"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op 3 zzp’ers gebruikt freelanceplatform bij vinden van opdracht

Afgelopen week besliste de rechtbank in Amsterdam dat zzp’ers die opdracht binnenhalen via het platform Temper, ook daadwerkelijk zelfstandig zijn. Vakbonden CNV en FNV trokken daarbij aan het kortste eind met hun standpunt dat het eigenlijk gaat om verkapte uitzendkrachten. Uit onderzoek van Boekhouder.nl blijkt nu dat maar liefst een op de drie zzp’ers gebruikmaakt van dergelijke freelanceplatformen. Bijna vijf procent is hiervan volledig afhankelijk.

Ruim een op de vijf geeft aan af en toe diensten op freelanceplatformen aan te bieden, blijkt uit het onderzoek van Boekhouder.nl. Een kleiner deel – bijna een op de acht – maakt er regelmatig gebruik van of is er zelfs vrijwel volledig van afhankelijk.

Tientallen platformen

Temper, waarover ZiPconomy vorige week nog uitgebreid berichtte, is een van de vele verschillende platformen in Nederland waar zzp’ers opdrachten kunnen vinden. Waar Temper zich vooral richt op horecapersoneel, zijn er ook meer algemene platformen, zoals Fiverr en Upwork, waar zzp’ers in allerlei vakgebieden opdrachten kunnen vinden. Freelance.nl en Jellow zijn daarentegen vooral in trek bij IT’ers en communicatiespecialisten.

Freelanceplatformen kunnen een meerwaarde hebben, omdat ze vooral voor startende zzp’ers een handige manier bieden om opdrachten te vinden, meldt Boekhouder.nl, met daarbij een waarschuwing: “Wees je wel bewust van de servicekosten. Bij het ene platform betaal je een vast bedrag per maand – ook als je er niet of nauwelijks gebruik van maakt – terwijl je bij het andere een commissie per gewerkt uur afdraagt. Bovendien kunnen de platformen de voorwaarden en commissies eenzijdig aanpassen. Daarom is het belangrijk niet té afhankelijk te worden van deze platformen.”

Tot slot zijn het vooral jongeren die van de platformen gebruikmaken. Voor hen is het belangrijk te weten welke verplichtingen er komen kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Zo dienen zij elk kwartaal btw-aangifte te doen en een nauwkeurige administratie van de gewerkte uren en de inkomsten bij te houden. In juni bleek nog dat slechts 14 procent van de zzp’ers een online boekhoudpakket gebruikt om de administratie bij te houden. Daarmee lopen zij het risico om tegen onverwachte hoge naheffingen of boetes te lopen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *