SLUIT MENU
leerwerkplicht

“Werklozen positief stimuleren is belangrijk, maar leerwerkplicht instellen wordt een drama”

Tjebbe van Oostenbruggen, directeur van Brainnet, reageert op VVD plan voor leerwerkplicht werklozen.

“Werklozen positief stimuleren is essentieel. Maar een leerplichtwet instellen, dat wordt een drama”, aldus Tjebbe van Oostenbruggen directeur van Brainnet tijdens de uitzending van BNR Zakendoen op 13 juni. Hij reageert hiermee op het voorstel van Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) over het instellen van een leerwerkplicht voor werklozen. Het voorstel is onderdeel van een plan van de grootste regeringspartij om tekorten op de arbeidsmarkt te bestrijden.

“Ik geloof niet in verplichtstellen. Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn. Bovendien: werkgevers zitten niet te wachten op ongemotiveerde mensen.

Wat we wel moeten doen is positief stimuleren, mensen helpen. We moeten ons nu al klaarmaken en investeren in de volgende crisis die eraan zitten te komen. Denk aan grote veranderingen van werk. Nu al weten we dat gas gaat plaatsmaken voor andere vormen van energie. Het is zaak dat we mensen motiveren en stimuleren zich hiertoe te laten scholen.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

 leerwerkplicht voor werklozen
Tjebbe van Oostenbruggen, directeur van Brainnet

“De situatie waar we nu in zitten is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever, werknemer, overheid en UWV. Neem het voorbeeld bij ons op kantoor. In ons team hebben we een administratief medewerker in dienst, hij zat op een dood spoor in de grafische vormgeving. Hij heeft ervoor gekozen zich te laten omscholen tot leraar Duits. In de tussentijd werkt hij bij ons. Het zou mooi zijn als een instantie als het UWV dit soort mensen helpt.”

Transitievergoeding inzetten voor scholing

In de uitzending was ook aandacht voor de mismatch tussen bedrijfsscholen en arbeidsmarkt. Van Oostenbruggen: “Samenwerken met het onderwijs is prima, maar het moet niet een zaak worden van de werkgever.” Hoe gaan we dan geld reserveren om dit onderwijs te bekostigen? Van Oostenbruggen: “We hebben hier volgens mij een mooi instrument voor namelijk de transitievergoeding. We moeten zorgen dat mensen gestimuleerd worden dit geld ook daadwerkelijk in te zetten voor scholing.”

De twee andere gasten in de studio Reinier Castelein van de Unie en Rob Slagmolen, secretaris van werkgeversvereniging MKB Nederland.

Luister de uitzending terug:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie