"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Jobboard POOQ heeft veel te bieden, handige features en veel actuele opdrachten. 4 M’s.

logo m

In deze column bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).  Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

Een overzicht van alle 30 eerdere beoordelingen vind je hier:

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

POOQ: geen idee wat het betekent, wel veel opdrachten.

Vandaag alweer de 30ste aflevering in de reeks beoordelingen van sites met ZP-opdrachten. Het grootste geheim van deze site is wat de naam Pooq betekent. Ik heb het niet kunnen vinden. Wel is er veel informatie te vinden over hoe het werkt op deze site. Er zijn fora, er is een kennisbank, er zijn FAQ’s, er is veel te vinden. Actueel maar soms wat onduidelijk beschreven. Zo loopt de informatie voor opdrachtgevers soms door die voor de ZP’er heen.

Waar ik eigenlijk niks over kan vinden is wie de mensen achter Pooq zijn. Na wat zoeken vind ik wel foto’s van hun (vorige) kantoren in Rotterdam. Het ziet er in elk geval studentikoos uit bij Pooq.

Verder lees ik dat ik als ZP’er kan kiezen tussen een gratis registratie en een betaalde. De betaalde kost € 24 voor een halfjaar en € 36 voor een jaar. Een abonnement wordt niet automatisch verlengd, dus dat is mooi. De betaalde versie geeft me de mogelijkheid om direct reageren op nieuwe opdrachten, maar ik vind nergens hoe lang ik dan moet wachten met een gratis account. En registreren in het weekend lukt me ook niet omdat ik geen bevestigingsmail ontvang. Dat is jammer natuurlijk.

Opdrachtgevers plaatsen opdrachten op Pooq en ZP’ers kunnen erop reageren. Daar komt het in de basis op neer. Pooq zit er verder niet tussen. Wat Pooq goed doet is het geven van nuttige informatie aan ZP’ers. Al op de homepage vind je een hele rij recente openstaande opdrachten, waar je meer over kunt lezen. Verder is er veel statistische informatie te vinden over hoeveel ZP’ers staan ingeschreven (bijna 7.500), hoeveel er opdrachten er in 2 maanden zijn geplaatst (bijna 1.900) en hoeveel bezoekers de site had in deze periode. Grote aantallen dus. Gelukkig is er ook een email-notificatie zodat je voor jou interessante opdrachten in de mail krijgt.

Helaas wordt niet aangegeven hoeveel unieke opdrachten er op Pooq staan en tot hoeveel geslaagde matches dat heeft geleid. Maar mogelijk dat die informatie ook bij Pooq zelf niet beschikbaar is. Wel wordt aangegeven dat opdrachten ook worden doorgeplaatst op een 6-tal andere sites, waaronder Linkedin en het hier eerder besproken 1001 interimjobs

Nuttige informatie over kans op opdracht

Wat Pooq ook goed doet is aangeven hoeveel reacties er al zijn ingediend door andere ZP’ers. Bovendien kan de opdrachtgever hierbij aangeven hoeveel hij van deze reacties ‘geschikt’ dan wel ‘ongeschikt’ acht. Kortom, dit is allemaal nuttige informatie die wat zegt over je kansen op een opdracht en of het zinvol is om er energie en tijd in te stoppen.

Aan het begin van elk jaar heeft Pooq een leuke actie om de ZP’ers goedkoper aan een professionele foto voor deze en andere sites te helpen om je goed te presenteren met een mooie profielfoto. De algemene voorwaarden zijn goed leesbaar en ik kom geen gekke dingen tegen. Ik zou wel wat willen lezen wat er met mijn gegevens gebeurt nu er ook allerlei commerciële partners op de site aanbiedingen doen aan de leden.

Tja, dan de beoordeling. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik vind Pooq een site die veel te bieden heeft met een aantal handige features en veel actuele opdrachten. Jammer dat er een aantal slordigheidjes en omissies voor aftrek zorgen, maar ik vind de site toch wel 4M’s waard.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie