"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Flextender en Poolz voortaan samen aan de slag met ‘eerlijke inhuur’

Inhuurplatform Flextender heeft Poolz overgenomen. Jaap Jan Westland (adjunct-directeur van Flextender) en Haike Spek (mede-oprichter van Poolz) over deze overname, belangenverstrengelingen bij aanbestedingen en hun visie op eerlijk inhuren.

Inhuurplatform Flextender heeft Poolz overgenomen, een producent van software voor talentmanagement. Nu Poolz onderdeel is van de Flextender Group, kunnen beide partijen hun klanten een uitgebreidere dienstverlening bieden. Bovendien komen ze samen op voor echt onafhankelijke MSP-dienstverlening voor de publieke sector, vertellen de oprichters aan ZiPconomy.

Samen aan de slag met eerlijke inhuur

De twee bedrijven vullen elkaar goed aan, denken Jaap Jan Westland (adjunct-directeur van Flextender) en Haike Spek (mede-oprichter van Poolz). Als dienstverlener en softwareproducent waren ze geen directe concurrenten, maar ze hebben wel veel gemeen. Beide bedrijven bestaan sinds 2011 en zijn actief in de publieke sector. “Ook qua visie en cultuur lijken we op elkaar, we lachen om dezelfde stomme dingen en blijven relaxt als iets niet in één keer perfect is”, zegt Spek. “Bovenal vinden we het allebei belangrijk dat inhuurprocessen transparant en eerlijk verlopen.”

Volgens Spek is die gedeelde visie één van de belangrijkste reden om Poolz onder te brengen bij Flextender. “Ik was al lang gecharmeerd van de manier waarop Flextender zaken doet”, zegt de mede-oprichter van Poolz. “Het bedrijf wil echt de beste oplossing bieden voor opdrachtgever en opdrachtnemer, zonder zelf stiekem beter te worden van een bepaalde match. Dat vind ik een verademing, want ik weet dat er legio partijen zijn die het anders doen. Door onze software te koppelen aan het inhuurproces van Flextender, kunnen we eerlijke inhuur nog makkelijker maken.”

Perverse prikkels bij aanbestedingen

In een eerder interview waarschuwde Flextender-directeur Rick Groot al voor belangenverstrengeling bij aanbestedingen. Hij zag dat MSP’s vaker eigen kandidaten mogen leveren en volgens hem leidt dat tot perverse prikkels. “MSP-dienstverlening gebeurt tegen een geringe marge, een bescheiden opslag per gewerkt uur”, vertelde hij. “Maar op het moment dat je een eigen kandidaat mag plaatsen is de extra marge al gauw € 15 per uur of meer. […] In een extreem competitieve markt is het dus rendabeler om eigen kandidaten te leveren en staat het belang van de klant dus niet meer voorop.”

Dit thema is actueler dan ooit, zegt Westland. Hij denkt dat inhurende partijen zich gewoon niet bewust zijn van de nadelen. “Een onafhankelijke MSP is het best voor iedereen”, vertelt hij. “Flextender heeft geen detachering en geen eigen kandidaten. Iedere kandidaat maakt zo even veel kans, of je nu werkt als zzp’er of voor een grote detacheerder. En de opdrachtgever weet dat hij de beste kandidaat krijgt voor de beste prijs.”

Warme stoelen

Nog een probleem dat Flextender en Poolz willen aanpakken: ‘fake aanvragen’ of ‘warme stoelen’. Dit zijn aanvragen op marktplaatsen waarvan de opdrachtgever al weet dat de huidige kandidaat blijft, maar vanwege aanbestedingsregels de aanvraag opnieuw moet uitzetten. Westland probeert klanten te motiveren om echt nieuwsgierig te zijn naar andere kandidaten.

“Dat is tenslotte het doel van deze aanbestedingsregel”, zegt hij. “Dat een inhurende manager al iemand op het oog heeft, dat kun je niet tegengaan. Dat hoeft ook niet, zolang hij andere kandidaten een eerlijke kans geeft. Ik zie het als mijn taak als MSP-dienstverlener om dit te bevorderen en klanten erbij te helpen. Als managers de voordelen ervaren, staan ze er de volgende keer meer voor open.”

Spek ziet langzaamaan verbetering. “We zijn een stuk verder dan drie jaar geleden”, zegt de mede-oprichter van Poolz. “Klanten zijn meer bewust van de manier waarop ze inhuren en vinden het belangrijk om het eerlijk te doen. Dat lukt nog lang niet altijd, daarom is het belangrijk om je klanten te adviseren als dienstverlener.”

Advies en techniek

Spek merkte al een tijdje dat zijn klanten behoefte hadden aan meer advies over aanbestedingswetgeving. “Wij wilden ze graag helpen, maar  konden niet altijd de hulp bieden die nodig was”, zegt hij. “Juridisch advies paste niet in onze propositie als softwareproduct. Daarom was het logisch om Poolz onder te brengen bij Flextender, een partij die geweldig kan ondersteunen.”

Dankzij de overname kunnen we klanten Total Talent Management (TTM) bieden, denkt Westland. Poolz is gespecialiseerd in software voor de modules inhuur, vaste vacatures, stages en interne mobiliteit voor de publieke sector. “De overname door Flextender biedt de gebruikers van Poolz  een breed scala aan nieuwe diensten, zoals contractmanagement en facturatie”, zegt Spek. “Daar was behoefte aan, bijvoorbeeld bij samenwerkingsverbanden van grote en kleine gemeentes.”

De twee denken dat de behoefte aan TTM toeneemt, mede door schaarste en de mismatch op de arbeidsmarkt. Westland: “Opdrachtgevers moeten alle kanalen inzetten om voldoende goed personeel te vinden. Als vaste werknemers niet te vinden zijn, moet je misschien gaan inhuren of aan de slag met interne mobiliteit. We kunnen opdrachtgevers helpen nieuwe manieren te vinden om het werk gedaan te krijgen.”

De Flextender Group, zoals de onafhankelijke holding statutair opereert, zal in de toekomst nog verder worden uitgebreid. Beide oprichters van Poolz zullen betrokken blijven binnen de Flextender Group voor een succesvolle migratie.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie