"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

BV oprichten? Voorkom dat je deze blunder begaat.

Veel startende, maar ook gevestigde, ondernemers maken gebruik van de mogelijkheid om de aandelen in hun BV niet direct vol te storten. Maar dit is niet zonder gevolgen… Rick Schmitz legt uit.

Ben je een startende ondernemer en heb je pas een BV opgericht? Dan is het verstandig om de aandelen direct vol te storten. Heb je dit nog niet gedaan?  Dan ben je niet de enige. Veel startende, maar ook gevestigde, ondernemers maken gebruik van de mogelijkheid om de aandelen niet direct vol te storten. Maar dit is niet zonder gevolgen… Benieuwd waar je rekening mee moet houden als je de aandelen niet volstort? Lees dan even verder.

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met dat ‘volstorten van aandelen’?

Als aandeelhouder heb je waarschijnlijk geïnvesteerd in jouw onderneming. Je hebt voor deze investering aandelen gekregen. Het kan ook zijn dat je nog de gehele of een deel van de investering moet doen, maar dat je al wel aandeelhouder bent. Als aandeelhouder dien je (een deel van) deze investering te storten als kapitaal. De omvang van het nominale kapitaal staat in de oprichtingsakte van de BV vermeld. Als de aandelen niet 100% volgestort zijn, kan de onderneming het ontbrekende kapitaal opeisen van de aandeelhouders. Daarnaast kleven ook gevolgen aan het niet volstorten van aandelen…

Wat zijn de gevolgen van het niet volstorten van aandelen?

Het niet volstorten van aandelen kan (zeer) vervelende gevolgen hebben:

  1. het is mogelijk dat je niet in aanmerking komt voor deelnemingsvrijstelling. De moederonderneming moet in het bezit zijn van minimaal 5% van de volgestorte aandelen.
  2. in het geval van een faillissement zal een curator eerder neigen naar bestuursaansprakelijkheid. Als het volstorten van aandelen al teveel gevraagd is, kan de curator zijn of haar vraagtekens hebben bij het functioneren van het bestuur. Hierdoor kan de curator het bestuur aansprakelijk stellen voor de schulden.
  3. om een fiscale eenheid te vormen moet de moederonderneming in het bezit zijn van 95% van de volgestorte aandelen.
  4. het verkopen van aandelen kan enkel wanneer deze 100% zijn volgestort.

Hoe werkt het volstorten van aandelen?

Het volstorten van de aandelen neemt niet veel tijd in beslag, hieronder worden de stappen uitgelegd.

Stap 1: de eerste stap is om een zakelijke bankrekening te openen voor de BV.

Stap 2: nadat de zakelijke bankrekening geopend moet het nominale aandelenkapitaal worden gestort op deze rekening. Kijk voor het nominale aandelenkapitaal in de slotverklaring van de oprichtingsakte.

Stap 3: is je BV nog niet bekend bij de Kamer van Koophandel (KvK)? Dan dien je hiervoor het formulier 15 van de KvK in te vullen en tevens op te sturen naar de KvK.

Wat moet je nog doen na het ‘volstorten’ van je aandelen?

Wil je gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling en heb je ook de aandelen volgestort? Geef dit dan door aan de KvK via formulier 15.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of wil je gewoon even sparren over je BV? Neem dan even contact op met één van onze specialisten.

Rick is een van de oprichters van FIRM24 en heeft ruim 6 jaar ervaring als fiscalist (PwC en Deloitte). Rick houdt zich – naast de dagelijkse bedrijfsvoering – bezig met business development en is fiscaal eindverantwoordelijk voor FIRM24. Bekijk alle berichten van Rick Schmitz