"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vast of tijdelijk is ondergeschikt voor de interim-manager, ook bij een crisis als Covid-19

Het continu schaven aan vakmanschap en kennisniveau zijn de elementen waar de succesvolle interim-manager mee werkt. Vast of tijdelijk is daarmee ondergeschikt geworden. Net als crisis of geen crisis.

Kunnen wij in de huidige coronacrisis leren van de economische crisis in 2008 en het herstel destijds van de interim management markt? Piet-Hein de Sonnaville, van Schaekel & Partners, analyseert de uitkomsten van toen en nu uit data die uit onderzoek beschikbaar is. Dit keer de vraag aan interim-managers of zij een loondienstverband overwegen. Het blijkt dat interim en vast naar elkaar toegegroeid zijn en de vorm waarin gewerkt wordt, minder belangrijk is geworden. Het gaat meer om vakmanschap en de werkzaamheden zelf.

Economische crisis (2008-2012)

De situatie midden in de crisis 2009 (bron: Interim Index, jaarlijks onderzoek onder hoogopgeleide professionals en managers): “Zelfs in slechte marktomstandigheden (zoals die op dat moment te zien waren), geeft meer dan 70% aan geen behoefte te hebben om in vaste dienst te komen”. De analyse destijds was: de markt voor zelfstandige managers en professionals is volwassen geworden. Een terugkeer naar vast is niet aan de orde.

Hoe anders is de situatie nu? De parallel met 11 jaar geleden is de crisis op de arbeidsmarkt. Daar houdt de vergelijking dan ook wel op. Covid-19 brengt een aantal ontwikkelingen in versnelling, bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen: thuiswerken, sollicitatieprocedures die volledig online worden afgerond. De huidige crisis zal de arbeidsmarkt versneld veranderen. De band tussen werkgever en werknemer, wordt losser en vrijblijvender. Ook de scheidslijn tussen vast en interim is anders geworden. De analyse in de tabel laat dit zien.

De huidige situatie

De afgelopen jaren laten zien dat vooral voor de bovenkant van de arbeidsmarkt interim en vast naar elkaar toe zijn gegroeid. De vorm waarin wordt gewerkt, is minder belangrijk: het is niet meer of vast, of interim. Er zijn vele tussenvormen bijgekomen, eerst interim en daarna vast bijvoorbeeld, die voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer aantrekkelijk kunnen zijn. Als er een les is geweest tijdens de vorige crisis (en die nu weer zeer actueel is) dan is het deze: niet de contractvorm vast of interim is bepalend voor het risicomodel, maar de werkzaamheden zelf zijn bepalend. De manager als professional -met een eigen, unieke expertise die van toegevoegde waarde is in de markt- is degene die zich weinig zorgen hoeft te maken over de toekomst. Vast of interim is niet relevant als het gaat om ontslag of beëindiging van de opdracht. Een volgende baan of opdracht is vaak binnen handbereik, ook in slechte tijden. Waar tien jaar geleden een loondienstverband als veilig werd beschouwd en een bestaan als zzp’er als risicovol gold, gelden nu andere wetten. Bepalend is de drie-eenheid vakmanschap, vereist kennisniveau en de vraag in de markt daarnaar: dat zijn de elementen waar het om draait.

Met dit gegeven in het achterhoofd, is de vraag vast of tijdelijk niet zo heel belangrijk. Ook al niet omdat beloningsvormen elkaar uiteindelijk niet heel veel ontlopen en ontslagregelingen zijn versoberd en versimpeld. Ook dit verschilt ten opzichte van tien jaar geleden. Toch is er een aspect dat steeds naar boven komt: de weerbaarheid van de manager. Ervaring leert dat mensen die op interim basis werkzaam zijn of soms switchen tussen vast en tijdelijk, zich weerbaarder voelen dan mensen die kiezen voor alleen vast. Weerbaar betekent: vertrouwen op eigen kunnen en onafhankelijk zijn in doen en denken, authentiek zijn, bewust zijn van je toegevoegde waarde. Zeker waar: een financieel buffer(tje) helpt, een goed netwerk net zo, actief zijn in de markt idem, maar uiteindelijk is die weerbaarheid de basis voor succes.

In onze praktijk zien wij veel mensen die vaak na een reorganisatie te hebben meegemaakt, kiezen om als zzp’er hun loopbaan te vervolgen. Ons advies is telkenmale hetzelfde: kijk naar wat je te bieden hebt (de drie-eenheid). Hier mag best wat opportunisme in zitten. Wat vandaag hot is, is morgen over. Het continu schaven aan vakmanschap en kennisniveau, met daarbij in het achterhoofd houden wat de markt vraagt, dat zijn de elementen waar de succesvolle manager mee werkt. Vast of tijdelijk is daarmee ondergeschikt geworden. Net als crisis of geen crisis.

Beste interim manager, overweegt u een vast dienstverband?
Bron: Interim Index onderzoeken


Schaekel & Partners volgt de arbeidsmarkt voor tijdelijk en vast management op de voet. Vanaf 2008 voeren zij jaarlijks onderzoek uit via de Interim Index, een onderzoek uit onder hoogopgeleide (interim) managers. Aanleiding voor het onderzoek was destijds (2008) de economische crisis en de gevolgen hiervan voor de interim management markt. Met alle data die uit de onderzoeken beschikbaar is, kunnen zij trends aanwijzen die mogelijk inzicht geven in het herstel van de interim management markt na de huidige coronacrisis.


 

Piet Hein de Sonnaville is 'founding partner' van Schaekel & Partners (voorheen: Atos Interim Management). Hij heeft een bedrijfskundige achtergrond en is sinds 2000 werkzaam binnen een interim management bureau. Eerst bij KPMG Interim Management , toen bij Atos Interim Management. Voor die tijd werkzaam bij Interpolis en Delta Lloyd in diverse management posities. Bekijk alle berichten van Piet Hein de Sonnaville