"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CBS: omzet flexbranche 2,4 procent gestegen in tweede kwartaal

De omzet in flexbranche is ook in het tweede kwartaal verder gestegen. Maar de groei neemt wel af.

De flexbranche zette 2,4 procent meer om vergeleken met het tweede kwartaal van 2023. De omzet in deze branche –  bestaande uit alle dienstverleners actief in de uitzendsector, detachering, zzp-bemiddeling en recruitment – stijgt nu dertien kwartalen op rij, maar de laatste negen kwartalen neemt de omzetgroei wel gestaag af.  

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de omzetontwikkeling in de zakelijke dienstverlening in het tweede kwartaal van 2024. 

Omzetstijging IT-dienstverleners en rechtskundige dienstverlening

Bij de IT-dienstverleners was de omzet 8,0 procent hoger. De omzet stijgt daar nu zestien kwartalen op rij. Alleen in het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet in deze branche, daarvoor was de laatste omzetafname in het derde kwartaal van 2013. 

De omzet van de rechtskundige dienstverlening steeg met 9,8 procent; dit is de grootste omzetgroei sinds het tweede kwartaal van 2021. Bij de administratieve dienstverlening, bestaande uit accountancy, belastingadvisering en administratie, steeg de omzet met 7,7 procent.

 

  

Ondernemersvertrouwen daalt in derde kwartaal 

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners kwam aan het begin van het derde kwartaal van 2024 uit op -4,1. Aan het begin van het tweede kwartaal was dit nog -1,0.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren iets negatiever over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden en ook over het economisch klimaat in de komende drie maanden. 

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn overwegend pessimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet. Aan het begin van het derde kwartaal verwacht per saldo 3,6 procent van de ondernemers minder om te zetten. Per saldo verwacht 12,6 procent een toename van de personeelssterkte. Daarnaast geeft 50,7 procent van de ondernemers aan dat ze belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *