"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Sterk herstel aantal online vacatures voor zelfstandig professionals. Maar IT krimpt.

De indicatie voor een tarief die opdrachtgevers vermelden bij vacature teksten stijgen in bijna alle sectoren.

In de eerste zes maanden van dit jaar verschenen er 42.533 online opdrachten voor  interim managers, consultants en hoger opgeleide freelance specialisten op Planet Interim. Dat is 42% meer dan in de laatste zes maanden van 2021.

Ten opzichte van het record periode van de eerste twee kwartalen van  2021 lag het aantal interim vacatures echter nog wel 24% lager. Het aantal opdrachten liet in die periode dan ook een erg sterk herstel zien na het eerste Corona-jaar 2020.

De opdrachten zijn op Planet Interim geplaatst of door Planet Interim geïnventariseerd bij 350+ bemiddelaars, MSP’s en social media.

Aantal opdrachten groeit over de hele linie maar… krimp in IT

Opvallend is dat het aantal IT-opdrachten voor het eerst sinds lange tijd kromp, en wel met 2% naar 15.991 opdrachten. De krimp had als gevolg dat het aandeel IT-opdrachten, na een periode van jarenlange groei, nu fors minder was dan 50% van de interim markt, namelijk 37,6%. Dit IT aandeel was precies een jaar geleden nog ruim 57%.

De grootste groeiers waren deze keer de vakgebieden Finance & Banking, Purchasing & Logistics, Office & Facility Management en HR, met meer dan 100%.

HR

Het aantal online vacatures voor zelfstandig HR professionals is meer dan verdubbeld. Dat gold zowel voor opdrachten op management en directie niveau, als voor opdrachten als P&O/HR business partner. Ook het aantal opdrachten op het gebied van recruitment en L&D verdubbeld.

 

Stevige verschillen in ontwikkeling tarief

Per vakgebied zijn er stevige verschillen in de ontwikkeling van de tarieven. Zo is de gemiddelde tariefsindicatie bij opdrachten op het gebied van marketing en logistiek flink gedaald. Het gemiddelde uurtarief vermeld bij een IT-opdracht is met 5% toegenomen. Het gewenste tarief van IT-professional steeg met 3%. Dit betekent nog niet dat de ‘tarief -gap’, het verschil tussen het gewenste tarief dat de zelfstandige wens en het tarief dat de opdrachtgever als indicatie met een opdracht meegeeft gedicht is. Bij IT was de gap het afgelopen half jaar ongeveer -19%, dat wil zeggen dat opdrachtgevers gemiddeld een 19% lagere tariefindicatie afgeven dan dat IT-professionals gemiddeld als optimaal uurtarief wensen. In de meeste andere sectoren is dat gat nog groter, zo laat het onderstaande diagram zien.

Zie hier voor mee informatie over onder meer ontwikkeling aantal opdrachten in andere vakgebieden

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie