"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Tozo stopt. In juli nog 40 duizend aanvragen.

Een Kamerdebat vandaag over de afbouw van het economisch steunpakket. Het aantal zelfstandigen dat Tozo krijgt is fors gedaald, maar nog steeds hebben tienduizenden die steun nodig.

In de maand juli hebben naar schatting 40 duizend zelfstandigen een aanvraag voor de “Tijdelijke Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers” (Tozo) ingediend bij gemeenten. Dat schrijft Minister Koolmees aan de Tweede Kamer in zijn “Monitoring Arbeidsmarkt en Beroep Noodpakket.”

De Tozo is een van de steunmaatregelen vanwege de coronacrisis. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. Daarnaast kan er een lening aangevraagd worden.

Aantal Tozo-aanvragen fors gedaald

374 duizend zelfstandigen (met of zonder personeel) maakten gebruik van de eerste Tozo-regeling. Dat aantal daalde fors in de periode juni en september 2020. Vanaf de tweede Tozo-regeling geldt immers dat het inkomen van de partner wordt meegerekend bij de beoordeling of iemand in aanmerking komt voor inkomenssteun. Daarnaast werd toen ook de eerste lockdown opgeheven. Na de Tozo 3 daalde het aantal aanvragen flink. In 95 procent van de gevallen gaat het bij Tozo-aanvragen om inkomenssteun, 5 procent vraagt een lening bedrijfskapitaal aan.

Bron: Monitoring Arbeidsmarkt en Beroep Noodpakket (SZW), bewerking ZiPconomy

Tozo stopt, vanaf 1 oktober weer gewone bijstandsregeling

De vijfde Tozo-regeling loopt van 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021. Vanaf komende maand vervalt de Tozo, net als andere de regelingen (NOW, TVL, Tozo, Tonk) en diverse fiscale maatregelen.

De Kamer debatteert vandaag over het economisch steunpakket.

Zelfstandigen in de financiële problemen vallen vanaf oktober terug op de Bbz, de bijstandsregeling voor zelfstandigen. Om de Bbz voor gemeenten uitvoerbaar te houden, wordt de regeling tot het einde van 2021 wel vereenvoudigd. Dit betekent dat gemeenten geen vermogenstoets hoeven uit te voeren, dat ondernemers met terugwerkende kracht van maximaal twee maanden een Bbz-uitkering kunnen aanvragen en dat de gemeente het inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar) vaststelt. “Vanaf 1 januari 2022 voeren gemeenten het Bbz weer zonder wijzigingen uit” zo liet het kabinet eerder weten.

Het ministerie SZW verwacht dat een deel van de Tozo-gerechtigden door zal stromen naar deze bijstand en verwacht dat de Bbz-uitgaven daardoor in 2022 met circa 125 miljoen toenemen, zo blijkt uit de begroting van het ministerie SZW. Over 2021 is nog 1.124 miljoen euro gereserveerd voor Tozo.

Kwetsbare sectoren

Belangenorganisatie VZN wil dat de vermogenstoets in de Bbz definitief wordt afgeschaft. Daarnaast is volgens VZN “speciale en blijvende aandacht voor branches nodig” die nog steeds grote hinder ervaren door de coronacrisis.

Ook de Kunstenbond pleit voor meer steun. “Laat de kunst, cultuur en evenementen met al die artiesten zzp’ers en freelancers niet struikelen: zolang de onzekerheid over het virus en maatregelen de branche treffen moet de steun blijven” zo stelt voorzitter Peter van den Bunder. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Aanvragen zegt mij niets… Hoeveel zijn toegekend en wat is er uitgekeerd… Regelingen kennende zal dat niet zo hoog zijn.

  2. Het stopzetten van de Tozo zal voor de culturele en de evenementen sector desastreus zijn. Ook al zou nu alles zonder beperkingen open mogen, de evenementen, congressen en concerten zijn echt niet terug en de vele zelfstandigen die in die sector werken worden daarmee keihard getroffen door ze over de muur van de bzb te kieperen
    Feitelijk is de patiënt dan anderhalf jaar in leven gehouden om hem dan alsnog te laten overlijden.