"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Paneldebat – Automatiseer en maximaliseer zo de instroom van talent

De toekomst is aan de kandidaat. Daar zijn de vier panelleden van het openingsdebat van Staffing Industry Analyst (SIA) ‘s Gig Economy 2019 het roerend over eens. Onder leiding van moderator Ursula Williams, COO van SIA debatteren 4 CEO’s van innoverende organisaties die diensten of oplossingen aanbieden om de ‘klussen economie’ in goede banen te leiden.

Er gebeurt heel wat in de recruitingwereld! Technologie maakt het in toenemende mate mogelijk om een directe koppeling tussen een kandidaat en openstaande vacatures te leggen. Dit maakt niet alleen het hele wervings- en selectieproces efficiënter, maar zal ook toelaten dat elke kandidaat zelf meer toegang tot vacatures of opdrachten heeft en kansen sneller herkent omdat ze over meer relevante informatie beschikken. Doe daar de schaarste op de arbeidsmarkt nog bovenop en je krijgt een perfecte cocktail die een verschuiving van de macht veroorzaakt. Niet langer de recruiter of hiring manager, maar wel de kandidaat beslist over al dan niet starten.

De keuze aan middelen en methodes om talent te werven zijn nog nooit zo divers geweest als vandaag: traditionele HR-dienstverleners, gespecialiseerde consultants, online marktplaatsen, outsourcing partners, online vacaturesites tot zelfs cobots en robot process automation (RPA).

Wendbaarheid versus schaarste

Er beweegt heel wat in dit gevarieerd landschap. Organisaties moeten steeds wendbaarder en tegelijkertijd hun schaarste probleem aan talent oplossen. Hierdoor wijzigt de manier waarop werk wordt georganiseerd steeds sneller, maar ook het profiel dat men zoekt, wijzigt. Dit laatste heeft uiteraard een impact op hoe je talent werft. Zo vervagen de lijnen tussen alle contractvormen steeds meer, omdat de contractvorm nu eenmaal ondergeschikt is aan het juiste talent binnenhalen. Technische oplossingen moeten dit ondersteunen en ervoor zorgen dat organisaties flexibel georganiseerd zijn, zonder zich zorgen te moeten maken over administratie of mogelijke risico’s.

Verbinding met kandidaten is cruciaal

Het panel benadrukt dat ook de wereld van de traditionele HR-dienstverleners razendsnel aan het veranderen is. Ze moeten zichzelf dringend opnieuw uitvinden, maar gelijktijdig dicht bij hun grootste toegevoegde waarde blijven, namelijk de band met hun talenten. Ze moeten net meer en betere verbindingen bouwen door enkel die banen aan te bieden waar hun kandidaten naar op zoek zijn. ‘Start to leverage your current workforce’ en ‘Cultivate future workforces’ is een andere goede raad van de panelleden. Het bestand met huidige werknemers en ingehuurde talenten is immers de grootste troef voor organisaties. Ondanks de nood aan automatisatie en innovatie, mogen organisaties niet de fout maken om hun menselijk kapitaal uit het oog te verliezen.

Rechtstreeks contact

Door al deze bewegingen en ontwikkelingen ontstaat de nood aan self service in toenemende mate in organisaties. Het liefst binnen één en dezelfde applicatie waarmee ze het hele systeem beheren waarin talenten zich bevinden. Dat bovendien inhurende managers toelaat om rechtstreeks te communiceren met beschikbare talenten.

Technologie als antwoord

Wat is het probleem en hoe kan techniek een hulp zijn? Dat is de hamvraag. Eerst het probleem definiëren, daarna nagaan hoe technologie het antwoord kan zijn.Voor de inhurende manager is snelheid doorgaans de meest belangrijke vereiste. Alle manuele handelingen vertragen het inhuurproces, net zoals het gebrek aan pro activiteit. Een inhuurproces dat voor de betrokken managers in de organisatie voldoende transparant is en dat bij voorkeur ook geïntegreerd is met andere processen, zoals on- en off boarding, administratie e.d., helpt om talent efficiënt te werven. Bijvoorbeeld ‘op maat’ instellingen in e-mails of Whatsapp ondersteunen mee om ook talent te bereiken dat wereldwijd beschikbaar is.

Hobbelig parcours naar verandering

Kortom, automatisatie sijpelt steeds meer door in het traditionele werk van de recruiter, al zal technologie eerder ondersteunen dan taken overnemen. Zo komt er ruimte vrij voor de talent acquisitie professionals voor nauwer contact met inhurende managers én kandidaten. Bovendien stijgen de invulpercentages. Voldoende redenen om versneld te automatiseren. Maar de praktijk leert ons dat de weg ernaartoe niet zonder obstakels verloopt. Oude gewoonten verander je niet zo maar, ook niet in de wereld van het werven van talent.

Overzicht maakt meester

Maar, en dan zijn we weer terug waar we dit verslag begonnen zijn, organisaties hebben geen andere keuze dan hun wervingsproces versneld te automatiseren. De toekomst is immers aan de kandidaat. De voorkeuren van kandidaten zullen bepalen (een panellid gebruikte het woord ‘dictate’) wat, waar, wanneer en hoe ze willen werken. Automatiseren maakt het mogelijk geen kandidaten te missen en snel een goede match te maken. Organisaties hebben op dit ogenblik niet het volledige overzicht over welk talent waar zit en wanneer beschikbaar is. Heel wat relevante informatie over een kandidaat ontbreekt. Bovendien worstelen kandidaten met de uiteenlopende processen en procedures die aan elke contractvorm verbonden is en zelfs afhankelijk is per afdeling.

Geïntegreerde technologie voor uniforme processen

Alles samen in een systeem beheren en uniforme processen en procedures hanteren, daarvoor is performante tooling nodig. Aanwerven van talent bestaat uit veel deelactiviteiten: beheren van talenten pools, communicatie, marketingacties, selecteren, aanbiedingen formuleren, leveranciers beheren, compliancy waarborgen, … Elk deelproces valt te automatiseren. Sterker nog, ze zijn dat meestal al, maar de kracht zit in een geïntegreerd systeem.

Het werk van recruiters belooft alvast op korte termijn minder uit Excel spreadsheets te bestaan en meer uit praten met mensen.

Over het paneldebat:

Moderator: Ursula Williams, Chief Operating Officer, Staffing Industry Analysts
Panellists: 

Eyal Grayevsky, CEO & Co-Founder, Mya Systems
Michael Kearns, VP, Enterprise, Toptal
Benjamin Rubin, CEO & Founder, Sirenum
Roderick Smyth
, CEO, TempBuddy, & Chief Strategy Officer, Erecruit

 

Marleen Deleu – Director Trends & Insights NextConomy – on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and the users of contingent labor in Belgium. Owner of The Flex Academy and Certified Contingent Workforce Professional (CCWP). Trainer, speaker, consultant on the topic of connecting internal and external talents in organizations. Co-author of reports on VMS, MSP and RPO. Bekijk alle berichten van Marleen Deleu