"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Willem Verdam (Just Good People): ‘Liever een fijn mens dan iemand met vijf jaar recruitmentervaring’

Willem Verdam (Just Good People) stapte vijf jaar geleden in de detacheringswereld. En met succes. Het jongste (en 90e!) VvDN-lid kende vorig jaar een omzetgroei van meer dan 2.000%. “Ik vind het nog altijd bijzonder dat mensen en opdrachtgevers ons hun vertrouwen geven. Je moet blijven bewijzen dat je hun vertrouwen waard bent.”

Just Good People viert haar eerste lustrum. Van niets naar een detacheringsorganisatie met bijna 200 professionals. Snel groeien met goede mensen die alles in het belang van de klant doen – dat is het devies van oprichter Willem Verdam.

“Is detacheren niet iets voor jou?” vroeg Olav Berten, voormalig COO bij DPA, aan Willem Verdam eind 2018. Willem richtte Just Good People in 2019 op, een organisatie met een kleine 200 professionals die – vanaf dag één vast in dienst – dagelijks worden gedetacheerd. Naast het hoofdkantoor in Bussum vind je hen inmiddels ook in Eindhoven en Apeldoorn. Want het bedrijf groeit razendsnel. Just Good People is zelfs uitgeroepen tot FD Gazelle 2023 dankzij een omzetgroei van meer dan +2.000% (omzet vorig jaar: € 5,9 miljoen). Olav kwam in 2020 aan boord als mede-eigenaar.

Eager zijn

Maar dat succes is Verdam allerminst komen aanwaaien. Als zelfstandig ondernemer had hij een beetje ervaring in de logistiek en in supply chain management, maar dan aan de andere kant van de tafel, niet als detacheerder. “Het klinkt romantisch, maar het was ook gewoon een spannende tijd. Ik begon in 2019 met Just Good People. Vanuit de Tinfabriek in Naarden. Gewoon, met een laptop en bellen.”

Verdam had begin 2020 drie mensen in dienst genomen om te kunnen detacheren en dankzij een goed contact (met Joost Bous, destijds supply chain director van Action) kon in juni 2020 een van hen starten. “Je moet gewoon heel eager zijn. Niets is vanzelfsprekend. Opdrachtgevers niet, kandidaten die voor je willen werken niet. Ik vind het nog altijd bijzonder wanneer mensen ons hun vertrouwen geven. Je moet altijd een stap extra zetten en blijven bewijzen dat je hun vertrouwen waard bent. Want je bent zo goed als de kwaliteit van de dienstverlening die je levert. Is dat goed, dan kan dat een relatie voor het leven opleveren. Ik neem mijzelf niet zo heel erg serieus, maar onze mensen en opdrachtgevers des te meer.”

Vijf speedbootjes

Inmiddels detacheert Just Good People zo’n 200 professionals in de volgende vijf vakgebieden: Logistiek & Supply Chain, Inkoop, Agile, HR en Finance. Verdam houdt daarbij vast aan de gekozen specialisaties. “Wij zijn een niche-speler die op vijf borden tegelijk aan het schaken is.” Just Good People begeeft zich in segmenten waar traditiegetrouw grote detacheringsorganisaties als DPA en Yacht de markt domineren.

Dat hoeft geen enkel bezwaar te zijn, stelt hij. “Natuurlijk proberen we een stukje van de taart af te snoepen, maar de taart zelf is ook gewoon groter geworden. Neem de supply chain en logistiek; dat is binnen veel bedrijven de laatste jaren nóg belangrijker geworden. En het beroep is veel sexier, heeft veel meer status en vereist IT-kennis. Niet voor niets zijn de opleidingen hiervoor de laatste jaren populairder geworden.”

De omzet van Nederlandse detacheerders daalde in het eerste kwartaal van 2024 met -2,7 % ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023, zo bleek uit de meest recente VvDN Marktmonitor. Dat duidt op een kleine kentering op de detacheringsmarkt waar de jarenlange groei is afgevlakt en dus is omgeslagen naar krimp. Maar Just Good People volgt die trend absoluut niet. “Ik herken mij totaal niet in die cijfers”, zegt Verdam. “Veel belangrijker dan de marktontwikkelingen is de vraag ‘hoe graag wil je dat iets slaagt?’ en ‘hoe flexibel is jouw organisatie?’ Wij hebben ook in onze niches eind 2023 wel te maken gehad met terugvallende vraag. Dan komen we bij elkaar, schouders eronder, en binnen de kortste tijd zijn we weer waar we willen zijn. Je kunt niet tegen de stroom in zwemmen, maar wij zijn met onze vijf speedbootjes wel heel wendbaar, kunnen snel van links naar rechts sturen.”

Volgens Verdam heeft dat alles te maken met de organisatie. “We groeien hard als organisatie, maar kiezen er bewust voor geen managementlagen te creëren. Ik geloof meer in celdeling dan in hiërarchie. Onze vestigingen opereren zelfstandig en binnen alle vijf business units zijn er één of twee kartrekkers.”

Fijne mensen zoeken

Verdam ziet de toekomst van detacheren rooskleurig in. “Er is nog steeds vraag naar goede mensen en die hebben wij.” Bij het zoeken naar nieuwe collega’s kijkt hij eerder naar persoonlijkheid dan naar het CV. “Is het een leuk persoon, iemand waarmee ik fijn kan samenwerken? Is er vertrouwen tussen ons? Want ik werk zes of zeven dagen in de week – waarom zou ik dat doen met mensen met wie ik het niet kan vinden? Dus ik vind het veel belangrijker dat iemand een fijn mens is dan dat hij of zij bijvoorbeeld vijf jaar recruitmentervaring heeft. Bovendien, die persoon is het visitekaartje van het bedrijf dat we hebben opgebouwd.”

Waarom VvDN?

Willem Verdam en Olav Berten hebben zich met Just Good People onlangs aangesloten bij de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN). Met dit 90e lid groeit de branchevereniging gestaag door en vormt zij een steeds belangrijkere rol in het op de kaart zetten van detachering in politiek Den Haag.

Inlenersbeloning voor detachering is krom’

Het versterken van de positie van detacheren is hard nodig, vindt Verdam. Net als veel collega-detacheerders hekelt hij het moeten toepassen van de inlenersbeloning (die voortkomt uit de WAADI, waar alle werkgevers die arbeidskrachten ter beschikking stellen onder vallen, dus niet alleen uitzenders maar ook detacheerders.) “De inlenersbeloning is bedoeld voor het creëren van een gelijk speelveld, eerlijke beloning. Daar sta ik 100% achter. Maar wij zijn geen uitzenders. Als iemand bij ons geen opdracht heeft, wordt hij gewoon doorbetaald, bouwt pensioen en vakantiegeld op en blijft gewoon in de leaseauto rijden.”

Samenwerking zoeken

In de praktijk leidt het moeten hanteren van de inlenersbeloning volgens hem tot de meest ‘kromme situaties’. Een voorbeeld: stel, bij ons heeft een gedetacheerde een leaseauto, maar hij moet volgens de CAO van de opdrachtgever € 100 per maand meer betaald krijgen. “Moeten wij dan nog meer betalen, terwijl zijn feitelijke beloning veel hoger is dan die van mensen in dienst bij de inlener? Als je dat wil vergelijken moet je echt alle beloning meenemen; leaseauto, studiebudget, et cetera. Anders is het appels met peren vergelijken.” Verdam juicht de inzet van VvDN om tot een eigen CAO voor detachering te komen dan ook van harte toe.

Daarnaast hoopt Verdam door het lidmaatschap van de VvDN collega-detacheerders te ontmoeten. Voorheen was de detacheringswereld veel meer gesloten, maar hij ziet dat men tegenwoordig meer samenwerking zoekt. Gelukkig maar. “Het elkaar misgunnen van deals en het niet willen uitwisselen van kandidaten gaat er bij mij niet in. Stel een collega detacheerder zoekt iemand voor een opdrachtgever en ik heb iemand met dat profiel, dan begrijp ik niet waarom je dat niet deelt. Waarom bang zijn voor je eigen verdiensten of het verliezen van de klantrelatie. Het gaat toch om de mensen en de opdrachtgever? Dat moet toch centraal staan?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *