"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bassies Buitenbeentjes: Zzpecialists coöperatie en broker van en voor zzp’ers

Mark Bassie over Zzpecialists, een coöperatie en broker van en voor zzp’ers.

In deze serie columns bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel en geheel subjectief een bedrijf uit de flexbranche. Het moet dan wel gaan om een bedrijf dat net even iets anders doet dan zoveel anderen. Een bedrijf dat ergens in uitblinkt of zich onderscheidt. Met een bijzondere visie, aanpak of dienstverlening. Echte buitenbeentjes dus! Kent of heeft u zelf een bedrijf dat volgens u absoluut in deze rubriek aan bod moet komen? Stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.  

zzpecialists-logo-DEF

Coöperatie als intermediair en ‘ontzorger’

Ik werd voor de zomervakantie gebeld door Mark Deves van Zzpecialists of we een keer konden praten over het nieuwe bedrijf dat hij met Jasper Heikens en een aantal zzp’ers was gestart. Toen we van de zomer een afspraak hadden gemaakt, legde hij me uit wat het bijzondere is van het bedrijf, los van de grappige naam (zonder S van specialists).

De organisatie bestaat uit een coöperatie waarvan de leden zzp’er zijn met daaronder een bv, die als opdrachtnemer en opdrachtgever fungeert voor de zzp’ers en de externe opdrachtgevers. De aandelen van de bv zijn in handen van de coöperatie. Toegegeven, dit is niet de eerste coöperatie van zzp’ers, maar eentje met een werk-bv eronder kende ik nog niet.

Een opdrachtgever die een zzp’er wil contracteren voor een opdracht, sluit een contract met de bv. En de bv sluit een contract met de zzp’er. De bv rekent bij de opdrachtgever met een marge van € 2,50 bovenop het uurtarief van de zzp’er.

Van de opbrengst van alle marges wordt de coöperatie in stand gehouden en deze gelden komen hiermee ten gunste van de leden van de coöperatie, de zzp’ers dus. De bv kan je zien als een broker, die zoals zoveel andere brokers een intermediaire rol vervult en partijen aan elkaar koppelt en hen ontzorgt met zaken als administratie, urenregistratie en facturatie. Alleen is hier de broker eigendom van de zzp’ers. De winst van Zzpecialists wordt verdeeld over de leden naar rato van de declarabiliteit. De zzp’er is verder helemaal vrij om via andere brokers te werken, of om bepaalde opdrachten niet onder te brengen bij Zzpecialists. In die zin blijft hij een ondernemer, die in vrijheid kan werken aan zijn eigen opdrachtenportefeuille.

Vertrouwen en delen

‘Dus binnenkort gaan jullie als broker ook een modelovereenkomst gebruiken voor de opdrachtgever en de zzp’er die willen samenwerken, zoals Staatssecretaris Wiebes voorschrijft met ingang van 2016 in zijn nieuwe wet?’ vraag ik. ‘Dat klopt’ zegt Mark Deves, ‘We houden hiervoor nauw contact met de Belastingdienst.’

‘Er zijn nu 12 zzp’ers lid van Zzpecialists, de meesten specialisten in de hypotheek-sfeer. Met de eerste groep van 6 zzp’ers is de hele constructie in goed overleg vorm gegeven. Tot nu toe zijn de nieuwe opdrachten van deze zzp’ers allemaal door samenwerking verworven. Verbreding van het ledenbestand is nu een van de belangrijkste vraagstukken.’

‘Dus gaat Zzpecialists zich specialiseren met haar ‘vakgroepen’ in hypotheken, in financiële planning en in pensioenen, en ook in ICT en HRM bijvoorbeeld?’

Mark geeft aan dat de verbreding in de specialismen al is begonnen. ‘Enerzijds kan een vakgroep zzp’ers / ‘Hypotheek-specialisten’ interessant zijn voor de markt, anderzijds kunnen deze mensen samen met bijvoorbeeld pensioen- en IT-specialisten een bredere opdracht uitvoeren. Bijvoorbeeld een groot veranderproces begeleiden met de nodige software-veranderingen of migratie van een platform.

‘Onze nadruk ligt voorlopig op zzp’ers die werkzaam zijn in dezelfde branches en een vorm van ambassadeurschap uitoefenen om zo elkaar door onderlinge samenwerking te introduceren bij opdrachtgevers. Men zit tenslotte zelf dichter bij het vuur dan bureaus, waar heb je die voor nodig als je elkaar op verantwoorde manier kunt helpen? Elk lid zal hier op zijn of haar eigen manier aan kunnen bijdragen binnen richtlijnen, zonder ellebogenwerk of gênante taferelen bij je opdrachtgever.’

‘Hoe kom je binnen bij de coöperatie, kan ik me gewoon aanmelden?’

‘Ja, dit kan direct op de website. Maar het is natuurlijk wel zo, dat we zeker in deze fase, hoge eisen stellen aan nieuwe leden / zzp’ers. Een stevige screening is standaard. En mensen moeten aantoonbaar voldoende niveau en uitstraling hebben, passend bij de huidige leden.

Daarnaast zijn het onderlinge vertrouwen en het willen delen met andere professionals cruciaal voor het slagen van de coöperatie. Hier zullen we dus ook erg op letten en sturen. En de groei van het aantal leden moet beheerst gaan, niet te snel maar meegaan met de groei van de opdrachtenportefeuille.’

Direct zaken doen met zzp’ ers

Mark licht nog toe dat hij heeft gemerkt dat er veel opdrachtgevers zijn die de constructie met een coöperatie interessant vinden. Niet alleen bedrijven maar ook overheidsorganisaties, die graag direct zaken willen doen met zzp’ers zonder extra schakels.

Dit is een van de taken die hij met Jasper op zich neemt: te zorgen dat de coöperatie bekend wordt bij meer opdrachtgevers. Maar beide heren zijn afkomstig uit de bemiddelingsbranche en kennen dus de wegen.

Al met al is dit een interessante ontwikkeling voor zzp’ers die veel navolging zal kunnen krijgen als de leden van deze coöperatie met elkaar de nodige groei weten te bewerkstelligen met een duidelijke keuze in dienst/marktcombinaties en een gezonde winst. Ik ga hen met interesse volgen…

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

  1. Interessante opzet! De constructie met de werk-BV is technisch gezien niet echt nodig, je kunt de bemiddelingswerkzaamheden zonder extra risico’s ook vanuit de coöperatie doen. Voor opdrachtgevers voelt het werken met een BV wellicht wat vertrouwder dan het werken met een coöperatie. Als je coöperatie gedachte van het ‘samen regelen’ echter commercieel wilt uitnutten, dan zou een opzet zonder BV weer handiger zijn.

    • In reactie op Alfred Griffioen: Logische gedachtegang Alfred en in eerste instantie was een structuur zonder BV ook zo opgezet. Onze ervaring met opdrachtgevers heeft ons echter geleerd dat een BV als contractpartij een must is. In verband met (keten)aansprakelijkheden schuwen (grootzakelijke) opdrachtgevers een directe relatie met een coöperatie U.A. Voor Zzpecialists heeft het verder geen invloed op de coöperatieve samenwerking en de winstverdeling naar de leden / zzp’ers.