SLUIT MENU

Vakkrachtenregeling voor werknemers buiten EU verdeelt coalitie

Minister Van Hijum (SZW) ziet niets in een vakkrachtenregeling voor werknemers buiten de EU, liet hij weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over migratie.

Voorafgaand aan het Kamerdebat over arbeidsmigratie van 4 september, riepen techniek-werkgevers in een gezamenlijke verklaring op tot een vakkrachtenregeling. De werkgevers in de bouw, techniek en energiesector willen gemakkelijker arbeidsmigranten van buiten de EU kunnen aantrekken, zo schrijft het Financieele Dagblad

Vakkrachtenregeling

Als het aan de VVD ligt, komt er zo’n vakkrachtenregeling. In een visiedocument stelt de partij een tijdelijke vakkrachtenregeling voor om op korte termijn de arbeidsmarktkrapte in kraptesectoren te verlichten met vakkrachten uit derde landen.

Frank van Gool, directeur van Otto Work Force, Europees marktleider in internationale arbeidsbemiddeling, pleit al jaren voor een regeling voor tekortberoepen. “We moeten het aantal arbeidsmigranten niet beperken, maar toewerken naar een gereguleerde en georganiseerde arbeidsmigratie”, zegt hij in een reactie. “Met alleen Europese arbeidsmigranten redt Nederland het niet. De stroom arbeidsmigranten vanuit Oost-Europa droogt langzaam op.”

Oud-politicus Gert-Jan Segers deed in opdracht van Van Gool onderzoek hoe je arbeidsmigratie buiten de Europese Unie het best kunt opzetten. In het rapport Grip op arbeidsmigratie stelt Segers een vakkrachtenregeling voor. Die zou moeten gelden voor sectoren waar tekorten bestaan, zoals de zorg en de energietransitie. Daarnaast pleit Segers voor een maximale termijn van vijf jaar, waarna migranten terugkeren naar het land van herkomst.

Caroline van der Plas (BBB) wil korte metten maken met de excessen, maar vindt tegelijkertijd dat de Nederlandse economie niet zonder arbeidsmigranten kan. Van de Plas verwees in het debat naar het rapport van Segers en zei wel iets te voelen voor een “green card-achtig systeem”. Ze wil de mogelijkheid voor zo’n systeem laten onderzoeken.

Weinig enthousiasme

Minister Eddy van Hijum (NSC) gaf in het debat aan dat wat hem betreft er geen vakkrachtenregeling zal komen. “Ik voel weinig enthousiasme om aan de ene kant maatregelen te bedenken voor beperking en aan de andere kant aan regelingen te werken om nieuwe groepen weer aan te trekken.” Hij wees op andere wegen om aan personeel in kraptesectoren te komen, zoals omscholing.

Maikel Boon (PVV) ging niet in op concrete maatregelen, maar benadrukte dat zijn partij er alles aan wil doen om de instroom van arbeidsmigranten te beperken. De PVV zet vooral in op het aan het werk krijgen van onbenut arbeidspotentieel. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *