"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vertrouwelijk handleiding bedrijfsbezoeken Belastingdienst Wet DBA openbaar

Instructies, vragenlijsten en handleidingen geven inkijkje over hoe de Belastingdienst handelt bij bedrijfsbezoeken en boekenonderzoek in kader van de beoordeling arbeidsrelaties.

De vertrouwelijke handleiding van de Belastingdienst over hoe inspecteurs bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken in het kader van de Wet DBA moeten uitvoeren, is openbaar gemaakt. Samen met diverse memo’s verduidelijkt deze de uitspraak van de Hoge Raad in de Deliveroo-zaak. In dat arrest somt de Hoge Raad op waar naar gekeken dient te worden bij de beoordeling van de arbeidsrelatie.

De stukken (zie hier) zijn openbaar gemaakt naar aanleiding van een Woo-verzoek.

Handleiding

In de 70 pagina’s aan informatie bevindt zich de handleiding van 24 pagina’s, opgesteld in april 2023. Naast de nodige achtergrondinformatie wordt in detail omschreven hoe bedrijfsbezoeken en mogelijke daaropvolgende boekenonderzoeken procedureel moeten plaatsvinden.

Verder wordt uitgebreid ingegaan op wat precies ‘kwaadwillendheid’ is (situaties waarin ook nu al gehandhaafd dient te worden) en hoe om te gaan met ‘aanwijzingen’ (deze geeft de Belastingdienst bij constateringen dat een organisatie deels niet goed zit met het inzetten van zzp’ers. Het niet opvolgen van een aanwijzing kan leiden tot naheffingen en boetes).

In de handleiding wordt verwezen naar uitgebreide vragenlijsten en checklists (die ook openbaar zijn gemaakt). Deze zijn ‘bedoeld als hulpmiddel en kunnen ook bij boekenonderzoeken gebruikt worden om de juiste vragen te stellen en alle relevante feiten en omstandigheden over de arbeidsrelatie in kaart te brengen’.

Na de eigen beoordeling dient de webmodule gebruikt te worden: ‘Check hiermee of je eigen oordeel overeenkomt met dat van de webmodule. Neem bij afwijking contact op met de heffingspecialist LH’, aldus de handleiding.

Vragenlijsten

Het ‘format rapportage kwalificatie arbeidsrelatie’ bevat een lange lijst met onderwerpen die beschreven dienen te worden in een rapportage. Het document ‘Gezichtspunten en mogelijke vragen beoordelen arbeidsrelaties loonheffingen’ en de ‘vragenlijst m.b.t. de beoordeling van de arbeidsrelatie’ bevatten concrete lijsten met eventuele vragen. Alle drie de documenten zijn uitgebreider dan wat er in de webmodule staat of bijvoorbeeld in het Handboek Loonheffingen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de eventuele familieband tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en naar andere aspecten van de maatschappelijke positie van de opdrachtnemer en opdrachtgever.

Vorige week werd bekend hoe de Belastingdienst zelf haar eigen inhuur beoordeelt. Die vragenlijst (zie hier) is aanzienlijk compacter.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *