"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats. Review marktplaats InInterim.nl: Wellicht goede intenties, maar veel te veel pretenties. 1 M.

Vandaag een beoordeling van InInterim.nl, een site van uitgever VNU. ‘Het online interim netwerk met interim & ZZP opdrachten, ZZP nieuws en profielen van ZZP’ers, interimmers professionals en opdrachtgevers’ zoals men zelf zegt op de openingspagina. En er zijn bijna 13.000 profielen van ZZP’ers te vinden. Ik ben een van de bloggers op dit platform, maar vandaag ben ik uitsluitend geïnteresseerd in wat een ZZP’er hier aan opdrachten kan vinden.

Informatie over wat er aan opdrachten te vinden is, ontbreekt helaas, dus dat wordt (gratis) registreren en inloggen.

Na inloggen zie ik deze wat merkwaardige tekst op een banner: ‘Ininterim.nl doorzoekt websites van 130 werkgever, 98 agencies en 96 vacaturesites’. Los van de s die ontbreekt bij werkgever, vraag ik me af waarom hier niet gewoon staat 98 bureaus zoals de rest van Nederland ze noemt. Maar we weten nu wel dat Ininterim vooral een verzamelplek wil zijn van elders gepubliceerde opdrachten. Op zich niets mis mee zeker nu ze daar transparant over zijn. Ik heb in deze rubriek al eerder een dergelijke ‘verzamelaar’ beoordeeld.

Helaas kom ik er niet achter welke die 300 bronnen nu precies zijn, maar het zijn er in elk geval heel veel. Dat roept dus hoge verwachtingen op. Dus snel (begin juli) naar de algemeen management-categorie. Er zijn overigens 13 van dit soort categorieën dus ook hieruit blijkt dat men vooral groot en veel wil zijn.

Ai dat valt tegen. Er staan 2 opdrachten op met de laatste mutatie op 18 juni. Als ik op beide klik dan kom ik terecht bij de oorspronkelijke plaatser. De ene interim-opdracht is al vervuld. De andere betreft een junior-functie die uitkomst bij een vacature van een accountantsorganisatie. Een junior-functie is niet direct waar ik aan denk bij algemeen management en volgens mij gaat Ininterim over inhuur-opdrachten en niet over banen in loondienst. Vreemd dus, dus nog maar een andere categorie bekeken.

Dan maar de administratieve interim-opdrachten bezocht. Ik kan zien dat hierin 56 ZZP’ers ‘lid’ zijn van deze categorie (wat dat ook moge betekenen). Dat is niet veel, dus dat biedt kansen zou je denken. De laatste wijziging is van 27 juni dus 1 week oud. Er staan 7 opdrachten op, waarvan er 3 geheel identiek zijn van een uitzendbureau. Als ik erop klik kom ik op de site van studentenbaan.nl maar men zoekt eigenlijk vestigingsmanagers in loondienst voor nieuwe vestigingen van deze uitzendorganisatie. Begrijpt u het nog?

Nou vooruit nog eentje dan. Er staat een interim teamleider Operations (Hypotheekadministratie) op. Als ik daarop klik, kom ik bij Stepstone uit die meteen weet te zeggen dat deze vacature niet meer open staat. In de categorie Grafische interim-opdrachten is de laatste wijziging van 17 februari (!) met 18 (ongelukkige?) leden.

Ik heb wel genoeg gezien. We hebben hier te maken met een site die op geen enkele wijze serieus lijkt te willen omgaan met een belangrijke behoefte van bij haar ingeschreven ZZP’ers, namelijk het vinden van betaalde interim-opdrachten. Mooie intenties wellicht, met interessante discussies op het platform, maar schermen met opdrachten op 300 sites, en vervolgens op geen enkele manier deze pretenties waarmaken. Daar past maar één conclusie bij: 1 M.

In deze column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

  1. Prima dat je site ‘sec’ beoordeelt, dus op basis van ‘what you see is what you get’. Ik vul wat aan over de achtergrond van deze site, wat wellicht het passieve karakter verklaart.

    InInterim is opgezet door VNU (bekend van Intermediair) als eerste in een reeks ‘verticals’. Sites gericht op een bepaalde doelgroep. Zie ook (meer succesvollere) sites als InOverheid, InICT en HRBase. InInterim heeft de belofte nooit waar kunnen maken, vooral omdat het VNU niet gelukt is opdrachtgevers te verleiden rechtstreeks hun opdrachten op de site te plaatsen.

    VNU is een paar weken geleden overgenomen door de Persgroep (uitgever van o.a. de Volkskrant). Het blad Intermediair verdwijnt (net als de meeste banen bij VNU), die site wordt geïntegreerd met de banen site van o.a. de Volkskrant tot een nieuw groot arbeidsmarktplatform. Activiteiten rond ICT en de Nationale Vacaturebank blijven in ieder geval ook onder de VNU Vacature Media bestaan. Wat er met de rest van de activiteiten gaat gebeuren is nog niet bekend. Of InInterim deze saneringsslag gaat overleven is de vraag.

    Opvallend is dat met een mogelijk einde van InInterim er weer een initiatief van een grote speler kan gaan verdwijnen. Zoals ik in een artikel van drie jaar geleden beschreef, stapte in de periode 2007-2009 een aantal grote partijen in de markt van jobboard voor interim professionals. ABN met Associates (nu geintegreed in Headfirst), VNU, Marketingfacts (M-jobs), Achmea/Manpower (Myler) en USG (Ikki). Dat nadat een aantal kleine pioniers websites hadden opgezet. Van dit imposante rijtje is eigenlijk alleen Myler nog zelfstandig actief (nu wel zonder Manpower), al is Myler eerder een ‘broker’ dan een jobboard.

  2. Mooi geschreven Mark en bedankt voor de info Hugo-Jan, zelf had ik geen idee wat er aan de achterkant gebeurde bij Ininterim. Ook ik blog op deze site en opvallend is dat mijn blogs de laatste maanden niet echt actief worden gelezen. Er lijkt geen werk van gemaakt te worden om deze de markt in te zetten. De nieuwsbrief is ook opeens naar 1 x per maand gegaan en de laatste tijd heb ik er helemaal geen gezien. De laatste is van 6 weken geleden.

    Het voelt nu alsof de bloggers de content hoog houden.