"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark Soons, auteur van ‘Cashflow’: ‘Ik geloof in besparen, maar ik ben meer van het verdienen’

Met ‘Cashflow’ schreef Mark Soons een boek met handige financiële lessen voor ondernemers. Door slim geld weg te zetten en te beleggen krijg je veel meer grip op jouw financiën. Soons legt uit hoe je dat verstandig aanpakt.

Cashflow is alweer jouw tweede boek.

Klopt, ik had jarenlang met mijn compagnon een consultancybureau voor ondernemers en mijn eerste boek schreef ik omdat onze klanten moeite hadden met verkopen. Ze hadden het idee dat verkopen altijd om scrips gaat en trucjes, maar ik heb dat anders geleerd in mijn twaalf jaar als docent ondernemerschap op de Middelbare Hotelschool. Daar onderwezen wij dat het gaat om een relatie aangaan en om mensen helpen. Daar ging dát boek over.

Hoe ben je vervolgens bij het onderwerp financiën terechtgekomen?

Ik ontdekte bij onze klanten dat bijna geen enkele ondernemer echt vermogen opbouwt. Ze hadden een buffer voor één of twee maanden, maar verder niks. Dat komt doordat veel mensen eerst in loondienst zaten en er vanuit gaan dat een ander dat regelt. Ik schrok daar wel van, want voor mij is het gesneden koek om buffers op te bouwen en met die buffers iets te doen.

En toen dacht je: de manier waarop ik het zelf doe, kan wel eens een boek waard zijn.

Ik vertelde tegen ondernemers dat ik daarmee bezig was en ze verwezen me door naar andere ondernemers. Die mensen hadden goede verhalen over dat ze eerst niets hadden en toch een vermogen opbouwden; de een zat in de schulden, de ander in een scheiding of kampte met een burn-out, maar later maakten ze een wereldreis.

Je interviewde die mensen, maar putte je ook uit jezelf voor een plan?

Zeker, in het boek vertel ik hoe ik als docent werkte en een plan maakte. Ik zette twintig procent van mijn netto-salaris weg. Dat lukte doordat ik deed alsof ik een Belastingaanslag kreeg; dan ga je het gewoon betalen omdat het moet.

Hoe wist je hoeveel je precies moest reserveren?

Ik ben een fanatiek lezer, lees sinds 2004 twee managementboeken per week en die kennis combineerde ik met mijn eigen ervaring. Uit die combinatie heb ik mijn eigen vuistregels gedestilleerd.

Je kunt bijvoorbeeld beredeneren wat je nodig hebt aan inkomsten om wat ik noem financieel relaxed te worden, of om door te groeien naar een situatie waarin je al jouw vaste lasten kunt betalen uit ‘passief’ inkomen. Dat laatste noem ik financiële vrijheid. Op mijn website staan wat calculators waarmee je kunt berekenen wat je voor beide doelen nodig hebt aan vermogen als je een bepaald rendement haalt.

We gaan zo naar de rendementen, maar wat is belangrijk bij dat besparen?

De mindset dat je het allemaal zelf moet regelen, niemand komt je redden. Maar ik ben er niet van dat je maar zoveel mogelijk kosten moet besparen om snel te kunnen stoppen met werken. Die beweging gaat er vanuit dat je vroeg met pensioen wilt, en dan moet je dus veel besparen. Mijn achterban vindt werken juist leuk dus ze hebben wat meer tijd om iets op te bouwen. Het verhaal van Tim Ferriss (auteur van de bestseller Een werkweek van 4 uur, red.) is mooi, maar mijn vrouw moet er niet aan denken dat ik maar vier uur per week zou werken.

Het hoeft geen lifestyle change te worden?

Het gaat mij erom dat mensen ontspannen worden. Ik kijk wel kritisch naar de kosten: heb je een paar honderd euro aan onzinabonnementen of ben je vergeten om de energiekosten te vergelijken? Ik geloof in besparen, maar ik ben meer van het verdienen.

Hoe moet je daarmee aan de slag?

Het gaat erom dat je een plan maakt om geld te verdienen door te beleggen in projecten met meerdere risico-aspecten. Stop bijvoorbeeld 80 procent in wat je heel veilig vindt en twintig procent in wat je een beetje spannend vindt. Het gaat om basiskennis, maar zo moeilijk is dat niet. Als jij 5 YouTube video’s kijkt waarin wordt uitgelegd hoe indexfondsen werken, dan heb je al gewonnen in vergelijking met de rest. Daarvoor hoef je je niet drie maanden te verdiepen. Het is net als onderzoeken wat de beste voetbalclub van Europa is. Check de finale van de Champions League en je komt een eind.

Dus er zijn voldoende veilige keuzes die je als normaal denkend mens kan maken?

Iedere categorie heeft basisprincipes. Als ik vraag aan mensen ‘waarom heb je je huis gekocht?’ dan zeggen ze dat ze geld overhouden als ze het uiteindelijk verkopen. Dan vraag ik hoe dat is afgelopen voor hun ouders en dan is het antwoord: ‘prima’. Stel dat je vijf huizen hebt, gaat dat wel eens mis over dertig jaar gezien? Dan snap je de basisprincipes in investeren met vastgoed. Als je die vragen kunt beantwoorden, dan kun je gemakkelijk een beslissing nemen.

Mensen vinden het wel spannend.

Dat is het ook. Ik weet nog dat we ons eerste pand kochten en verhuurden en dat mijn vrouw veel vragen stelde aan een bevriende makelaar. Maar uiteindelijk werd zij enthousiast toen ze zag wat we overhielden. Oh, dan kunnen we daarvan de helft van de hypotheek betalen? Ik zeg altijd: het geheim van het leven is bang zijn, maar ‘t toch doen. Natuurlijk is het spannend, maar je kan ook onderweg bijsturen.

Je voert in je boek iemand op die investeerde in valuta en dat ging mis.

Dat is de realiteit, ik vertel altijd dat investeren een risico heeft en dat is gekoppeld aan het rendement. Zo werkt dat nu eenmaal; als mensen tien jaar investeren, gaat er altijd iets mis onderweg. Het doel van het boek is om te zeggen: ja, het gaat mis, maar kijk eens waar ze nu staan. De persoon in mijn boek heeft nadien alweer twee keer de wereld over gereisd dus ze komt er beter uit. Ik test zelf veel dingen uit om mensen beter voor te lichten en dan word je wel eens opgelicht. Ik heb vorig jaar voor een ton afgeschreven aan leergeld. Maar ja, zonder dat leergeld had ik niet veel meer verdiend dan die ton.

Wat zijn de lessen?

Zaken als bonussen geven voor het aanbrengen van nieuwe investeerdersen beloningen voor extra storten, zijn rode vlaggen. Als jij de CEO niet kan Googlen van het bedrijf waarin je investeert, dan is dat een rode vlag.

Zit er een relatie tussen hoe je bent en waarin je investeert?

Het gaat erom hoe risicobereid je bent. Mijn moeder heeft haar hele leven gespaard en die moet geen altcoins kopen. Ze heeft wel Ethereum gekocht en die staat nu op een verlies van 70 procent. Dat vindt ze spannend. Terwijl ik wel zei: kijk pas over vijf jaar weer. Als je het niet snapt of het te spannend vindt, moet je het niet doen.

Tekst: Bas Hakker  
Foto: Mirjam van der Linden

Bestel het boek Cashflow op managementboek.nl

Op Managementboek.nl vindt u ruim 25.000 producten. Alle producten zijn op voorraad. Naast het traditionele boek kunt u bij ons terecht voor e-booksluisterboeken en spellen. Bekijk alle berichten van ManagementBoek.nl