"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onderzoek: een vijfde van de freelance journalisten wil liever in dienstverband werken

Iets meer dan 20 procent van de freelance journalisten zou liever in loondienst willen werken. Dat is hoger dan in andere branches. Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht in het kader van de NVJ Arbeidsmarktmonitor, een grootschalig onderzoek naar de journalistieke arbeidsmarkt.

Iets meer dan 20 procent van de freelance journalisten zou liever in loondienst willen werken. Dat is flink hoger dan in andere branches. Daar wil ongeveer tien procent liever in loondienst werken. Dit blijkt uit de NVJ Arbeidsmarktmonitor, een grootschalig onderzoek naar de journalistieke arbeidsmarkt door de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Vooral jongere freelancers én schrijvende zzp’ers willen vaker in dienst treden. 

Des te jonger, des te groter de wens

Des te jonger de freelancejournalist is, des te vaker ze aangeven liever in loondienst te willen zijn. Bijna 40 procent van de journalistieke zzp’ers van 30 jaar en jonger geeft de voorkeur aan een dienstverband. Onder freelance journalisten tussen de 31 en 40 jaar oud is dat ongeveer een kwart. 

Deze trend waarbij jonge zzp’ers liever in loondienst zijn dan ouderen is vergelijkbaar met andere branches. Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2023 van TNO blijkt dat 12,5 procent van de zzp’ers onder de 34 jaar liever een vaste baan heeft. Des te ouder de leeftijdsgroep, des te meer dat percentage af neemt.

Het hele onderzoeksrapport is hier te vinden. De data uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2023 zijn hier in te zien.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *