"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Startsalaris hoogopgeleiden stijgt bescheiden in 2024, blijft achter bij cao-lonen

Gemiddeld startsalaris voor hoogopgeleiden stijgt licht in 2024, maar blijft achter bij verwachtingen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Magnet.me.

In het eerste kwartaal van 2024 steeg het gemiddelde startsalaris voor hoogopgeleiden met slechts 2,7%, terwijl de cao-lonen met 6,7% zijn verhoogd. Dat blijkt uit onderzoek van Magnet.me, een online carrière-netwerk.

Lichte stijging startsalaris

In het eerste kwartaal van 2024 steeg het startsalaris voor hoogopgeleiden met slechts 2,7% ten opzichte van het vorige jaar. Dit is lager dan de 6,7% CAO-stijging, maar in lijn met de inflatiecijfers van dezelfde periode. Het gemiddelde salaris voor hbo- en wo-starters bedraagt nu €2.916, tegenover €2.839 in dezelfde periode vorig jaar.

Laurens van Nues, mede-oprichter en CEO van Magnet.me, legt uit: “Vorig jaar zagen we een flinke stijging van 9,3% in startsalarissen onder hoogopgeleiden door de dringende behoefte aan jong talent. Deze stijging was aanzienlijk hoger dan de CAO-stijging van 5,4% in dezelfde periode. Dit jaar zijn bedrijven minder ruimhartig met de salarisstijgingen voor starters, niet heel gek gezien de flinke correctie van vorig jaar”.

Hoogst betaalde functies en sectoren

Startende analisten verdienen gemiddeld het hoogste salaris, met €3.171 per maand. Jonge fiscalisten volgen met €3.162 per maand, terwijl engineers gemiddeld €3.156 ontvangen. De grootste salarisstijging was te zien bij financiële functies, met een toename van 10,6% vergeleken met vorig jaar.

De best betalende sectoren blijven grotendeels hetzelfde als vorig jaar. De energiesector blijft aan de top met een gemiddeld startsalaris van €3.192 per maand, gevolgd door de overheid met €3.144. De advocatuur kent de grootste stijging, met een toename van 12% ten opzichte van het jaar daarvoor en sluit de top drie met een gemiddeld salaris van €3.094 per maand. Andere sectoren met aanzienlijke stijgingen zijn staffing (+ 10,5%) en IT (+ 9,4%).

De top-10 startersbanen

De best betaalde startersbaan is die van Graduate Quant Trader bij Da Vinci, met een gemiddeld salaris van €8.333 per maand. De tweede plaats wordt ingenomen door de Junior Planoloog bij de Gemeente Zoetermeer, met €5.621 per maand. De derde plaats gaat naar de Junior Fiscalist bij Countus, met een salaris van €5.016 per maand.

Zie hieronder de tabel met de volledige top-10 startersbanen.

De top-10 startersbanen
 FunctietitelBedrijfSalaris
1Graduate quant trader*Da Vinci€8.333
2Junior planoloogGemeente Zoetermeer€5.621
3Junior adviseur public affairsGemeente Zwolle€5.009
4Junior inspecteur binnendienstGemeente Delft€4.537
5Startend beleidsmedewerker economische zaken*Gemeente Veenendaal€4.537
6Patent specialistKoppert€4.402
7Graduate global marketsBNP Paribas€4.298
8Junior Procestechnoloog*Tata Steel€4.161
9Junior primair engineerAlliander€4.000
10Junior java developerHet Kadaster€3.392
Let op: Sommige werkgevers willen niet genoemd worden en zijn daarom niet opgenomen in de lijst.

*Twee of meer functies bij deze werkgever hebben hetzelfde startsalaris.

Bron: Magnet.me

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *