"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Stoppen als zzp’er is misschien wel lastiger dan starten

Elke week gaan Nina van den Dungen, radiohost bij BNR, en Hugo-Jan Ruts, hoofdredacteur van ZiPconomy, in gesprek met verschillende zzp’ers over facetten van het zelfstandig ondernemerschap. Deze week gaat het over stoppen als zzp’er. Een gesprek door zzp’ers, voor zzp’ers. Een link naar de podcast vind je onderaan dit artikel.

Er zijn veel redenen om zzp’er te willen worden, maar minstens zoveel om ermee te stoppen. Misschien lopen de zaken niet goed, of heb je een mooie vaste baan aangeboden gekregen. Misschien komt je pensioendatum dichterbij. Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden op het beëindigen van je bedrijf, want stoppen… dat is lastiger dan starten!

Meer dan de helft van de startende zzp’ers stopt binnen vijf jaar, vertelt Hugo-Jan Ruts. “Per jaar stoppen bijna 200.000 zzp’ers. 52 procent heeft daarna een baan, 20 procent gaan met pensioen en 15 procent komt in een uitkering of zonder inkomen. Slechts een paar procent is zzp af omdat ze personeel in dienst nemen of gaan studeren.”


  • Meer dan de helft van de startende zzp’ers stopt binnen vijf jaar.
  • Per jaar stoppen bijna 200.000 zzp’ers.
  • 52% heeft daarna een baan.
  • 20% gaat met pensioen.
  • 15% komt in een uitkering of zonder inkomen.
  • Een paar procent is zzp af omdat ze personeel in dienst nemen of gaan studeren.

Bron: Kamer van Koophandel en CBS/TNO


Waarom stoppen

In loondienst gaan is de meest voorkomende reden om te stoppen als zzp’er. Zoals Willem Los, die 11 jaar interim-manager is geweest in de financiële sector. Los werd vooral ingehuurd op achterstandsbeheer. Opdrachten die langer duurden, waardoor hij vaak een goede band ontwikkelde met zijn opdrachtgever. “Als zzp’er word je dan regelmatig gevraagd om in dienst te komen. Het speelt een rol bij onderhandelingen over verlenging van je opdracht. Ik voelde me enorm thuis en kreeg veel vrijheid bij het bedrijf waar ik op dat moment voor werkte. Daarom ging ik in dienst,” vertelt Los.

Roel Steringa is zelfstandig financieel planner. Hij staat zzp’ers bij die willen stoppen. Hij herkent de reden die Los aanvoert. “Als je breed inzetbaar bent, wordt er vaker aan je getrokken. Dan is in loondienst gaan aanlokkelijk want het heeft niet alleen voordelen om zzp’er te zijn.”

Een andere reden om te stoppen is onvoldoende opdrachten. Op het moment dat het wat minder gaat, is een buffer nodig. Velen putten dan uit hun pensioen. “Inzicht in de financiële situatie en toekomst is belangrijk om keuzes te maken. Vaak ontstaat er een periode van hybride ondernemen en combineert de zzp’er zijn bestaan met een functie in loondienst. Die groep is stijgende”, aldus Steringa.

Als je breed inzetbaar bent, wordt er vaker aan je getrokken. Dan is in loondienst gaan aanlokkelijk want het heeft niet alleen voordelen om zzp’er te zijn.

Wat geef je op

Hoeveel gaat iemand er gemiddeld financieel op achteruit als ie van zzp’er naar loondienst gaat? Volgens Steringa kan dat oplopen tot een derde van je inkomen. Voor Los was dat niet zoveel. “Ik ging erop achteruit, maar ik kreeg er ook veel voor terug. Pensioenopbouw, zekerheid en de thuissituatie werd rustiger omdat de stress die telkens ontstond bij het beëindigen van een opdracht, wegviel. Je komt wel weer in een keurslijf terecht en daar moet je je senang bij voelen. Het is toch anders in loondienst. Ik mis niet zozeer het ondernemerschap, wel de autonomie om mijn eigen klussen te bepalen en hoeveel tijd ik daaraan besteed.”

Ik mis niet zozeer het ondernemerschap, wel de autonomie om mijn eigen klussen te bepalen en hoeveel tijd ik daaraan besteed.

Wat kost het

Het bedrijf ‘sluiten’ heeft Los een hoop bloed, zweet en tranen gekost. En geld. De pensioenpot die hij zelf had opgebouwd, heeft hij afgekocht bij de Belastingdienst. Dat kostte veel geld, maar daarmee heeft hij wel schoon schip gemaakt.

Met een akkoord van de fiscus kan het pensioenbedrag blijven staan tot de pensioenleeftijd en het bedrijf ‘slapen’. De verplichte 1225 uur die je aan je bedrijf moet besteden, is immers alleen een criterium voor de zelfstandigenaftrek. Evengoed komt het moment van afrekenen. Is dat simpelweg een proces van de boekhouding afsluiten en afmelden bij de Kamer van Koophandel? Ja, stelt Steringa. “Reken eerst met de fiscus af en schrijf je dan pas uit bij de Kamer van Koophandel. Dat verschilt niet voor een BV of een eenmanszaak.” Dat proces kan lang duren, weet Los. In zijn geval heeft hij pas na drie jaar de bevestiging van opheffing in huis.

Spijt

En mocht je spijt krijgen of nieuwe mogelijkheden zien, inschrijven bij de Kamer van Koophandel is zo weer gebeurd. Op de vraag of Los spijt heeft van zijn beslissing antwoordt hij resoluut nee: “Je moet plezier hebben in de dingen die je doet, dus waarom zou je die keuze niet maken?”

Zijn belangrijkste tip als het aankomt op stoppen als zzp’er is dat je schoon schip maakt. Sluit af met de instanties, anders komen ze als een boemerang terug. Steringa raadt aan om dit doordacht te doen. “Vergaar inzicht en vraag hulp aan financieel planners. Dat kan je helpen om de juiste beslissing te nemen.”

Luister de hele podcast over stoppen (aflevering 10) of een van de andere podcasts voor ‘eigen bazen’ terug via onderstaande links.

Zzp’er zijn is vrijheid, hard werken, je netwerk afschuimen, onderhandelen en een stroom aan administratie. Nina van den Dungen, zelf ook eigen baas, bespreekt alle aspecten van dit leven met zzp'ers en experts in ZZP Café. Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy is haar co-host. Bekijk alle berichten van ZZP Café