"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
zzp corona kans

Zzp’er in coronatijd: de één draait nu driedubbele overuren, voor de ander ligt het werk volkomen stil (podcast)

Is er in het algemeen iets te zeggen over hoe het met zzp’ers gaat in deze coronatijd? En hoe overleven ze de crisis? Dat stond centraal in een uitzending van BNR werkverkenners, met daarin onder andere recruitment trainer Ellen van Dieren en Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy.

Onderzoek

ZiPconomy deed onderzoek aar de effecten van de coronacrisis op de zelfstandigen in Nederland (zie ook hier). De resultaten hiervan zijn wisselend. Sommige sectoren worden harder geraakt dan anderen. Al kan je niet gelijk zeggen dat het effect in de gehele sector hetzelfde is. Denk aan de zorg, die draait overuren zou je zeggen. Toch hebben bijvoorbeeld fysiotherapeuten op dit moment niets te doen. Het ligt dus meer aan het type werk.

Het werk ligt stil

Ellen van Dieren is dagvoorzitter en eigenaar van het bedrijf de Recruitment Trainer. Voor haar ligt op dit moment alles stil. Evenementen gaan niet door en toen duidelijk werd dat dit tot 1 juni zou duren was haar reactie gelaten. “Ik besefte me dat ik geen werk meer had tot de zomer. Dat was wel even slikken.” Financieel komt ze de komende maanden nog door, als goede ondernemer heeft ze een flinke buffer opgebouwd. Ook is ze zich gaan richten op andere zaken. Ze merkte dat er vanuit haar netwerk veel vragen waren van recruiters. Alles staat voor hen nu op hold of ze moeten helemaal omschakelen. Ze heeft daarom een cursus ontwikkelt op Instagram om die vragen te kunnen beantwoorden in haar community.

Maartje Rammeloo is operazangeres en zangdocent. Haar man doet hetzelfde werk, dus voor hen viel alles wel even stil toen de theaters sloten. “Het ging snel, maar mijn zus is journalist in China dus ik zag het al wel een beetje aankomen en was er mentaal op voorbereid. Tja, wat doe je er aan? Je kan het niet in je eentje afwenden.”

In de sector van Maartje Rammeloo is dit het hoogseizoen. Vooral in de passietijd, de tijd voor Pasen, worden veel concerten gegeven. In deze periode verdient ze ongeveer het halve jaarloon. Omdat er veel repetitietijd aan een voorstelling vooraf gaat kunnen ze ook niet zomaar alles even inhalen komende zomer. Op zijn vroegst kan ze pas weer beginnen in september, schat ze in. Maar ook Maartje Rammeloo heeft een buffer en kan even vooruit. En anders kan ze bijstand aanvragen via de regelingen van de overheid.

Overheidssteun

Maar zijn de zzp’ers blij met de regelingen die getroffen zijn voor hen? Hugo-Jan Ruts weet dat een behoorlijk percentage gebruik gaat maken van de overheidssteun. Toch zegt 10% van de zelfstandigen dat ze ervoor in aanmerking komen, maar er geen gebruik van gaan maken. Er is een groep die een grote buffer heeft en de komende 6 maanden rustig doorkomt. Maar er is ook een groep die maar één maand tot drie maanden buffer heeft. Voor zzp’ers is het nu van belang dat ze om de tafel gaan zitten met hun opdrachtgevers. Misschien kunnen ze werk anders doen, werk voorbereiden of bij uitgesteld werk een voorschot krijgen voordat ze kunnen beginnen. Daarnaast is het tijd om jezelf als zzp’er te ontwikkelen. Normaal hebben ze er geen tijd voor, maar nu alles stil ligt wel.

Ontwikkeling

Ellen van Dieren merkt op dat veel ondernemers plotseling veel dingen gratis gaan aanbieden. “Daar heb ik voor mezelf wel een standpunt voor ingenomen. Ik geloof in mijn eigen product en eigen waarde. Ik ga niet alles gratis doen om zichtbaar te zijn. Blijf dichtbij jezelf en ga niet doen wat een ander doet!” Ook zij is gaan innoveren in haar bedrijf en gaat bekijken hoe ze haar vrije tijd nuttig kan inzetten door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen in de zorg.

Maartje Rammeloo is zichzelf ook aan het ontwikkelen. Haar apparatuur is ze tot in de puntjes aan het ontdekken en ze kijkt hoever ze komt met het online lesgeven. Al is dit door de vertragingen en nuances met muziek maken toch  lastiger. Wel kan ze muziek online zetten, wat veel van haar collega’s doen. “We kunnen mensen bewust maken dat het leven zonder kunst en muziek geen doen is, dat zodra dit voorbij is ze er weer voor willen betalen en naar het theater gaan.”

Kortom, de zzp’ers vinden hun eigen manier om de coronatijd nuttig door te komen. En zodra dit allemaal voorbij is kunnen ook wij ze weer steunen door naar de evenementen en theaters te gaan.

 

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit