"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Beeld dat gedetacheerden die even geen opdracht hebben op de bank zitten te Netflixen klopt echt niet’

Edwin van den Elst (VvDN) reageerde vorige week in een interview bij BNR op de plotselinge krimp in de detacheringsmarkt en op het uitblijven van een eigen CAO voor detachering. “Detacheerders bieden nog altijd een prachtige oplossing en zien een heel zonnige toekomst tegemoet.”

Edwin van den Elst (VvDN)

In een recent BNR-interview weerspreekt VvDN-voorzitter Van den Elst het beeld dat bankzitters daadwerkelijk op de bank zitten te Netflixen, “Voor de mensen die even geen opdracht hebben zijn we volledig gefocust op hun opleiding en ontwikkeling om te zorgen dat ze klaar zijn voor de volgende opdracht.

In de politiek (en wetgeving) worden uitzenden en detachering nog altijd op een hoop gegooid. ‘Het lijkt één pot nat’, stelt de interviewer. Maar Van den Elst benadrukt dat er een wezenlijk verschil is tussen een uitzend- en een detacheringsbureau. “Bij een detacheerder zijn de medewerkers voor het overgrote deel in vaste dienst, zij hebben een contract voor onbepaalde tijd. Het grote verschil is dus dat als een gedetacheerde even geen klus heeft, hij gewoon wordt doorbetaald. En detacheerders doen er alles aan om een goede werkgever te zijn; investeren in opleiding en ontwikkeling van hun medewerkers.”

Verklaring omzetdaling detacheerders

De detacheringsbranche – goed voor een omzet tussen de 10 en 12 miljard euro – heeft in de coronatijd – onverwacht – een flinke groei gekend. Maar sinds begin dit jaar is er een kentering op de detacheringsmarkt. Volgens Van den Elst ligt dat aan de economische omstandigheden. “Onze klanten huren wat minder mensen in dan daarvoor.” En een deel van de krimp komt door de krapte op de arbeidsmarkt. “Wij moeten met iedereen vechten om de kandidaten aan ons te binden. Dus het is voor ons altijd strijden op twee fronten.”
Maar ook de omzetdaling in de detacheringsbranche (van -5,2%) in het tweede kwartaal van dit jaar baart de VvDN-voorzitter geen zorgen. “We bieden nog altijd een prachtige oplossing en zien een heel zonnige toekomst tegemoet.”

“Bankzitters zitten echt niet op de bank’

Hebben detacheerders in de goede tijd niet teveel gedetacheerden aangenomen, waardoor er ‘zombiebanen’ ontstaan nu de economie tegenvalt? – de interviewer wijst hierbij op de stijging met 14% (van 5,2% naar 5,9%) van het aantal gedetacheerden zonder opdracht (‘leegloop’), die blijkt uit de meest recente VvDN Marktmonitor. Van den Elst ziet dat anders: “Ten eerste zijn deze werknemers beschermd, worden dus doorbetaald. En voor de mensen die even geen opdracht hebben zijn we volledig gefocust op hun opleiding en ontwikkeling om te zorgen dat ze klaar zijn voor de volgende opdracht. Juist die interne flexibiliteit en zorgen dat mensen multi-inzetbaar zijn is tegenwoordig belangrijk.”

Het beeld dat die ‘bankzitters’ zich vervelen en op de bank zitten te Netflixen spreekt Van den Elst tegen. “Echt niet. Mensen kiezen bewust voor detacheren en dan kies je niet per definitie voor het gemakkelijkste pad. Mensen die een vaste baan hebben bij één werkgever en de zekerheid hebben dat zij de komende jaren op de fiets met hun broodbakje naar hun werk kunnen, hebben veel minder de noodzaak om zich te ontwikkelen. Gedetacheerden kiezen voor een pad waarin veel van je wordt gevraagd qua opleiding en ontwikkeling en je gaat op veel verschillende plekken aan de slag. En op al die plekken word je rugzak weer voller.”

Is iedereen geschikt om als gedetacheerde aan de slag te gaan? “Nee”, stelt Van den Elst. “Je weet niet altijd of je over drie maanden in Heerlen of in Amsterdam aan de slag bent. Daar moet je wel tegen kunnen. En er is de druk om opleidingen te halen. Als je op deze manier vijf jaar investeert in jezelf, maak je zeven jaar ontwikkeling door.” Niet voor niets bestaat de grootste groep gedetacheerden uit jonge, hoopopgeleide professionals (die willen investeren in hun carrière).

CAO detacheerders laat op zich wachten

De VvDN-voorzitter zei bij zijn aantreden eind 2023 dat er een eigen CAO voor detachering komt. Die is er nog niet, stelt de BNR-interviewer terecht. “Misschien heb ik dat iets te gemakkelijk geroepen. Dat proces verloopt stroperiger dan verwacht.”

Probleem is dat detacheren volgens het wettelijk kader onder uitzenden valt. (Door de driehoeksarbeidsrelatie opdrachtgever-werknemer-werkgever onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) wordt detacheren juridisch als ‘uitzenden’ gezien, red.). “Het is missiewerk om duidelijk te maken dat detacheren anders is. Een jonge, hoogopgeleide professional met een vast contract heeft minder bescherming nodig dan een uitzendkracht. Door het huidige wettelijke kader wordt alles nog op een hoop geveegd. Daar moeten we mee aan de slag.”

Een andere reden voor de vertraging van een eigen CAO voor detachering is de opstelling van de vakbonden, weet Van den Elst. “De vakbonden hebben nog altijd een sterke voorkeur voor een vast contract”, rechtstreeks bij de eindwerkgever.”

Dus wanneer, dat weet Van den Elst niet, maar één ding weet hij wel: “Die eigen CAO voor detachering gaat er komen.”

Lees ook: Edwin van den Elst: “Ik wil de VvDN nóg beter op de kaart zetten”

Het hele interview met Edwin van den Elst bij BNR terugluisteren?

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Dus een schilder die in vaste dienst is bij een schildersbedrijf valt ook dus ook onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Hij wordt immers gedetacheerd of uitgeleend aan een klant om schilderwerk uit te voeren. Ik ben nu echt de draad kwijt…