"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

BNR Werkverkenners is terug van weggeweest

Het wekelijkse radioprogramma Werkverkenners op BNR Radio is terug. Nu in samenwerking met Brainnet, wat zeker niet betekent dat het in het programma alleen over flexibel werken gaat. Anne Meint Bouma de uiteenlopende thema’s rondom werk die in het programma voorbij komen

Het wekelijkse radioprogramma Werkverkenners op BNR Radio is terug. Nu in samenwerking met Brainnet, specialist op het gebied van inhuur van flexibel personeel. Wat zeker niet betekent dat het in het programma alleen over flexibel werken gaat. Iedere week komen de meest uiteenlopende thema’s rondom werk voorbij. Een interview met Anne Meint Bouma (Brainnet) over de samenwerking tussen Werkverkenners en Brainnet. 

Waarom juist nu samenwerking met BNR Werkverkenners?

“Het gaat om werk. Een thema dat ons allemaal raakt. Werk is zelfontplooiing, groei, ambities, meedoen, zingeving en natuurlijk inkomenszekerheid. Voor ons is het belangrijk een bijdrage te leveren aan een duurzame ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Werkverkenners biedt dat platform. Het kan overal over gaan: welke beroepen komen en zullen verdwijnen? Millennials: alle bedrijven willen ze hebben, maar hoe krijg je ze binnen? Ouderenwerkloosheid: met 45 ben je al oud. Scholing: werkenden en ook flexwerkers hebben recht op scholing maar waarom is het niet verplicht? En over het werk zelf. Er wordt gezegd: je moet werken, maar laten we eens beginnen met de vraag: waar zit het werk? Op dat soort vragen zoekt Rens de Jong, presentator van het programma elke week antwoord.”


We geloven als Brainnet in een brede discussie rondom werk en de manier waarop wij als maatschappij daar tegenaan kijken 

Dat is vrij breed.

“Het is breed maar de arbeidsmarkt is ook breed. We willen over onze eigen schaduw heenkijken. Uiteindelijk geloven wij in een brede discussie rondom werk en de manier waarop wij als maatschappij daar tegenaan kijken. Wij willen als Brainnet graag een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van onze arbeidsmarkt.”

 

WerkverkennersDragen jullie ook onderwerpen aan?

“Uiteraard reiken we thema’s, onderwerpen en mogelijke sprekers aan. Want we weten als geen ander wat er speelt in de markt. Maar uiteindelijk bepaalt BNR waar het over gaat en welke gasten er langskomen. Zij hebben journalistieke vrijheid en dat maakt het programma ook krachtig.”

 

Er wordt nogal wat gezegd en geschreven over flexibel werk, gaan we daar veel over horen in het programma?

“Het zal zeker ook over flexibel werken gaan. Dat is een belangrijk thema. Dat kan ook niet anders met nu zo’n 3 miljoen flexwerkers, waarvan zo’n 1 miljoen zzp’ers. Flex wordt steeds meer onderdeel van de strategische personeelsplanning. Daarbij komen vragen als: waarom zetten we iemand jaren in op een functie terwijl we hem ook kunnen aannemen? Welke projecten gaan we starten? Wie hebben we daarvoor nodig? Vaste of flexwekers?”

 

Flex kent ook wel wat problemen…

“Flex is geen doel op zich maar een middel. Misbruik moet je uiteraard keihard aanpakken. Wanneer geld het uitgangspunt is, is dat fout. Wij zeggen: flexibiliteit moet lonen en daarom helpen we bij onze opdrachtgevers helder te krijgen waarom ze voor een flexwerker kiezen.”

 “De arbeidsmarkt in Nederland is uniek in de verscheidenheid aan werkvormen.

Hoe moet je die lastige punten aanpakken?

“Lastige punten maken we bespreekbaar, daarvoor zien we BNR Werkverkenners onder meer als een van de kanalen. Maar ook via onze eigen kanalen en in gesprekken met onze opdrachtgevers leggen we de vinger op de zere plek. Wij geloven dat helder en transparant zaken doen, duidelijke afspraken, eerlijke beloningen en dat de juiste wettelijke kaders bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Je moet het bijvoorbeeld aantrekkelijker maken om mensen aan te nemen en daarnaast op een nette manier afscheid kunnen nemen.”

“De arbeidsmarkt in Nederland is uniek in de verscheidenheid aan werkvormen. Voorheen had je een contract, nu zijn er vele variëteiten. Ik mis in de politiek een integrale visie op werk, er ligt nog te veel de nadruk op tegenstellingen. Het is traditioneel links tegenover rechts, vast tegenover flex. Maar het is niet of het één of het ander. Mensen werken al via vele mengvormen. Een vaste baan en een paar uur als flexibele medewerker. Ik vind dat we af moeten van tegenstellingen. Een gezonde arbeidsmarkt met een variatie aan contractvormen is in het belang van ons allemaal.”

 

Wie moeten Werkverkenners vooral niet missen?

“Iedereen die thema’s rondom werk interessant vindt. Maar het is zeer zeker boeiend voor HR-professionals.”

 

Waar gaat de komende uitzending over? Kun je er al wat over zeggen?

“De komende uitzending van 4 april gaat over werkgeluk. Overigens kun je de uitzendingen ook altijd terugluisteren als je ze gemist hebt. Eerder ging het bijvoorbeeld over de vraag of er een mini-sociaal stelsel moet komen voor alle werkenden en vorige week ging het over de vraag of solliciteren een verplicht vak moet worden op school. Meer informatie vind je op onze site. Daar kunnen mensen ook contact met ons opnemen om suggesties voor onderwerpen door te geven. Daar staan we zeker open voor.”