"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandige professional neemt revanche in 2015

Zelfstandige professionals (zp’ers) nemen in 2015 revanche op organisaties die de afgelopen jaren onvoldoende hebben geïnvesteerd in goed opdrachtgeverschap en hun beleid omtrent de flexibele schil. Veel organisaties zijn afgelopen jaren onzorgvuldig omgegaan met zp’ers en een groot deel van de zelfstandigen voelde zich ondergewaardeerd en uitgemolken. Met de aantrekkende economie worden de rollen omgedraaid en komt de macht dankzij een breed aanbood aan opdrachten bij zelfstandigen te liggen. Voor inhurende partijen wordt het lastiger om hun flexibele schil met de beste professionals in te vullen. Dat stellen we als ZP-Assist na aanleiding van de vele gesprekken die wij de afgelopen periode gevoerd hebben met professionals.

Door de economische crisis en sterke opkomst van disruptive bedrijven hebben veel organisaties in voorgaande jaren gekozen voor het bezuinigen op de inhuur van hun extern personeel. Het aantal beschikbare functies voor zp’ers slonk en ook het uurtarief van zelfstandigen kwam zwaar onder druk te staan. Veel externe professionals moesten fors inleveren op hun uurtarief om contractopzegging te voorkomen, met als gevolg dat zp’ers zich gebruikt en ondergewaardeerd voelden.

Bemiddelingsbureaus onder vuur

Inhurende organisaties zijn niet de enige partijen die kritiek te verduren krijgen in 2015, ook bemiddelingsbureaus waar voorheen mee werd samengewerkt liggen onder vuur. Zij hanteren vaak nog steeds een achterhaalde en flinke marge van gemiddeld 12 procent op het uurtarief. De zp’er wordt echter steeds professioneler en zal in de toekomst steeds minder gebruik maken van traditionele bemiddelingsbureaus. Zij hebben behoefte aan direct contact met de organisatie. Traditionele bemiddelingsbureaus stellen de belangen van de zp’er vaak onderschikt aan die van de inhurende organisatie en dit pikken zelfstandigen niet meer.

Ik ben ervan overtuigd dat de zp’er meer en meer macht krijgt in de aankomende jaren. Voor inhurende partijen wordt toegang tot deze groep cruciaal en ik denk dat bedrijven die voorgaande jaren een zp-vriendelijk beleid hebben gevoerd, hier in 2015 van profiteren. Zp’ers hebben een ruimere keuze aan opdrachten en gaan kiezen voor organisaties met een goede reputatie wat betreft opdrachtgeverschap. Organisaties die voorgaande jaren niet of nauwelijks in hun flexibele schill hebben geïnvesteerd, hebben het nakijken. 2015 wordt het jaar van revanche voor de zp’er.

Ondernemers en organisaties helpen om strategisch koers te zetten en te houden. Daar word ik blij van en dat is de reden dat ik samen met Laurens Adapt Innovatie gestart ben in 2018. Dit vanuit de overtuiging dat alle bedrijven en organisaties meer bezig moeten zijn met hun strategische vraagstukken. Eerder was ik meer dan vijf jaar werkzaam bij FastFlex, waar ik verantwoordelijk was voor de Business Development-activiteiten. Voordat Ik aan de slag ging bij FastFlex heb ik onder andere de master Marketing Management gedaan aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens heb ik het management traineeship van Young Colfield doorlopen. Naast mijn werk heb ik een passie voor sport, film, reizen en culinaire uitspattingen. Tevens ben ik sinds 2014 actief als raadslid in de gemeente Alphen-Chaam en publiceerde ik in 2018 mijn eigen boek genaamd ‘Lerend Leven’ Bekijk alle berichten van Niels Huismans

5 reacties op dit bericht

  1. Beste Niels,

    Een mooi streven dat dit jaar “ons” jaar gaat worden. Ik heb alleen niet echt het idee dat wij de strijd met de bedrijven momenteel al aan kunnen gaan. veel zzp’ers zijn volgens mij blij dat ze gewoon aan de slag zijn. Kijk maar naar de actie van de rabobank. Hoe kijk jij tegen het verplicht gratis inwerken bij de Rabobank aan? Dit artikel las ik namelijk deze morgen hier op zip. http://www.zipconomy.nl/2015/01/verplicht-gratis-inwerken-bij-de-rabobank-topman-wiebe-draijer-is-kort-van-memorie/#comment-16477

  2. @Huib,
    Dank voor jouw reactie. Ik begrijp dat continuïteit van groot belang is voor veel zzp’ers en dat zij daardoor wellicht moeilijk nee kunnen zeggen tegen opdrachten of organisaties. Ik zie echter steeds meer (specialistische) gebieden waar de schaarste al langzaam aan het opkomen is. De strijd om de beste professionals zal hier gewonnen worden door bedrijven die de afgelopen jaren een zzp vriendelijk beleid gevoerd hebben en een interessante en goede opdrachtgever zijn.

    Met betrekking tot de Rabobank ben ik van mening dat zij zichzelf hiermee in de voet schieten. Ik ben van mening dat dit op de lange termijn hun meer gaat “kosten” dan opleveren. In mijn ogen rijmt dit ook niet met het aantrekkelijk opdrachtgeverschap waar veel bedrijven mee bezig zijn. ben uiteraard benieuwd naar de exacte reden van de Rabobank hierachter maar ik snap het voorlopig niet.

  3. @Niels – jij zegt “ben uiteraard benieuwd naar de exacte reden van de Rabobank hierachter maar ik snap het voorlopig niet”.

    Ik denk dat de Rabobank misbruik maakt van de hoge werkloosheid en op deze manier lekker ‘gratis’ mensen in dienst heeft/neemt. Waarom zou iemand ‘2 weken voor niets werken’? Dat doet iemand alleen maar als deze niet anders kan. Lijkt mij. Dit is net als het ‘werken met behoud van uitkering’…je zult wel moeten anders geen uitkering. En bij de Rabobank zul je wel moeten, want voor jou 100 anderen.

    Ook heb ik het idee dat de kennis die je opdoet in deze ‘2 inwerk weken op nultarief’ geen enkel nut heeft buiten de Rabobank. Dit basseer ik niet op mijn kennis van de Rabobank…maar op mijn algemene ervaring met bedrijven.

    Waar het idee vandaan komt dat de economie aantekt is mij trouwens ook een raadsel. Wie heeft dat gekke idee de wereld in geholpen?

    • @Peter
      ja dat denk ik ook. Het zal afhangen van ieder zijn afzonderlijke (financiële) situatie. Ik denk echter dat er dit jaar al steeds meer zp’ers in de situatie komen dat zij revanche kunnen, en dus ook zullen, gaan nemen…