"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Europese recruitment- en flexbranche doet het goed. Ondanks afkoelende economie.

Een rapport van de World Employment Confederation laat flinke groeicijfers zien en optimistische verwachtingen.

De Europese recruitment- en flexbranche doet het goed. Dat blijkt uit een rapport van de World Employment Confederation (WEC), de internationale koepel van landelijke brancheorganisaties voor bedrijven die arbeid bemiddelen of inhuur van externen organiseren. In Nederland valt bijvoorbeeld de ABU onder de WEC.

Nederland op plek 7

Uit het rapport blijkt dat Nederland op plek zeven staat als het gaat om de omzet van deze sector. In 2018 bemiddelde de totale branche in Nederland 834.790 mensen, zowel naar vaste functies als naar tijdelijk werk (uitzend, zzp).

Voorzitter Even Hagelien van WEC is optimistisch over de groeikansen van de branche in de komende jaren. “Onze sector is in staat om in te spelen op de transformatie naar een nieuwe manier van werken.”

Omzet stijgt in Europa

Met uitzondering van Duitsland is de omzet van arbeidsbemiddeling in alle grotere Europese landen gestegen. In Nederland steeg de omzet met 14,6%.

In de Europese markt groeide de omzet van recruitment met 7,2%. MSP-dienstverlening en RPO (recruitment proces outsourcing) zijn nog relatief klein, maar ze groeien wel fors. In de periode 2015-2018 met respectievelijk +42,4% en +38,8%.

In de VS daalt de omzet van MSP-dienstverlening juist tussen 2017 en 2018. De WEC baseert deze cijfers op onderzoek van Staffing Industry Analysts.

‘Dalende trend’

“Goed om te zien dat Nederland nog steeds voorop loopt,” reageert Rob de Laat, fusie- en overnamespecialist bij IRIS. “Nieuwe ontwikkelingen komen hier goed van de grond. Het is ook herkenbaar dat regulier uitzenden daarbij achterblijft.”

Flex- & arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse volgt de cijfers van de Nederlandse markt op de voet. Volgens zijn berekeningen is het groeicijfer lager en hij wijst op een dalende trend. “Het CBS laat over 2018 een omzetgroei van de flexbranche zien van 11,6% ten opzichte van 2017. Het jaar daarvoor groeide de omzet nog met 13,3%. De definitieve groei in 2019 is nog niet bekend, maar zal uitkomen op ongeveer 5%.”

Vooral de forse daling van de uitzendomzet zorgt voor een lagere groei van de totale markt. Dat komt deels doordat SIA een ruimere definitie van de branche hanteert dan het CBS.

Meeste omzet voor uitzend- en detacheringsbureaus

De totale omzet van de hele ‘staffing industry’ is volgens het rapport €473 miljard, waarvan 64% afkomstig is uit de vijf grootste markten: de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Van die omzet is 80% afkomstig van uitzend- en detacheringsbureaus, waarvan een kwart via een MSP loopt.

13% is omzet uit recruitment. MSP-omzet van bemiddelingsbureaus is 6% van het geheel. De overige 1% omzet komt uit RPO en ‘career management’ (outplacement).

“Onze toegevoegde waarde gaat verder dan zorgen dat mensen een baan krijgen,” zegt Denis Pennel, Managing Director van de WEC. “Onze branche zorgt voor innovatieve en sociaal inclusieve oplossingen om de uitdagingen van de veranderende wereld van werk aan te pakken. We maken de arbeidsmarkt efficiënter door de overgang van werk naar werk te vergemakkelijken, de beroepsbevolking op te leiden en voorspelbaarheid te bieden. Dat is goed voor mensen, de economie en de samenleving.”

Het volledige 2020 Economic Report  van de World Employment Confederation is verkrijgbaar op deze website.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie