"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
tarief zzp 2022

Tarieven voor zzp’ers en gedetacheerden stijgen harder van verwacht

Tarieven stijgen in 2022 naar verwachting met 10,3 procent

Flexibel werkenden, meer specifiek zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, zijn in het eerste half jaar van 2022 gemiddeld 4,7 procent duurder geworden. Over heel dit jaar wordt 10,3 procent tariefstijging verwacht, waarbij inflatie en schaarste de stuwende krachten zijn. Dit blijkt uit data en het tariefvoorspellingsmodel van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-techdienstverlener HeadFirst Group. Hiermee overstijgt het de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor vast personeel, die voor de eerste helft van 2022 bleef steken op 3,1 procent.

Inflatie en schaarste drijven uurtarief verder op

De verwachting is dat het uurtarief aan het eind van het jaar gemiddeld met 10,3 procent is toegenomen. Ruim 3 procentpunt meer dan HeadFirst Group en Intelligence Group in december 2021 voorspelden. Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group: “Deze versnelling is enerzijds het gevolg van de sneller oplopende inflatie en aanblijvende schaarste op de arbeidsmarkt. Anderzijds is de onzekerheid rondom corona afgenomen, die er eind 2021 wel was en toen voor een kleine druk op de tarifering zorgde.”

Stijging salarissen blijft achter

Salarissen kennen ook een recordstijging, blijkt uit recente cijfers van de arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers AWVN. Door een record-maandgemiddelde van 3,8 procent in juni komt de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor de eerste helft van 2022 uit op 3,1 procent. Daarmee blijven de salarissen wel achter op de inflatieverwachting van het Centraal Planbureau van gemiddeld 5,2 procent en de gemiddelde tariefstijging van professionals.

Marion van Happen, CEO bij HeadFirst Group: “Flexibel werkenden hebben sneller profijt van tariefontwikkelingen door de opeenvolging van verschillende opdrachten. Vanzelfsprekend betekent het ook dat tarieven eerder dalen bij een minder schaarse arbeidsmarkt en een lagere inflatie, wat zelden tot nooit voorkomt bij CAO’s. Zo dragen ondernemers – wat zzp’ers en detacheringsbureaus zijn – zowel de lusten als de lasten van de belangrijke, flexibele rol die zij innemen om onze arbeidsmarkt en daarmee onze economie draaiende te houden.”

De Talent Monitor ‘Update – prognose tariefontwikkeling professionals 2022’ is gratis te downloaden op headfirst.group.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Bedrijven die miljarden winst per kwartaal maken betalen al jaar en dag zo min mogelijk en al jaar en dag dezelfde tarieven (en salarissen).

    Zodra er iets in hun keten gebeurt gaat de prijs van hun producten of diensten omhoog, de kruimels voor de ‘werkers’ blijft op hetzelfde niveau. Veranderen de omstandigheden weer dan blijft de prijs hoog en de beloning laag. En dan iets in de gracht gooien als ’employee experience’…

    Dahag, we gaan nu weer eens een inhaalslag maken, is lang geleden dat dit kon en hoog tijd.

    ZZPer’s, poot stijf en goed tarief neerleggen. Er mag wat worden ingehaald over de laatste 10jaar.

    Werknemers: als je (actief) lid wordt van een vakbond dan gaat het beter met je cao-onderhandelingen 🙂