"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waar zit het interim-werk van de toekomst?

Dat de arbeidsmarkt door technologie verandert, dat is een veilige aanname. Maar hoe ziet het werk in de toekomst er uit? En dan vooral: welke interim opdrachten gaan verdwijnen en welke gaan verschijnen?

Dat de arbeidsmarkt door technologie verandert, dat is een veilige aanname. Maar hoe ziet het werk in de toekomst er uit? In BNR Werkverkenners zocht radiomaker Rens de Jong uit welke banen er gaan verdwijnen en welke verschijnen. Maar hoe zit het met het werk in de toekomst voor interim professionals? 

Rens de Jong sprak in zijn uitzending met een aantal trendwatchers. Tom Haak van het HR Trend Institute is optimistisch. “Ja, natuurlijk gaan er met de voortschrijdende technologie banen verdwijnen. Maar daar zullen we ons aan aanpassen, zoals we dat ook bij andere grotere veranderingen gedaan hebben. Haak gelooft in een toekomst waarin technologie en mensen elkaar versterken. Niet of/of maar en/en. Bas van de Haterd ziet een grotere en vooral snellere verandering.  De impact van technologie wordt volgens hem fors onderschat. Hij denkt dat in de komende twintig jaar 75% van alle bestaande banen binnen afzienbare tijd zal verdwijnen. Waar dan overigens deels weer nieuwe banen, denk aan een kunstmatige intelligentie trainer, voor terugkomen.

Deskundigen zijn het erover eens: met name vakmensen met een lager opleidingsniveau, zoals de loodgieter, of uitvoerende zorgberoepen hoeven zich geen zorgen te maken. Maar hoe zit het met de toekomst van de interim professionals?

Is er in de toekomst nog werk voor de zelfstandige interim professional?

Wanneer ik door de maar liefst 47.899 online verschenen interim opdrachten scroll die Planet Interim in het afgelopen anderhalf jaar heeft verzameld, dan staan daar nog heel veel traditionele en bekende opdrachttitels. Zo hard gaan de veranderingen blijkbaar nog niet. Of je moet concluderen dat interimmers vaak ingezet worden in relatief traditionele rollen. Je kan inderdaad nu niet direct zeggen dat de interim markt vooroploopt met allerlei nieuwe typen functies.

Wel is duidelijk dat interim-management in de loop der jaren heeft plaatsgemaakt voor project- of programmamanagement. Verder domineert IT de lange lijst met interim functies. Daarin zie je natuurlijk steeds nieuwe termen opduiken: zaak dus – juist ook voor interim IT’ers – om vakkennis bij te houden. Maar laten we eens wat dieper kijken naar de fundamentele veranderingen op de arbeidsmarkt.

Flexibiliteit en agile werken

Alleen organisaties die zich flexibel aanpassen aan veranderende omstandigheden zullen in staat zijn om te overleven. Dat is een ‘no-brainer’. De agile manier van werken, of varianten daarop, passen daar uitstekend bij en zullen meer en meer toenemen.

In die zin lijkt de toekomst voor interim professionals rooskleurig. “Just-in-time” human resourcemanagement, tijdelijk de juiste mensen binnen halen, zal naar verwachting eerder toe- dan afnemen. En dat is goed nieuws voor wie interesse heeft in interim opdrachten. Zolang je maar wel het type interim professional bent die ook daadwerkelijk goed is in het overstappen van project naar project en van organisatie naar organisatie.

De interimmers die vooral azen op verlenging van de lopende opdrachten kunnen op termijn wel eens van een koude kermis thuis komen.

Functienamen verdwijnen, competenties blijven

Een social media manager bestond 10 jaar geleden nog niet. Maar als je naar de benodigde competenties kijkt – inlevingsvermogen, geduld, helder kunnen communiceren – dan verschillen die niet zo wezenlijk als die van iemand die vroeger klantcontact per post of telefoon had. Waar functienamen verdwijnen, betekent dat nog niet dat je niet op een andere manier gebruik kan maken van dezelfde competenties.

Het World Economic Forum zette onlangs een aantal benodigde competenties op een rij die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt van morgen. 1. Complexe problemen kunnen doorgronden. 2. Kritisch denken en 3. Creativiteit.

Kijk, daar kan je als interim professional iets mee. Toch?

Juist als interimmer sta je met één been binnen en met één been buiten de organisaties. Dat is een positie die je juist in staat stelt om kritisch (mee) te denken. Creativiteit – zo leert Ken Robinson ons – heeft alles te maken met samenwerken en diversiteit. Bij uitstek kwaliteiten van een interim professional. Dat je vakinhoudelijk iets extra’s te bieden hebt waarmee jij wel die complexe problemen weet te doorgronden, dat lijkt me evident voor een goede interim professional.

Dat moet je wel de ‘echte’ interimmer zijn. Dus iemand die juist van het woordje ‘interim’ zijn toegevoegde waarde heeft weten te maken. En dat is wat anders dan een ‘tijdelijke professional’.

De ondernemende T-shape interim professional heeft de toekomst

We kunnen concluderen dat de toekomst er voor de zelfstandige, ondernemende interim professional er rooskleurig uitziet. Maar het gaat niet vanzelf.  Het vraagt om jezelf blijven ontwikkelen en scherp blijven.

Er zal behoefte zijn en blijven aan interim professionals die zowel bovengemiddeld goed zijn in hun vak – met actuele kennis – en die ‘verticale kennis’ weten te combineren met de ‘horizontale’ vaardigheden als samenwerken en verbindingen leggen. Iets wat in het vakjargon ook het T-shape profiel heet .

Interimmers die juist van het woord ‘interim’ hun toegevoegde waarde weten te maken.  Een element waarbij sommige interim professionals, naar mijn mening, zich nog iets meer rekenschap van moeten geven. Wie de schoen past, trekke hem aan. Wie twijfelt, vraag eens feedback aan je opdrachtgever, omgeving of laat je coachen.

Tom Haak had in het radioprogramma nog een laatste goede tip, die zeker ook voor zelfstandigen nuttig is: doe meerdere dingen naast elkaar, combineer meerdere opdrachten. Een paar dagen in de week een interim opdracht, een mooie basisomzet en daarnaast wat korte opdrachten die misschien wat meer uit je comfortzone liggen en mogelijk ook tegen een wat lager tarief. Verbreed je blik, blijf scherp en spreid je kansen. Zo zorg je dat je je blijft ontwikkelen en breed inzetbaar bent en blijft. Oftewel: Onderneem!

De uitzending van Werkverkenners is hier terug te luisteren.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. De arbeidsmarkt heeft zijn langste tijd gehad, we zitten al lang in een werkmarkt en steeds meer een klusmarkt. Deze trend is al lang aan de gang. Door robotisering en a.i. zal ook steeds meer hoogwaardig werk verdwijnen. Na 45 komt praktisch niemand meer aan een vaste baan. De oplossing? Permanente om-, bij- en afscholing en ‘Geld verdienen met jezelf’ en je netwerken. En outplacement 3.0 ipv zinloos leren solliciteren en cv’s maken.

    Vg
    Tony de Bree
    Auteur van ‘Geld verdienen met jezelf’ en ‘Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup’.