SLUIT MENU

Wat komt er na de VAR?

Nieuwe wetgeving rond zelfstandigen komt er aan. Maar de polder is nog steeds niet erg enthousiast, schrijft Lisette van Rossem van het Platform ZZP Dienstverleners in haar column.

Tijdens het afgelopen Wereldkampioenschap voetbal deze zomer in Rusland was die er dan: de VAR (Video Assistant Referee), een official die de scheidsrechter assisteert en op diens verzoek beslissingen opnieuw beoordeelt met behulp van camerabeelden. Mijn jongste zoon en ik deden met veel plezier de bewegingen van de scheidsrechter na, als hij om een VAR vroeg.

Bij de letters VAR denk ikzelf aan iets anders, namelijk aan de Verklaring Arbeidsrelatie. Deze verklaring is afgeschaft zoals u weet en vervangen door een systeem van modelovereenkomsten. Dit systeem is geen lang leven beschoren geweest. Maar hoe nu verder?

In het regeerakkoord zijn drie maatregelen opgenomen. Een minimumtarief voor zzp’ers met een laag tarief, een webmodule voor zzp’ers boven dit lage tarief en een opt-out faciliteit voor zzp’ers met een tarief boven de € 75 per uur. Op de ministeries van SZW en Financiën wordt hard gewerkt aan het uitwerken van deze maatregelen.

De polder is niet erg enthousiast

Maar wat wil de Polder? Het zal u niet verbazen, maar niet de voorgestelde maatregelen uit het regeerakkoord. Echter met een uitzondering. Een maatregel voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving, daar is de Polder het wel over eens. Het zou een mooi idee zijn om hierover met alle stakeholders een Ronde Tafelbijeenkomst te beleggen en met elkaar hiervoor een mooie, solide oplossing te bedenken.

Maar een webmodule met 150 vragen, eh nee. Daar zitten we echt niet op te wachten. Deze vragen zijn nota bene nog eens (grotendeels) afkomstig uit het BGL (Beschikking Geen Loonheffingen) tijdperk.

Eind oktober / begin november 2018 zal minister Koolmees de leden van de Tweede Kamer rapporteren over de gemaakte voortgangen in het o zo complexe zzp-dossier. Ik kan niet wachten. In tegenstelling tot het voetbal, kan minister Koolmees helaas bij twijfel geen Video Assistant Referee inroepen.

Lisette van Rossum

Mr. Lisette van Rossum (Fiscaal Recht, Rijksuniversiteit Leiden en Europese Fiscale Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam) startte haar loopbaan als assistent accountant bij Moret en Limpberg. Bij Fortis Nederland en Delta Loyd specialiseerde zij zich in loonheffingen. Deze ervaring breidde zij verder uit in functies bij o.a. KPMG Meijburg & Co en NV Nuon Energy. Sinds 2010 is Van Rossum beleidsmedewerker bij de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Daar is zij verantwoordelijk voor alles op het gebied van fiscale wet- en regelgeving. In die hoedanigheid adviseert zij leden en lobbyt zij in Den Haag. Ook heeft zij het dossier zzp-intermediairs onder haar hoede. Mede van haar hand zijn de modelovereenkomst tussenkomst en bemiddeling. Bekijk alle berichten van Lisette van Rossum