"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Britse regering wil stevige hervorming arbeidsmarkt

De nieuwe Labour-regering komt binnen 100 dagen met wetgeving die werkenden meer zekerheden moet geven. Dat is duidelijk geworden in de King’s Speech, de Britse variant van de troonrede.  Met de aangekondigde Employment Rights Bill lost de regering van Keir Starmer een van de beloftes uit zijn verkiezingsprogramma’s in. 

Kernpunten Employment Rights Bill

In de wet zullen een aantal zaken worden opgenomen. Een aantal kernpunten: 

  • Verbod op nulurencontracten: werknemers krijgen recht op een contract dat het aantal uren weerspiegelt dat zij regelmatig werken. Roosterwijzigingen moeten eerder worden aangekondigd en met een proportionele compensatie voor geannuleerde of ingekorte diensten. Hiermee wil de Labour regering een einde maken aan de eenzijdige flexibiliteit en voor alle banen een basisniveau van zekerheid en voorspelbaarheid geven. (Dit voorstel komt in hoofdlijnen overeen met de in Nederland aangekondigde wet ‘Meer zekerheid voor flexwerkers’)  
  • Beëindiging van de mogelijkheden van ‘Fire and Rehire’ en ‘Fire and Replace’
  • Rechten als ouderschapsverlof, ziekteverlof, etcetera zullen voor alle werknemers gelden vanaf de eerste werkdag. Werkgevers kunnen nog steeds proeftijdperiodes hanteren om nieuwe werknemers te beoordelen.
  • Flexibel werken als norm vanaf dag één voor alle werknemers. Bedoeld wordt hier de flexibiliteit om ook elders te werken, bijvoorbeeld thuis. Werkgevers worden verplicht dit zo veel mogelijk te accommoderen. (De Nederlandse wet ‘Werken waar je wilt’, werd vorig jaar door de Eerste Kamer verworpen)  
  • Versterking van de bescherming voor nieuwe moeders: Het wordt onwettig om een vrouw die een baby heeft gekregen binnen zes maanden na haar terugkeer te ontslaan, behalve in specifieke omstandigheden.
  • Hervorming van de vakbondswetgeving. Deze moet wat de regering betreft beter aansluiten op de moderne economie. Inzet is om de beperkingen op vakbondsactiviteiten zo veel mogelijk weg te nemen.  
  • Oprichting van de Fair Work Agency, een centrale instelling die moet zorgen voor handhaving van verschillende wet- en regelgeving voor werkenden. 

Meer zekerheid voor werknemers

In de toelichting op de nieuwe wetgeving stelt de regering dat het Verenigd Koninkrijk hoog scoort op internationale indicatoren van arbeidsmarktflexibiliteit. Sinds 2010 zijn er vier miljoen meer mensen aan het werk. Echter, er is ook een toename van minder zekere werkvormen. 

De productiviteitsgroei in het Verenigd Koninkrijk is sinds de wereldwijde financiële crisis traag geweest en ligt onder het gemiddelde van de G7. De regering hoopt dat de Employment Rights Bill zal bijdragen aan stabielere arbeidsverhoudingen. “De nieuwe wetgeving is ontworpen om meer zekerheid en voorspelbaarheid voor deze werknemers te bieden. Door bescherming vanaf dag één te bieden, verwacht de regering dat meer werknemers van baan zullen wisselen, wat doorgaans gepaard gaat met hogere lonen en productiviteitsgroei.”  

Freelance regels

De vertegenwoordiger van zelfstandigen in het Verenigd Koninkrijk, IPSE, nodigde de nieuwe regering direct na de verkiezingen al uit om arbeidsmarktwetgeving te moderniseren. Terwijl deze kwetsbare freelancers nauwelijks beschermt, zit de huidige wetgeving zelfredzame zelfstandigen juist in de weg, zo stelt de belangenbehartiger. Op dat vlak, bijvoorbeeld een aanpassing van de veel bekritiseerde IR 35 regels, zijn geen plannen aangekondigd.  

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *