"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Beeline en IQN gaan fuseren. Wat betekent dat voor het landschap van VMS’en?

Met de fusie van Beeline en IQ Navigator is de grootste wereldwijde leverancier van een VMS (inkoopsysteem voor inhuur freelancers) ontstaan. Mark Bassie beschrijft wat dat betekent voor het VMS landschap.

Op 13 december jl. hebben twee in de VS gevestigde leveranciers van Vendor Management Systemen (VMS) aangekondigd te gaan fuseren:  (ongeacht hoe je dat meet). De fusie past in een trend van schaalvergroting en samenvoegingen. Eerder zagen we bijvoorbeeld de overname van een andere VMS-gigant Fieldglass door SAP dat het inkoop-platform Ariba ook al bezit. Beide combinaties zullen naar verwachting ongeveer even groot zijn wereldwijd gezien.

Bij de deal is ingesloten de eerder door Beeline geworven FMS (Freelance Management System) OnForce, waarmee zzp’ers/freelancers kunnen worden gevonden en geselecteerd voor gepubliceerde opdrachten. Een Nederlandse versie van zo’n FMS is bijvoorbeeld Planet Interim.

Beide bedrijven hebben ook klanten in Nederland en België, maar dat zullen vooral grote internationaal opererende bedrijven zijn. Het is de bedoeling dat de twee platformen op termijn worden samengesmolten tot één, waarbij het beste van elk wordt gecombineerd. De uitgebreide ‘Ecosysteem’-mogelijkheden van IQN samen met de uitgebreide configuratie-mogelijkheden van Beeline is de verwachting. Met Eco-systeem bedoel ik de mogelijkheid dat andere bedrijven hun software makkelijk kunnen koppelen aan die van IQN, waardoor gebruikers toegang kunnen krijgen tot veel meer functionaliteiten dan die van IQN alleen. Bij IQN moet je dan denken aan andere grootheden als IBM, Monster, Oracle en Workday.

Iets soortgelijks doet bijvoorbeeld Carerix met haar ATS in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan online video-functionaliteiten, online assessments en rating en screening van kandidaten.

Daarnaast zijn beide bedrijven sterk in het ondersteunen van SOW (Statement of Work)-arrangementen, waarbij hele taken op basis van resultaat worden uitbesteed, gevolgd en vergoed (en dat niet meer op urenbasis). Dat wordt in Nederland steeds interessanter om aan de wurggreep van de wet DBA te ontkomen.

Ook zijn beiden druk bezig om met allerlei vormen van data-verzameling ‘predictive analytics’ bij het inhuurproces mogelijk te maken. Bijvoorbeeld vragen als ‘In welke regio kan ik het beste zoeken naar kandidaten?’ of ‘In welk land liggen de tarieven voor dit soort personeel het laagst?’.

Veel synergie is ook te vinden in de marktsegmenten waar beide bedrijven elkaar goed aanvullen.

Het totaal aantal werknemers komt straks op ongeveer 600 uit. Bij beide bedrijven werken ook een aantal Nederlandse en Belgische medewerkers, alleen Beeline heeft een bijkantoor in België.

Adecco, wereldwijde MSP-aanbieder, was tot nu toe eigenaar van Beeline en behoudt een minderheidsaandeel in de combinatie. Het is nu afwachten wat de volgende stappen gaan worden in de overnamestrijd en het fusiegeweld. Maar gelet op de grote wereldwijde groei van dit soort bedrijven en de verdere groei van de ‘Gig-economy’ is dit zeker niet de laatste stap die we zullen zien…

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie