SLUIT MENU

Ruim 1 op 10 Nederlanders wil in buitenland wonen en werken

Zo’n 11 procent van de Nederlanders in loondienst wil graag in het buitenland wonen en werken. Als motief daarvoor noemen respondenten steeds vaker de economische situatie in Nederland en de hoop op een betere levensstandaard.

Van de Nederlandse beroepsbevolking zou ongeveer 11 procent best in het buitenland willen wonen en werken. In totaal gaat het om bijna 834.000 personen. Vooral mannen en jongeren met nog weinig werkervaring overwegen naar het buitenland te trekken. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. 

Van de totale Nederlandse beroepsbevolking in loondienst geeft nog altijd meer dan de helft (52%) aan alleen in Nederland te willen werken. Maar ook zegt 15% dat zij alleen voor een bepaalde periode in het buitenland willen werken, zonder hiervoor te moeten emigreren, en nog eens 22% wil alleen (korte) reizen naar het buitenland maken voor zijn of haar werk. 

Deze percentages zijn sinds 2019 behoorlijk stabiel. Maar de redenen om in het buitenland te willen werken en wonen zijn sinds 2019 wel aan het verschuiven, stelt Intelligence Group. 


Steeds vaker kiezen werknemers, en zzp’ers en freelacers, ervoor om op afstand te gaan werken, soms vanuit een ander land. Dat remote werken zorgt wel voor verwarring rond de belastingaangifte, want waar doe je die dan? Lees dit artikel hierover


Top-5 motieven voor werken buiten Nederland

De 5 belangrijkste redenen voor Nederlanders in loondienst om in het buitenland te willen werken zijn nog wel hetzelfde. Dat zijn: mijzelf uitdagen, mogelijkheid om ervaring op te doen, kennismaken met verschillende culturen, klimaat en het opdoen van werkervaring. 

De dynamiek zit meer in de stijgers en dalers. Zo is de belangrijkste reden ‘mijzelf uitdagen’ volgens het onderzoek ook de grootste daler, samen met de ambitie om voor een internationaal bedrijf te werken. De grootste stijgers zijn,  naast de familie en ‘de liefde’, de economische situatie in Nederland, de wens voor een betere levensstandaard en de veiligheid in Nederland. Aspecten die tot voor kort vooral redenen waren om naar Nederland te kómen, niet om het land juist te verlaten. 

Zorgwekkende trend

Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, is deze trend toch wel zorgwekkend. “Als Nederland een gaaf land is, worden we toch in rap tempo voor veel mensen blijkbaar een stuk minder gaaf.”

Intelligence Group doet sinds 2002 elk kwartaal onderzoek naar de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt. De steekproef in de eerste helft van 2024 voor deze analyse betrof 7.365 personen. De analyses zijn gemaakt voor het congres Internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt, dat op 9 september plaatsvindt.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *