SLUIT MENU

“Alleen samen krijgen we zoveel mogelijk mensen aan het werk”

Column van ABU directeur Jurriën Koops

450.000 mensen zonder baan. En dat worden er nog meer. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn niet rooskleurig. Minister Koolmees stelt 1,4 miljard euro beschikbaar om mensen snel aan het werk te helpen.

Overal in Nederland werken mensen en organisaties samen. Laten we dat ook doen als het gaat om het aan het werk helpen van zoveel mogelijk mensen. Kabinet, werkgeversorganisaties, vakbonden, UWV, gemeentes, opleiders, re-integratiebedrijven, sociale werkplaatsen: alleen samen krijgen we zoveel mogelijk mensen aan het werk.

‘Mooi gezegd’, zult u denken? Maar wat kunnen de ABU en zijn leden bijdragen? ‘Mensen en middelen’ is dan mijn antwoord. UWV kan de grote aantallen gesprekken met kandidaten niet alleen aan. Onze leden stellen inmiddels intercedenten beschikbaar aan UWV om hen hierbij te ondersteunen. Een mooie vorm van samenwerken en publiek-private samenwerking in de praktijk. Zo eenvoudig kan het zijn.

Maar we kunnen meer. Vorige week hebben wij samen met NRTO en OVAL aan minister Koolmees, UWV en de VNG een aanbod gedaan om 100.000 loopbaangesprekken te voeren met evenzoveel werkzoekenden of mensen die hun baan dreigen kwijt te raken. Daarbij hoort ook voor  iedereen een arbeidsmarktprofiel  zodat hij/zij inzicht heeft in zijn/haar kennis, ervaring en vaardigheden. Ook staan er adviezen in voor om- of bijscholing. Uiteraard doen we ons uiterste best om mensen na een loopbaangesprek aan het werk te helpen. Want de banen die er zijn, zijn op dit moment te vinden bij de uitzendbureaus. Ook verzorgen we om- en bijscholing van uitzendkrachten. Vaak is een korte – praktijkgerichte – opleiding al voldoende om iemand weer aan het werk te krijgen.

Het geld dat het kabinet investeert is ook bedoeld om mensen met problematische schulden te helpen. Ook daarbij kunnen onze leden helpen. Veel uitzenders werken al met budgetcoaches.

En tegen criticasters die zeggen dat uitzenders alleen maar verdienen hieraan zeg ik: stop daarmee. Werk samen. Juist nu. Want alleen samen krijgen we zoveel mogelijk mensen aan het werk.

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops

2 reacties op dit bericht

 1. Beste Jurrien,

  Prima insteek…..iedereen aan t werk….maar dan ook in alle vormen die mogelijk zijn…..in loondienst, als uitzendkracht en niet te vergeten ook als zzper is een prima mogelijkheid…..

  Werken, werken en nog eens werken…..daar gaat t om…..en niet in wat voor vorm……

 2. Inderdaad, alleen samen krijgen we zoveel mogelijk mensen aan het werk!

  We hebben ook nog alle (zelfstandig) ondernemers die geen lid zijn van (deze) verenigingen, maar wel ondernemend en inventief zijn en hun netwerken in de samenleving en bij werkgevers hebben, die kunnen meewerken. Zij zijn gewend om online te werken of flexibel naar elk kantoor toe te komen waar het werk is te doen en/of beschikken over eigen kantoorruimte. Velen van hen zijn ook al gecontracteerd door het UWV of gemeenten voor re-integratiewerkzaamheden of door Ministerie van SZW voor het Ontwikkeladvies. Velen zijn ook aangesloten bij de vele beroepsverenigingen die we hebben op dit vlak in Nederland of werken samen in andere samenwerkingsverbanden of met bedrijven.

  Alle vertrouwen dat als we dit goed organiseren, en met het hele ecosysteem, we elkaar zullen verrassen hoe veerkrachtig we zijn.

  #LevenLangOntwikkelen #CollectiefOntwikkelen #StroomversnellingArbeidsmarkt