde cijfers:

  • Aantal downloads: bijna 1.250
  • Percentage betalers: 4,85%
  • Gemiddeld bedrag per betaling: 10,70 euro
  • Hoogste bedrag: 50 euro (twee keer)
  • Laagste bedrag: 5 euro
  • Vreemdste bedrag: 15,15 euro

Conclusies

  • Het aantal downloads is vele malen groter dan wanneer ik het boek verkocht zou hebben.
  • Het percentage betalers blijft tussen de 4,5% en 5% hangen.
  • Het gemiddelde bedrag zit rond de 10 euro, meer dan het fysieke boek kost en het dubbele dan wat ik er voor gevraagd zou hebben als ik het verkocht had.
  • De absolute opbrengst is al hoger dan wat ik er voor gekregen zou hebben als ik het verkocht had schat ik zo in. De immateriële opbrengst is nog vele malen hoger.

Leermomenten

  • Elk kwartaal stuur ik een ‘reminder’ mail naar iedereen. De mail van januari had volgens enkele mensen een hoog ‘bedel’ gehalte. Dus in april heb ik een andere insteek gekozen en eerst wat nieuwtjes gegeven voor ik de waardebepaling achteraf aansprak. Dat heeft helaas geresulteerd in een halvering van het aantal betalingen. Eind juni ga ik dus weer een nieuwe vorm proberen.
  • De optie om ‘waarde toe te voegen via een recensie op Bol.com’ leverde welgeteld 1 recensie op. Iets waar ik toch wel teleurgesteld in ben.
  • Een adwords campagne om het boek via Bol.com te verkopen leverde bijna geen verkocht boek op. Wel heel wat mensen die andere producten bestelde via mijn affiliate link, waardoor de campagne uiteindelijk niet heel verlieslatend was. Bijzonder genoeg kocht echter bijna niemand het ’10 banen boek’ via de adwords link.
  • Het aantal fysiek verkochte boeken neemt gestaag toe. In dit tempo moet ik eind voor de zomer weer even langs het Centraal Boek huis de voorraad aanvullen.

Tot zover. Als er nog vragen zijn of je nog suggesties hebt om het rendement te verbeteren hoor ik het graag.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd

9 reacties op dit bericht

  1. Overigens, ik deel zonder enige moeite deze cijfers omdat ik de inkomsten uiteraard gewoon netjes opgeef aan de belastingdienst. Overal gaat dus nog 21% BTW van af, want ja, op een e-boek zit 21% (op een fysiek boek maar 6%).

    • Netto 500 is best cool man. Voorlopig komt dat weliswaar op 5 euro per uur. Maar dat is eigenlijk oneeerlijk…
      “Schrijven” is toch vooral bedoeld om hogere schnabbel en consultancy fees te rekenen? Of is dat attributie-conversie hel waar je uit wilt blijven? 🙂

      • Ten eerste: wie zegt dat ik 100 uur gedaan heb over het schrijven van een boek? Dat gaat bij mij veel sneller hoor

        Ten tweede: je rekent nu voor het gemak de kosten niet mee die je ook hebt. Uiteindelijk heb je ook kosten voor bijvoorbeeld opmaak.

        Nu is de kostenstructuur in dit geval nog veel ondoorzichtiger, want ik heb van het fysieke boek een hele reeks verkocht als nieuwjaarsgeschenk voor een uitzendbureau, waardoor een behoorlijk deel van de vaste kosten gedekt waren.

        En ja, de sprekersfees leveren met name het rendement op.

  2. Misschien is het een idee om bij je presentaties, lezingen e.d. naast je boeken tevens een mobiel pinapparaat mee te nemen, zodat geïnteresseerde boekenkopers niet per se met contant geld hoeven af te rekenen (velen hebben dat immers tegenwoordig niet eens meer – in grote hoeveelheden – bij zich); want dan kunnen zij ook digitaal afrekenen.

    • Begrijpelijk verzoek Frans, maar helaas nog onhandig. In veel gevallen is de prijs van een mobiel pin automaatje te hoog. Nu is er inmiddels iets op de markt dat werkt met de iPhone die wel betaalbaar is, alleen heb ik geen iPhone maar een Android (bewuste keuze).

      En ja, fysiek geld is een issue, ik hoop altijd dat die 10 euro nog net kan. En als iemand mij zegt: ik maak het over, vertrouw ik ze ook altijd. Geef me een visitekaartje en dan regelen we dat.

  3. Grappig. Ik stuitte op dit boek en realiseerde me dat InnovatieBanen, de aanpak om nieuwe banen te creëren, eigenlijk ook een vorm van Betaling Achteraf is, op basis van Bewezen Effect