"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Labour Party wil af van varianten tussen werknemer en zelfstandige

Partij wil af van de ‘worker’ status

De Britse Labour Party wil af van de tussenvariant die de UK momenteel kent tussen de werknemer en de zelfstandige. Naast die twee smaken kent het Britse stelsel namelijk ook nog de ‘worker’ en ‘dependent contractor’. Zo bepaalde de hoogste rechter onlangs dat Uber chauffeurs geen zelfstandigen zijn, maar ook geen werknemers. Ze zijn ‘workers’. Daarmee hebben ze minder zekerheden dan werknemers, maar meer rechten dan zelfstandigen.

Labour wil dus af van dat onderscheid en zo platformwerkers meer zekerheid geven. Die krijgen zo wel recht op minimumloon, vakantiegeld, ouderschapsverlof en doorbetaling bij ziekte. De partij pleit overigens al langer dat ook (echte) zelfstandigen recht krijgen op een uitkering bij ziekte.

Het verdwijnen van de tussenstatus zal volgens Labour ook een eind maken aan een lange reeks rechtszaken over de rechten en plichten van platformen en platformwerkers. Ook in Engeland staan bedrijven als Uber en Deliveroo regelmatig voor de rechter, met wisselende uitkomsten.

Het voorstel past in een ‘new deal for working people’ die de partij later lanceert, zo licht schaduwminister Andy McDonald toe. “Miljoenen werkenden hebben onzeker werk met lage lonen en weinig rechten en bescherming, terwijl ze wel cruciaal werk doen om ons land door de pandemie te helpen.”

Dave Chaplin, CEO van de freelancers en opdrachtgevers website ContractorCalculator, omarmt het voorstel van Labour. Hij vindt het goed dat er zo een einde komt aan ‘zero-rights employment’ modellen. Maar, zo waarschuwt hij, het moet er niet toe leiden dat het onmogelijk wordt voor zelfstandigen en opdrachtgevers onderling zaken te doen, zoals ze dat beiden graag willen. Hij ziet deze stap ook als een mooie aanleiding om de weinig geliefde IR35 regeling – die het inhuren van freelancers een stuk complexer heeft gemaakt- af te schaffen.

Bron: Personneltoday


Zie dit Emagazine voor meer verhalen over hoe in een aantal andere landen omgegaan wordt met de discussie rond freelancers. In het eMagazine wordt gekeken naar België, de VS, Zweden, Canada, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het beleid van de EU (zie hier).

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie