SLUIT MENU

Zzp’ers pleiten voor betere positie tijdens videocall met koning

Donderdag 15 april jongstleden heeft koning Willem-Alexander een videocall gevoerd met 5 zzp’ers uit diverse branches. Initiatiefnemer voor het gesprek was Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), de koepelorganisatie voor zelfstandig ondernemer die mede is opgericht door ZZP Nederland. Namens VZN was Cristel van de Ven, voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland aanwezig bij het gesprek. In het gesprek met de koning pleiten de zzp’ers voor een betere positie voor zzp’ers.

Een van de aanwezige zzp’ers was Arjan Dunning. Hij is als zelfstandig orkestleider, dirigent en muziekdocent en via collectief BvODI aangesloten bij ZZP Nederland. Hij vertelde de koning dat hij zijn  inkomsten in een jaar tijd bijna helemaal zag verdampen en dat zijn spaargeld hem nu nog overeind houdt. Dunnning schets een sombere toekomst voor zijn vakgebied ,,Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de professionals die lesgeeft in de kunst- en cultuursector wil stoppen. Dat zijn veelal zzp-ondernemers die het door te weinig inkomsten niet meer zien zitten. Dit zal bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van muziekonderwijs op scholen. Ik hoop dat de situatie richting de zomer snel beter wordt, want de afgelopen maanden bevond ik me in een donkere ruimte en vroeg ik me af waar het lichtknopje was.’’

VZN-voorzitter Van de Ven heeft aan de koning uitgelegd dat VZN strijdt voor een plek aan de poldertafel. Er is immers een grote noodzaak om de zzp’ers beter onder de aandacht te brengen in politiek Den Haag. Als in het gesprek een zzp’er oproept om een beter vangnet voor zelfstandige ondernemers bij arbeidsongeschiktheid beschikbaar te maken haakt Van der Ven daar op in, door te zeggen dat dat ook een van de doelstellingen van VZN is. ,,Nu zetten we vooral in op het verbeteren van de coronasteunpakketten voor zzp-ondernemers, maar we streven naar een aparte rechtspositie voor zelfstandigen, naar collectieve voorzieningen en vereenvoudiging van de belastingen, zodat er een eerlijke arbeidsmarkt ontstaat voor iedereen. Ongeacht de contractvorm.’’

Nadat de koning de verhalen van alle zzp’ers had aangehoord beloofde hij de verhalen mee te nemen naar politiek Den Haag. De koning zei dat de aandacht te vaak gaat naar de groep zzp’ers die niet uit vrije wil ondernemer zijn geworden. De groep die juist met volle tevredenheid ondernemer is geworden, moet niet worden vergeten.

ZZP Nederland is de grootste onafhankelijke ondernemersorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Bekijk alle berichten van ZZP Nederland