"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Van HR-trends tot verkiezingen: dit moet je weten over de arbeidsmarkt van morgen

Welke trends en gebeurtenissen hebben invloed op jouw arbeidsmarktbeleid? En hoe kan je jouw organisatie erop voorbereiden? Hugo-Jan Ruts geeft inzichten en tips in het webinar ‘Inhuur en de arbeidsmarkt van morgen’.

Organisaties hebben meer behoefte aan wendbaarheid, er ontstaan nieuwe verhoudingen tussen interne en externe flex en de coronacrisis zorgt voor verschuivingen in de arbeidsmarkt. Bovendien wil de politiek wetgeving aanscherpen, de Commissie Regulering van werk adviseert flinke hervormingen van het arbeidsmarktbeleid. Hoe dat uitpakt, hangt weer af van de verkiezingen in 2021.

Welke trends zijn nu echt belangrijk voor jouw inhuurbeleid? Hoe kun je inspelen op de arbeidsmarkt van morgen? Daarover organiseerde Driessen Groep een webinar, gepresenteerd door hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy.

Tijdens de online sessie vertelt hij dat er fundamentele zaken gaan veranderen die invloed hebben op de manier waarop organisaties omgaan met hun personeel. Voor de meeste trends en regels geldt dat ze niet van de ene op de andere dag veranderen, maar wel belangrijk zijn voor de langetermijnplanning.

  1. Flexibel organiseren

Wendbaarheid blijft essentieel om in te spelen op veranderingen. De ideale verhouding tussen vast en flex verschilt per organisatie. Bovendien denkt Ruts dat bedrijven in de toekomst meer intern flexibel worden. Vaste werknemers kunnen bijvoorbeeld meer vrijheid krijgen op het gebied van werktijden, thuiswerken en functiewisselingen binnen de organisatie.

Daarnaast blijft de behoefte aan externe flex bestaan. Ontwikkel er een visie op, tipt Ruts. Voor (semi-)publieke instellingen is dat nog extra belangrijk, omdat zij hun inhuurbeleid moeten verantwoorden. “Externe inhuur is geen zwakte bod, zolang je maar een visie hebt”, citeert hij Arjan van Gils, gemeentesecretaris van Amsterdam.

Lees ook: Waarom zien we in de flexdiscussie ‘interne flex’ zo vaak over het hoofd?

  1. Werkgelegenheid

De coronacrisis leidt tot een rare situatie op de arbeidsmarkt. Terwijl we in januari nog te maken hadden met enorme krapte, liep de werkloosheid op sinds het uitbreken van de pandemie. “Het valt nog mee”, zegt Ruts. “Er zijn bovendien nog veel openstaande vacatures. Dit zou voor jou als werkgever een goed moment kunnen zijn om die in te vullen.”

Denk daarbij ook aan eens je zzp’ers, tipt hij. De afgelopen maanden neemt het aantal startende zzp’ers toe, maar het aantal stoppers stijgt ook. “Het gros van de zzp’ers die binnen vijf jaar stopt, doet dit om in loondienst te werken”, zegt de hoofdredacteur van ZiPconomy. “Een deel van de populatie zelfstandigen staat dus open voor een baan. Je zzp-pool is een prima bron van kandidaten voor vaste functies, maak daar gebruik van.”

  1. Drie rijbanen van Borstlap

“Volg de discussie rondom het voorstel van de Commissie Borstlap”, adviseert Ruts. Deze Commissie Regulering van werk kwam begin dit jaar met een advies voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Het advies zijn drie ‘rijbanen’ voor werkenden: vaste dienst, uitzend of zzp. Constructies zoals payroll worden verleden tijd. Bovendien mag je zzp’ers alleen inhuren voor specialistische taken, niet als je wat extra capaciteit nodig hebt.

“Als de regering dit advies volgt, betekent dit veel voor de flexibele schil van je organisatie”, vertelt Ruts. “Wil je een zieke medewerker vervangen of heb je tijdelijk meer mensen nodig? Dan kan dat alleen nog via uitzend en detachering.”

Het is maar de vraag of zzp’ers zich in een uitzendconstructie laten dwingen, zegt hij. “Een deel van de zelfstandigen zal in een andere sector gaan werken. Ik voorzie dan problemen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg.”

  1. Politiek: webmodule, wet Dba en de verkiezingen

Andere belangrijke ontwikkelingen om in de gaten te houden zijn de pilot van de webmodule, deze cassatiezaak over de term ‘inbedding in de organisatie’ en de aankomende verkiezingen. “De kleur van het kabinet zal bepalend zijn voor de toekomst van vast en flex”, zegt Ruts. In het webinar legt hij uit wat bijvoorbeeld een linkse meerderheid betekent voor de flexmarkt.

In aanloop naar de verkiezingen besteedt ZiPconomy aandacht aan de visies van de verschillende politieke partijen en de beloftes in hun verkiezingsprogramma’s op het gebied van de arbeidsmarkt en zelfstandigen. Klik hier voor een overzicht.

  1. Strategisch plannen

Al met al wordt het inhuren van zzp’ers in de toekomst misschien moeilijker, maar het externe inhuur blijft belangrijk voor opdrachtgevers. “Denk bij je strategische personeelsplanning dus ook na over je behoefte aan externe flexibiliteit”, zegt Ruts. “Inventariseer welke zzp’ers er nu bij je rondlopen en wie je nodig hebt over vijf jaar. Hoe zorg je dat jij een aantrekkelijke opdrachtgever bent? Denk daarbij ook na over beperkingen van de wetgeving.”

In het webinar zie je hoe je bijvoorbeeld goed opdrachtgeverschap en Statements of Work kunt gebruiken voor je externe inhuurbeleid op de lange termijn. Je vindt de opname hier.

Haert. Wij staan voor (on)gewoon goed opdrachtgeverschap voor maatschappelijk gedreven professionals. Haert is onderdeel van de Driessen Groep. Bekijk alle berichten van Haert