"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Transparantie in salarissen trekt meer sollicitanten over de streep

Voor 83% van de werkzoekenden speelt een salarisindicatie een doorslaggevende rol om voor een baan te kiezen. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. Hoe jonger de sollicitant, des te belangrijker het salaris is.

“Wil je meer reacties op een vacaturetekst, wees dan transparant over het salaris.” Dat zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank. 

Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat een salarisindicatie zelfs voor 83% van de werkzoekenden een doorslaggevende rol kan spelen om voor een baan te kiezen. 43% geeft zelfs aan dat dit de belangrijkste factor is bij het kiezen van een baan. Een duidelijke salarisindicatie geeft dan ook 51% meer respons dan vacatures zonder indicatie. 

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat meer bedrijven open zijn over het aangeboden salaris. Daarnaast plaatst de Nationale Vacaturebank vanaf dit jaar bij alle vacatures een schatting als de salarisindicatie niet gedeeld wordt door de werkgever.

Fikse verschillen in gemiddeld maandsalaris

Benieuwd voor welke functie je gemiddeld het meest (en het minst) salaris aangeboden krijgt? Nationale Vacaturebank maakte een lijst van de 50 meest voorkomende vacatures en berekende daar het gemiddelde aangeboden bruto maandsalaris van. Dan kom je uit op fikse verschillen qua beloning. Psychiaters staan bovenaan, met een gemiddeld maandsalaris van 7.376 euro.

Top 5 hoogste salarisindicaties

  1. Psychiater – € 7.376
  2. Verpleegkundig specialist – € 5.609
  3. Psycholoog – € 5.399
  4. Communicatieadviseur – € 5.037
  5. Business Controller – € 4.917

Het laagste salaris wordt geboden voor de functie orderpicker. Voor deze magazijnfunctie wordt gemiddeld een salarisindicatie van € 2.271 gegeven.

Top 5 laagste salarisindicaties

  1. Orderpicker                         – € 2.271
  2. Verkoopmedewerker            – € 2.312
  3. Reachtruckchauffeur            – € 2.329
  4. Magazijnmedewerker           – € 2.341
  5. Productiemedewerker          – € 2.376

“Natuurlijk zie je in dit overzicht dat opleidingsniveau ook een grote rol speelt in het geboden salaris. In de top vijf staan ook drie functies uit de zorgsector. Deze mensen zijn gewild en ook dit heeft een positief effect op het salaris. Door de krapte zie je wel dat steeds meer werkgevers een ontwikkeltraject aanbieden. Dus misschien begin je op een lager salaris, maar dan kun je je in het bedrijf wel verder ontwikkelen en verdere salarisstappen maken”, legt Sharita Boon uit.

Verschil in ervaring kan zo €1500 per maand schelen

“Ook zie je ervaring terug in de geboden salarissen. Als beginner op de arbeidsmarkt verschilt het inkomen natuurlijk van de meer ervaren werknemers”, gaat de directeur van Nationale Vacaturebank verder. Het gemiddelde verschil tussen iemand zonder ervaring en een leidinggevende is op basis van alle onderzochte vacatures € 1.443 per maand.

  • Geen ervaring                       – € 2.739
  • Ervaren                                 – € 4.010
  • Leidinggevend                      – € 4.182

“Ook de omvang van het bedrijf waarin je werkt, speelt natuurlijk een rol in de ontwikkelkansen en de uiteindelijke hoogte van het salaris. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans ook dat je kunt doorgroeien naar een managementfunctie en dus weer in een hogere schaal terechtkomt. “Bij bijvoorbeeld een multinational zijn die stappen gemakkelijker te maken dan in een kleiner familiebedrijf”, aldus Sharita Boon.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *