"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Teambuilding met flexkrachten

Heeft het wel zin om flexkrachten te betrekken bij teamoverleg, mee te vragen op teamuitjes of een opleiding te geven?

Heeft het wel zin om flexkrachten te betrekken bij teamoverleg, mee te vragen op teamuitjes of een opleiding te geven? In deze Werkverkenners onderzoeken we hoe je een team opbouwt en optimaal laat functioneren als er ook tijdelijke krachten in het team zitten.

Roel Veltmeijer, CEO en eigenaar van arcadehallenspecialist Veltmeijer Group merkt dat het lastig is om flexwerkers bij het bedrijf te betrekken. “Wij maken graag gebruik van flexwerkers. Wij zijn een vrijetijdsbedrijf, wat betekent dat we niet van maandag tot vrijdag dezelfde drukte hebben. Dat verschilt al als het regent of de zon schijnt. Daar kan je niet op roosteren. Dan heb je een groepje achter de hand nodig die je toch kan inzetten. Je ziet gewoon dat onze vaste medewerkers bijna fan zijn van ons bedrijf. Die komen zelf met goede ideeën en zijn vaak heel enthousiast. Met de mindere verbintenis van flexwerkers merk je gewoon dat er minder output komt.”

Onderzoek

Dat die output minder is, komt ook terug uit onderzoek. Dat ziet Erik Stam, hoogleraar Economie aan de Universiteit Utrecht: “voor bedrijven op microniveau is dat gemiddeld genomen het geval. Dat is door vrij veel onderzoeken aangetoond. Toch moeten we ook kijken naar het macroperspectief. Als je naar de economie als geheel kijkt, kan het voor radicale innovaties juist heel belangrijk zijn dat mensen van de één naar de andere baan hoppen. Als je iets nieuws wilt ontwikkelen begin je vaak heel klein. Als het groot dreigt te worden heb je steeds meer mensen nodig. Dan is flexibiliteit heel belangrijk. Je ziet ook dat landen met een hele starre arbeidsmarkt minder radicale innovaties voortbrengen, omdat ze minder mobiliteit van mensen hebben.”

Bregje Spijkerman coacht teams met Teamtalk en Spijkerman Trainingen. Zij is overwegend positief over flexwerkers in je team. “Flexwerkers bieden veel voordelen. Groepen doen rare dingen met elkaar en hebben samen snel een aantal ongeschreven regels. Een buitenstaander kan dan in één keer iets kantelen. Die zegt bijvoorbeeld sneller ‘waarom doen we dat niet zo?’ Een freelancer heeft een andere houding in het bedrijf. Een beetje vergelijkbaar met een sprinter en een marathonloper. Ze nemen een andere positie in. Iedereen weet dat ze niet lang blijven. Dan komt een stukje persoonlijkheid naar boven. Als iemand veel inzet toont en veel samenwerkt bouw je toch een band op, ook in korte tijd.”

Investeren

Het is dus belangrijk om die in en uitvliegende krachten echt bij je team te betrekken. Als je wilt voorkomen dat je investeert in een nieuwe kracht die vervolgens een ‘lone wolf’ blijkt te zijn, moet je de wering zorgvuldig aanpakken. Wat de Veltmeijer Group betreft gebeurt dit het liefst via social media. In ieder geval niet via een uitzendbureau. “We zien dat de binding die iemand via een uitzendbureau met ons bedrijf heeft vaak nog minder is dan gewoon een flexwerker. Er zit dan nog een partij tussen.”

De flexwerkers die Bregje in teams ziet, doen eerder een stapje extra dan dat ze niet gemotiveerd zijn. “De gevaren liggen bij het team in de acceptatie. Als je kijkt naar samenwerken, teamwork en prestaties, is het belangrijk dat iedereen van elkaar op de hoogte blijft. Als je daar buiten wordt gehouden, mis je belangrijke kennis. Dat maakt dat je je werk minder goed kan doen. Daarnaast zijn we als mensen ook groepsdieren. Een flexwerker zal iets meer groepsgedrag vertonen om er bij te horen. Als dat niet lukt geeft dat stress en dat uit zich in van alles. Sabotagegedrag van de flexwerker bijvoorbeeld.”

Kortom

Flexwerkers in je team brengen dus een aantal uitdagingen met zich mee. Ze zijn zo weer gevlogen als ze ergens andere iets leukers kunnen doen, en het is soms lastig diezelfde betrokkenheid te voelen als vaste medewerkers. Het team moet het ook wel met die flexwerker zien zitten, anders betrekken de vaste krachten die flexkracht er liever niet bij. Soms moet je in korte tijd, onder druk, elkaars taal leren spreken en elkaars cultuur en werkwijzen leren begrijpen. Wat is daar dan het antwoord op? Het lijkt een open deur: investeren. In jezelf, in een ander en in je team.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit