SLUIT MENU

Microdosering. Met z’n allen aan de LSD op de werkvloer?

Een agenda vol met ideeën en plannen: elke dag creatief zijn vraagt veel energie. Om al je gedachten geconcentreerd op papier te krijgen, ga je op tijd slapen en aan het werk zonder telefoon en met een kop koffie. Of neem je kleine beetjes psychedelische drugs om beter te focussen?

Je leest steeds vaker over microdosering, maar exacte gebruikerscijfers zijn niet bekend. Sjanett de Geus, ondernemer en podcastmaker, neemt vaak bij het ontbijt een paar druppels verdunde LSD. “Bij microdosering neem je van een psychoactieve stof 1/10 van de dosis die voor een trip staat. Die dosis is zo klein dat je er geen bewust effect van voelt, maar het verhoogt productiviteit, mentale energie en focus. Psychedelica zijn niet verslavend, soms gebruik ik weken niks. Op microdosing.nl staat uitgebreide informatie en een protocol.”

LSD op de werkvloer

“Er is een enorm taboe op, ik weet niet of een baas het zou accepteren. Het zal niet snel gebeuren dat heel werkend Nederland aan de LSD gaat. Er is hernieuwde interesse, er wordt academisch onderzoek gedaan naar MDMA en daarna naar de psychoactieve stof in magic mushrooms. De trials zijn bijna afgerond, het gaat als medicijn op de markt komen. We kunnen ons nu niet voorstellen dat mensen dit op de werkvloer zouden gebruiken.”

Flexibeler denken

Zorgt een kleine dosering voor een creatieve boost? Zsuzika Sjoerds, universitair docent aan de Universiteit Leiden, doet daar onderzoek naar. “Tot nu toe zien we dat psychedelische effecten uitblijven, maar we kunnen nog niet zeggen of het verstandig is op de lange termijn. Uit onze eerste studie met truffels bleek dat creativiteit beter wordt door flexibeler denken. Convergent denken, dus uitkomen op een eindconclusie waarop je focust, verbeterde ook. We verwachtten niet dat beide taken zouden verbeteren omdat het vaak tegenhangers zijn: als je heel flexibel bent, ben je minder gefocust en andersom. We hebben geen placebo-effect gemeten, dat zal in volgende studies wel worden gedaan. Een net afgeronde studie die nu geanalyseerd wordt laat tekenen zien dat de regulatie van emotie beter wordt met microdosering.”

Preventie-expert Jaap Jamin, verbonden aan de Jellinek kliniek, heeft in zijn hippietijd cannabis gebruikt en af en toe LSD. “Van alcohol leerde ik als student om extraverter te worden. Als dat alleen maar lukt onder invloed van een middel, ontwikkel je een probleem. Ik kan me voorstellen dat LSD bepaalde sluisjes in je hersenen openzet waardoor je andere inzichten krijgt.”

Alcohol en andere drugs in combinatie met werk en verkeer is wat Jamin betreft een no go. “Na een paar glazen alcohol, een pil of snuif ben je minder geremd en beoordeel je dingen minder goed. Ook microdosing kan ik me niet in alle beroepen voorstellen. Als je het binnen een creatieve baan op het werk gebruikt, doe dat dan niet iedere keer waardoor het heel gewoon wordt. Ik snap dat je een keer iets speciaals creëert waardoor je een ander inzicht krijgt in de oplossing van een specifiek probleem. Maar iedereen elke dag onder invloed lijkt me geen goed idee.”

 

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit