"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dit moet jij als inhurende manager weten over de webmodule

Wie de inhuur van freelancers het liefst zelf regelt krijgt binnenkort een extra hulpmiddel van de overheid: de webmodule. Wat heb je eraan en wat niet? Een introductie voor inhurende managers.

Er komt een online tool die het makkelijker maakt om te bepalen of jouw zzp-opdracht aan de wet voldoet. Dat is althans de belofte van de zogenaamde ‘webmodule’ van de overheid. Met deze online tool kom jij er als inhurende manager namelijk zelf achter of je voor een opdracht een freelancer mag inhuren of iemand in dienst moet nemen.

Dat klinkt als goed nieuws voor managers die het liefst zelf externen inhuren, zonder tussenkomst van een bemiddelaar of intermediair. Maar uit een kleine rondgang onder onze klanten in het mkb blijkt dat veel inhurende managers nog nooit gehoord hebben van de webmodule. Daarom zetten we in dit artikel op een rij wat jij moet weten over dit nieuwe middel van de overheid.

Aan de wet voldoen zonder intermediair

Dit najaar beginnen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) een pilot met de webmodule. Het is een online vragenlijst die opdrachtgevers kunnen invullen als zij twijfelen of ze voor een bepaalde opdracht een zzp’er mogen inhuren.

Als de webmodule werkt zoals hij bedoeld is, dan hoef jij als inhurende manager geen juridisch expert of zzp-intermediair meer in te schakelen om er zeker van te zijn dat je aan de wet voldoet. Handig, want die wetgeving is best complex.

Vragenlijst met drie uitkomsten

De online tool heeft een kleine veertig vragen die gaan over de opdracht, bijvoorbeeld:

  • Hoeveel uur per week wil je de freelancer inzetten?
  • Hoelang duurt de opdracht?
  • Zijn er werknemers in je bedrijf die hetzelfde werk doen?
  • Mag de werkende tijdens de opdracht ook voor andere opdrachtgevers aan de slag?
  • Mag de opdrachtnemer zelf bepalen waar en wanneer hij werkt?

Je vindt de hele vragenlijst en de wegingsfactoren hier. Daarna volgt een van deze drie uitkomsten:

  • Er kan ‘buiten dienstbetrekking gewerkt worden’. De webmodule geeft een opdrachtgeversverklaring, die de opdrachtgever zekerheid geeft dat hij geen sociale premies hoeft af te dragen. Als hij tenminste zorgt dat de opdracht wordt uitgevoerd zoals ingevuld.
  • Er is een ‘indicatie dienstbetrekking’. Dit betekent dat er meerdere aanwijzingen zijn dat de opdracht op deze manier niet door een zzp’er gedaan kan worden. Het advies is om of iemand tijdelijk in dienst te nemen of de opdracht op een andere manier vorm te geven.
  • Er wordt ‘geen oordeel’ gegeven. De webmodule kan duidelijkheid geven, dit is een twijfelgeval.

De webmodule is een poging om bestaande wetgeving, jurisprudentie en het handboek Loonheffingen van de Belastingdienst onder te brengen in een lijst met vragen plus wegingsfactoren. De wet is dus niet veranderd. De criteria zijn dezelfde die nu ook gelden bij Belastingcontroles en rechtszaken.

Lees ook: Freelancers inhuren, wat zijn de spelregels voor ondernemers?

Wanneer kan ik de webmodule gebruiken?

De vragen zijn dus bekend, maar de online tool moet nog gebouwd worden en komt in het najaar beschikbaar als pilot. Tijdens die testfase kun jij als opdrachtgever de webmodule uitproberen. De uitkomsten zijn anoniem en er kan ook nog geen rechtszekerheid aan ontleend worden. Je krijgt dan dus nog geen zelfstandigenverklaring.

Na de pilotfase kijken experts of de webmodule goed werkt en de juiste uitkomsten oplevert. Daarna moeten politici oordelen of zij tevreden zijn over die uitkomsten. Het is de bedoeling dat de webmodule ‘schijnzelfstandigen’ (ongewenst zzp) eruit filtert en de ‘echte ondernemers’ (gewenst zzp) met rust laat.

Dit heb je er nu aan

Of de online tool doet wat hij moet doen, moet dus nog blijken. Bij een eerste controle door drie experts van het ministerie van Sociale Zaken, bleek dat zij het niet altijd eens waren met de uitkomst van de webmodule.

Bovendien moet de politiek na de test nog een oordeel geven over de tool. Het kan zijn dat politici vinden dat de webmodule te streng uitpakt of juist niet. Die politieke beoordeling moet dan leiden tot aanpassing van de criteria en dat kan alleen via nieuwe wetgeving. Dat kan dan nog wel even duren. En tot slot blijft het lastig als je de uitkomst ‘geen oordeel’ krijgt. ZiPconomy haalde tien testcasussen door de webmodule en concludeert dat die relatief vaak in het ‘grijze gebied’ vallen.

Toch kun je er als opdrachtgever nuttig gebruik van maken. Huur jij zelf zzp’ers in, bijvoorbeeld via een platform zoals Jellow? Bekijk dan eens de vragenlijst van de webmodule. Zo krijg je iets meer inzicht in de huidige wetgeving en jurisprudentie.

Jellow is een online freelance netwerk opgebouwd door bedrijven en freelancers, met als doel om sneller en eenvoudiger met elkaar in contact te komen zonder tussenkomst van een intermediair. Bekijk alle berichten van Jellow

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik zie een denkfout in de webmodule. Die module gaat er van uit dat je al weet welke zelfstandige de opdracht gaat uitvoeren. Maar als opdrachtgever wil je juist voorafgaand aan het “op de markt zetten” van de inhuurbehoefte weten of dat wel mag door middel van inhuur van een zelfstandige.