"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CBS: aantal zelfstandigen tweede kwartaal verder gestegen

In het tweede kwartaal van 2024 nam het aantal zelfstandigen toe met 14 duizend. Daarnaast waren er meer werkenden met een vaste arbeidsrelatie dan flexmedewerkers.

In het tweede kwartaal van 2024 nam het aantal zelfstandigen toe met 14 duizend. Daarmee komt de teller op 1,6 miljoen. Dit aantal is de afgelopen jaren vrijwel continu gegroeid door de toename van het aantal zzp’ers, meldt het CBS in hun kwartaalbericht over de arbeidsmarkt.

Meer vaste banen, minder flex

Van de 9,8 miljoen mensen met betaald werk in het tweede kwartaal van 2024 waren er 5,5 miljoen werknemers met een vaste arbeidsrelatie. Dat zijn er 26 duizend meer dan een kwartaal eerder. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie steeg vrijwel voortdurend vanaf het vierde kwartaal van 2015. Ook de netto arbeidsparticipatie nam licht toe, van 73,3 naar 73,4 procent.

Bron: CBS

Daarnaast waren er bijna 2,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dit aantal daalde ten opzichte van het vorige kwartaal met 25 duizend. Sinds de coronacrisis steeg het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie tot bijna 2,8 miljoen in het eerste kwartaal van 2023. Daarna is een lichte daling ingezet.

Meer gewerkte uren

Met een groei van 22 duizend (0,2 procent) kwam het totaal aantal banen op 11,6 miljoen. In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. Zowel bij werknemers als bij zelfstandigen nam het aantal banen toe. In het tweede kwartaal kwamen er 5 duizend werknemersbanen bij, een toename van 0,1 procent. Het totaal kwam daarmee uit op ruim 9 miljoen. Het aantal banen van zelfstandigen nam toe met 17 duizend (+0,6 procent) naar ruim 2,5 miljoen. Ruim 1 op de 5 banen is een zelfstandigenbaan.

Ook het aantal gewerkte uren steeg in het afgelopen kwartaal. Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2024 in totaal ruim 3,7 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,3 procent meer dan een kwartaal eerder.

Bron: CBS

Werkloosheid gedaald

Na een toename in het eerste kwartaal, nam het aantal werklozen in het tweede kwartaal
af met 3 duizend. Er waren 370 duizend mensen werkloos, dat is 3,6 procent van de
beroepsbevolking. Hiermee is het werkloosheidspercentage lager dan een kwartaal
eerder (3,7 procent). Het gaat bij werklozen om mensen die geen betaald werk hebben, maar
daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn.

Bij jongeren tot 25 jaar steeg de werkloosheid in het afgelopen kwartaal van 8,5 naar 8,6 procent. Onder 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen nam de werkloosheid met 0,1 procentpunt af naar respectievelijk 3,0 en 2,1 procent.

Minder mensen op zoek naar werk en meer baanvinders

De afname van de werkloosheid in het tweede kwartaal van 2024 is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Per saldo was er in het tweede kwartaal van 2024 een toestroom van 30 duizend werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking (bijv. gepensioneerden).

Aan de andere kant daalde de werkloosheid doordat meer werklozen werk vonden dan werkenden die werkloos raakten. Hierdoor liep de werkloosheid in het tweede kwartaal terug met 33 duizend. Dit is meer dan een kwartaal eerder. Er waren vooral meer werklozen die een baan vonden. Bij elkaar resulteerden dit in een afname van het aantal werklozen met 3 duizend.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Fijn dat het CBS af en toe iets te melden heeft maar misschien heeft het meer zin om te kijken naar het aantal uren dat zelfstandigen maken, of het percentage van hun inkomen als zelfstandige. Dat zegt waarschijnlijk iets meer dan het aantal zelfstandigen.

    Met zo’n persbericht wordt alleen maar een zwengel gegeven aan het anti-flex / DBA vliegwiel. Oh nee nog meer van die zelfstandige typetjes… Als we zouden laten zien dat 80% van de als ZZP ingeschrevenen niet afhankelijk zijn van hun inkomen als ZZPer dan kan elke discussie over de wet DBA en co van tafel.

    Als dwangmiddel kunnen we morgen iedereen met een BSN automagisch inschrijven bij de KvK. Misschien komt de wetgever dan ook eindelijk op de proppen met een definitie van zelfstandige, of stopt de politiek met het hele spel en gaat het aan het werk met belangrijke dingen.

    De hele onzin rond de positie van ZZPers is ontstaan door de hele juridisering van opdrachten. Nee ik ben zelfstandig, nee ik ben freelancer… zucht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *