"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Naar twee of drie banen tegelijkertijd

Het is al weer 3 jaar geleden dat ik op een internationale conferentie een van de sprekers uit de VS zijn verbazing hoorde uitspreken over het feit dat het hem opviel dat er in Europa zo star gedacht wordt in termen van banen in plaats van in werk.

Zijn boodschap kwam overeen met mijn stelling dat er veel meer werk is dan dat er banen zijn. Zodra wij bereid zijn te gaan denken in termen van werk in plaats van banen, zal naar mijn idee blijken dat er veel meer mogelijk is. Iedereen moet dan wel bereid zijn om afscheid te nemen van het idee dat het hebben van 1 baan zaligmakend is.

Ik spreek veel ondernemers en zij geven meer dan eens aan dat ze werk hebben voor pakweg 25 tot 40 uur per maand. Ze kunnen echter niemand vinden voor 1 dag in de week en een uitzendkracht willen ze liever niet, want ze willen continuïteit.

Ik realiseer mij dat niet iedereen de mentale verkracht heeft om meerdere banen tegelijk in te vullen. Toch denk ik dat met deze insteek er meer mensen aan het werk zullen komen, dan wanneer we blijven vasthouden aan het denken in het hebben van 1 baan tegelijk.

Ik ben benieuwd naar de mening van de lezers van dit blog.

Alexander Crépin adviseert & implementeert bij organisaties op gebied van eigentijds HR- en Instroombeleid. Total Workforce Management ziet hij als een gebied dat veel meer aandacht zal (moeten) krijgen vanuit HR. Succes draait om het vermogen om optimale samenwerking te realiseren tussen de juiste mensen, los van de aard van de arbeidsrelatie. HR moet hiervoor mede de voorwaarden scheppen, onder meer door het ontwikkelen van duurzame talentrelaties. Bekijk alle berichten van Alexander Crepin

7 reacties op dit bericht

  1. Alexander,

    Voor menig taxi chauffeur in de VS geldt inderdaad dat dat zijn tweede baan is. We moeten daarbij overigens niet vergeten dat die tweede baan er bij hen boven op een al 40-urige baan komt…. Ik ken zelf ondertussen ook al mensen die er een bijbaan bij hebben voor 1-2 avonden om stijgende kosten/teruglopende inkomsten het hoofd te bieden.

    Uit eigen ervaring: ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zelf maar een opdracht heb. Bijna altijd 2-3 naast elkaar. Interim plus advies, of meerdere adviesopdrachten. Daar kies ik voor voor de afwisseling en spreiding . Heeft toch ook zeker zijn nadelen: versnippering, zekere chaos.

    Ook uit eigen ervaring: ik begeleid momenteel een klein bureau dat toe is aan professionalisering. Aan de back-office kant, aan de marketing kant, aan de sales kant. Elk stuk kost ong. een dag per week werk. Handig om dat te combineren in een hand, maar dat krijg je niet het gewenste niveau. Dus verdelen we de taken over verschillende personen. ZZP’ers, dat dan weer wel. Daar bemerk ik zeker wel de bereidheid om te verschillende ‘banen’ naast elkaar te hebben.

    Ik ken in de VS wel eens een voorbeeld gehoord van een financieel detacheerder die zich juist gespecialiseerd had in interim professionals voor 1 of 2 dagen per week. Vanuit de gedachte dat kleinere organisaties behoefte hebben aan bijv voor 1 dag een zware controller (ac nivo), voor 2 dagen een hoofd financiën (hbo) en voor 3 dagen een administrateur (mbo). Vaak zit er op zo’n functie dan voor 5 dagen iemand die er tussen in zit… Die detacheerder zorgde er weer voor dan hun eigen mensen bij meerdere opdrachtgevers toch weer aan de vijf dagen kwamen,

    Hugo-Jan

  2. Alexander,

    Je roept werknemers op tot ‘flexibel denken’, dat geldt volgens mij net zo zeer richting werkgevers. Daar wordt ook nog traditioneel gedacht. Bekend maar hoe er wel veel over het nieuwe werken wordt gesproken, maar nog weinig naar gehandeld. De omslag in denken van banen naar werk vergt ook een andere stijl van leidinggeven.

    Peter

  3. Hi Alexander.
    Denk dat je helemaal gelijk hebt.
    Echter, tussen droom en daad staat werkelijkheid.
    Ik merk aan den lijve dat willen werken niet genoeg is…
    Juist aan de kant van werkgevers moet men over de eigen schaduw heenspringen en niet zo angstig zijn voor hoog gekwalificeerd aanbod.
    Daar zou ieder (en vooral ook de ondernemer) wel bij varen.
    Ik zou er zelf in ieder geval klaar voor staan.

  4. Zelf ben ik er al jaren klaar voor. Ik geloof er in dat dit hoort bij het Nieuwe werken. Het draagt in mijn beleving bij aan zeer effectief inzetten van mensen die doen waar ze goed in zijn. Ik merk dat ik beter presteer als ik datgene wat ik doe als project benader. Dat draagt bij aan onafhankelijk zijn en het beste van mijzelf geven. Ik merk dat bedrijven veelal in de kramp zitten en vast blijven houden aan medewerkers die ze voor langere tijd, liefst 40 uur per week, aan zich willen binden. Vaak zijn er contracten waarin staat dat er geen andere werkzaamheden zijn toegestaan. Het zou juist geweldig zijn als medewerkers ondernemers zijn en meerdere projecten naast elkaar uitvoeren. De vraag is of bedrijven die vanuit deze verkramping opereren het beste geleverd krijgen van hun medewerkers. Ik zou graag zien dat bedrijven loskomen van deze kramp en dat mensen zelf de touwtjes in handen gaan nemen. Als je je werkzaam leven opdeelt in verschillende projecten dan is mijn ervaring dat ik mijzelf veel sneller ontwikkel.

  5. Beste alexander,

    Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik denk dat het voor werkgevers ook heel interessant kan zijn op managementniveau. Bij aanstelling van een manager wordt over het algemeen gekeken naar compententies die op dat moment nodig zijn. Echter organisaties zijn in beweging en daardoor heb je op managementniveau verschillende typen managers nodig met vaardigheden die aansluiten op de ontwikkeling van de organisatie. Voor het middenkader is het meer van belang om een stabiele factor te hebben. Het zou in ieder geval interessant zijn voor organisaties om hiermee te experimenteren.

  6. Beste Alexander,
    Ben al 25 jaar in dienst van de spoorwegen als rangeermachinist. Had een diploma voor timmerman,maar in ’85 was er nauwelijks werk te vinden in de Bouw.
    Ben 11jaar geleden begonnen met opnemen van ouderschapsverlof.Had elke vrijdag vrij. Drie jaar later heb ik mijn contract laten veranderen van 36 naar 32 uur en had weer elke vrijdag vrij. Op die vrijdagen ben ik gaan timmeren. Later heb ik dit uitgebouwd naar 3 dagen per week (woe,do,vrijdag). Werk nu dus 16 uur in ploegendienst bij de spoorwegen(ma,di) en 24 uur als timmerman bij een aannemer. Vereist soms wel wat flexibiliteit,ook van beide werkgevers,maar dat weegt nooit op tegen de voordelen van b.v de afwisseling van werk,collegae en omgeving. Het is voor mij de ideale manier om de sleur tegen te gaan. Bijkomend voordeel is dat beide werkgevers in overleg kunnen afwijken van de contracteren. De meeste collegae zijn wel een beetje jaloers op deze constructie,maar houden toch vast aan de “veilige” werkweek bij 1 werkgever.

    Vriendelijke groeten, Leen.