"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Vandaag review van Peopleatwork.nl: MMMM

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Peopleatwork: overzichtelijk en gratis!

Hoewel de naam van deze site eigenlijk de lading niet dekt, ben ik zeer enthousiast over wat www.peopleatwork.nl aan ZP’ers te bieden heeft. Waarom klopt de titel niet? Het gaat juist om mensen die nog niet aan het werk zijn en waarom dat dan in het Engels moet, ontgaat me ook. ‘Als onfhankelijke partij is PeopleAtWork dé one-stop shop voor jouw opdrachten’ zo staat te lezen.

Maar laten we ons concentreren op belangrijker zaken. Deze site biedt geen enkele eigen opdracht waarvoor men ZP’ers zoekt. Deze site zoekt voor ons bijna 20 websites af waar inhuur-opdrachten te vinden zijn, kopieert ze en zet ze netjes onder elkaar. En dit staat ook heel duidelijk op de site. Je kunt precies zien welke intermediairs ze volgen en hier desgewenst op selecteren. Er is een meerderheid te vinden aan IT-gerelateerde opdrachten, maar er zijn ook andere opdrachten te vinden. Als ik de site bezoek, kan ik op dat moment meer dan 1.900 opdrachten bekijken.

De indeling van de site is helder, zonder poespas, reclamevrij en…geheel gratis. Men verdient er geen geld mee en de makers doen het geheel belangeloos, zo valt te lezen.

Hiermee kan je op één dag vele tientallen inhuur-opdrachten bekijken die doorlopend worden toegevoegd. Als je op de blader-indeling klikt, dan wordt het nog mooier. Op elke opdracht klik je en dan zie je rechts in een paar regels wat meer over deze opdracht. Want de term ‘projectmanager’ zegt niets als je niet weet wat het project inhoudt. In een kader lees je dan meestal wat beginzinnen en steekwoorden waarmee je snel kunt zien of deze opdracht voor jou interessant is of niet. Is het interessant, dan kan je ook klikken op ‘Naar de opdracht’ en dan kom je op de webpagina van de oorspronkelijke plaatser. Je kunt overigens ook direct al zien van welke site de opdracht afkomstig is. Als je bijvoorbeeld geen opdrachten wil zien van een bepaalde site, dan kan je dat hiermee ook vermijden.

Minpuntjes: geen privacy statement en anonieme opdrachten

Het probleem dat je als ZP’er vaak niet weet wie de opdrachtgever is, lost Peopleatwork niet op. Als voorbeeld: ook de opdrachten van Freelance.nl worden gekopieerd en aangezien die op Freelance.nl anoniem zijn, zijn deze op Peopleatwork dat dus ook.

En je kunt het overzicht ook volgen via diverse social media als je dat liever hebt. Nieuwsgierig welke organisatie geheel belangeloos deze site beheert? Hun naam, adres en telefoonnummer staan keurig op de site. Waar ze dan wel hun geld mee verdienen blijft echter onduidelijk.
Algemene voorwaarden die elke aansprakelijkheid afwijzen? Geheel afwezig! Maar een privacystatement ontbreekt ook en dat zou er wel moeten zijn zodat we kunnen lezen wat er met onze gegevens gebeurt. Want je hoeft je niet te registreren of in te loggen, maar het kan wel. Want daarmee krijg je toegang tot opdrachten die op een van de vele inhuur-marktplaatsen van de overheid worden gepubliceerd. Althans, dat wordt beloofd, maar niet waargemaakt. Daarmee is registratie dus in feite zinloos.

Al met al is deze site een hele handige om snel te scannen of er vandaag nog interessante opdrachten zijn gepubliceerd op het web. Niet te missen voor ZP’ers en een must voor ICT’ers. De paar minpuntjes geven 1M aftrek. Dus blijven er 4 M’s over.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

  1. Hoi Mark,

    Ik heb zelf ook even deze website bekeken maar zie toch zeker wat haken en ogen.
    Ondanks dat de website helemaal ‘gratis’ is.

    Mijn bezwaar is, dat het er op lijkt dat het een volledig geautomatiseerd systeem is zonder controle. De eerste 10 niet ICT opdrachten die ik wilde bekijken (en net waren geplaatst) waren al heel lang gesloten (opdrachten van Linking Minds) en de volgende 2 ‘opdrachten’ die ik aanklikte bleken geen opdrachten te zijn maar vaste vacatures (Inkopers Cafe). Ook kwam ik dubbele aanvragen tegen.
    Ben dan ook maar gestopt met zoeken, omdat dit mij nogal frustreert.

    De website is in indirecte zin helemaal gratis. Maar de meeste aanvragen komen vanuit andere marktplaatsen (en dus geen intermediairs), freelance.nl en pooq.nl en hiervoor zou ik dan weer moeten betalen om de aanvragen in te zien, respectievelijk 48 euro en 36 euro. Bij elkaar toch ook weer een heel bedrag. In indirecte zin is de website dus niet gratis.

    Zelf ben ik meer te spreken over het Interim-netwerk maar hier ben jij weer minder over te spreken. Heb zelf wel het idee, dat die wat serieuzer met hun marktplaats bezig zijn dan Peopleatwork. Al is het alleen maar omdat hier wel gekeurde projecten op staan.

    Er moeten betere initiatieven zijn, lijkt me. Ben benieuwd.

    Groetjes,
    Marjan

    • Dag Marjan,
      Het klopt wel dat Peopleatwork slechts geautomatiseerd veel (niet alles) verzamelt en inzichtelijk maakt voor je. Dat betekent niet meer dan dat ze een handige manier hebben gemaakt om snel een overzicht te krijgen van nieuwe opdrachten. En om meer te kunnen te bekijken of om te kunnen reageren moet je dan bij de bron-plaatser zijn. Bij zowel Freelance.nl als Pooq.nl kan je wel gratis de opdrachten bekijken, om te reageren moet je bij Freelance.nl 24 uur wachten (betaalde leden hebben voorrang) en bij Pooq moet je dan eerst een abonnement afsluiten.
      Maar beiden zijn een eigen column waard!