"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Via rolstoelbasketbal inspireren tot inclusief werkgeven

Over inclusiviteit op de werkvloer wordt veel gesproken. Er zijn veel manieren om hier uitvoering aan te geven. Waar vind je inspiratie, hoe verlaag je de drempel en wat komt er bij kijken? Een verslag door Hinke Wever.

Er zijn veel sites waar je tips en positieve voorbeelden vindt voor inclusiviteit op de werkvloer. En het is natuurlijk ook leuk om kennis te maken met, bijvoorbeeld, rolstoelbasketbal. Om een keer zelf te ervaren hoe dat is. ZiPmedia, uitgever van onder meer ZiPconomy, organiseerde vorige week woensdag een netwerkbijeenkomst met haar partners in de sporthal bij BS Leiden. Redacteur Hinke Wever bezocht de bijeenkomst en doet verslag.

Tips voor inclusiviteit op de werkvloer

Een bekend gezicht in de wereld van inclusief werkgeven én in de flexbranche is Aart van der Gaag. Hij is een vurig bepleiter van kansen voor mensen met een arbeidsbeperking. Al ruim tien jaar is hij ambassadeur van het project 100.000 banen voor arbeidsbeperkten. Een door werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO gesteund initiatief in het kader van de Banenafspraak en de Participatiewet. “Ik heb in deze rol talloze werkgevers gesproken. Ik heb ook heel veel mensen leren kennen met een arbeidsbeperking. Met een aantal daarvan ben ik bevriend geraakt. De doelgroep is enorm divers. Daarom is er maatwerk nodig en aandacht in de werkomgeving om dit mogelijk te maken. Het feit dat mensen tegenwoordig ook vanuit huis kunnen werken, is positief. Dat helpt natuurlijk. Als reizen door een fysieke beperking uitdagend is, maakt thuiswerken het voor meer mensen mogelijk om mee te doen op de arbeidsmarkt. Ik heb veel mensen gezien en gesproken die werkten in de meest uiteenlopende rollen en met allerlei kwaliteiten. Sommige sociale ondernemers werken met mensen die aan bed zijn gekluisterd, andere met mensen met vormen van autisme of een hoge fysieke beperking. Er is veel mogelijk met goede wil.”

Steek je licht op bij een branchegenoot die het al doet

“Voor wie hier als werkgever een stap in wil zetten, maar nog niet zo goed weet hoe, is mijn beste tip : steek je licht op bij een branchegenoot die het al doet en ervaring mee heeft! Je eigen brancheorganisatie kent meestal bedrijven die met succes inclusief werkgeven aan  arbeidsbeperkten. Op de site 100.000 banen! Voor mensen met een arbeidsbeperking. (opnaarde100000.nl) staan allerlei voorbeeldverhalen van bedrijven die arbeidsbeperkten in hun personeelsbestand hebben. Ook De Normaalste Zaak biedt hulp en inspirerende voorbeelden voor inclusief werkgeven.”

Kennismaken met rolstoelbasketbal

Een leuke manier om zelf te ervaren hoe het is om beperkt te zijn in bijvoorbeeld mobiliteit, is een keer meedoen met rolstoelbasketbal.

ZiPmedia organiseerde vorige week woensdag een netwerkbijeenkomst met haar partners in de sporthal bij BS Leiden. Het team rolstoelbasketballers bracht de deelnemers aan de bijeenkomst de kneepjes bij van het spel. Het bleek een succes in sportief en sociaal opzicht, waar ook een sponsoractie voor ‘rollers’ mee kon worden gerealiseerd. Zo diende dit initiatief meerdere doelen in een activiteit 😉; netwerken, nieuwe, positieve ervaringen opdoen en een goed doel helpen realiseren.

Verrassend dynamisch en uitdagend

Wie meedeed, was blij verrast en vond het erg leuk, zo bleek uit de reacties, waarvan hier enkele volgen:

“Als je zelf meedoet in dit speelveld, merk je pas hoe dynamisch het is. Het gaat snoeihard en vraagt veel coördinatie. Meedoen voelt ook heel anders dan hoe het er vanaf een afstandje uitziet. Alleen al trefzeker op de (hoge) basket schieten vanuit een zittende positie vraagt flink wat training. Het omgaan met de super wendbare rolstoelen is ook een kwestie van ervaring, wennen en oefenen. Na 20 minuten crossen over het veld, waarbij je jezelf voortduwt en voortdurend reageert op de acties van anderen, ben je bezweet en besef je dat het geen sport is voor watjes.”

“Ik vond dit event onwijs leuk, echt fantastisch om te doen, leuk om te zien hoe een sport, die niet altijd in de spotlights staat, gespeeld wordt en daarvan te leren en daarnaast bij te kunnen dragen aan een goed doel. Zelf speel ik al jarenlang basketbal, maar dit – rollend basketbal – vraagt speciale handigheid en kracht.”

Ervaringen van een roller met opleiding en stagemogelijkheden

Een fysieke beperking, vooral als je je daardoor moet voortbewegen in een rolstoel, valt op. Ieder van ons kent z’n uitdagingen, of die nu psychisch, fysiek of sociaal van aard zijn, en moet daarmee leren omgaan. Bij het gebruik van een rolstoel, omdat lopen niet (makkelijk) gaat, ziet iedereen dat er iets is. Omstanders of voorbijgangers reageren daar niet altijd handig op. 

Laura, een van de jonge spelers in het rolstoelsportteam, gaf aan: ‘Ik heb liever dat iemand mij rechtstreeks vraagt wat er met mij is, dan dat hij of zij wegkijkt of gaat praten tegen degene die bij me is, alsof ik zelf niet aanspreekbaar ben. Kinderen zijn vaak directer. Dat is prettig, dan kan ik gewoon uitleggen hoe het met mij zit.”

Beroepservaring opdoen is voor iemand met een arbeidsbeperking niet vanzelfsprekend. Vaak is het een kwestie van teleurstellingen verwerken en toch volhouden. Laura kan hierover meepraten. Zij heeft een mbo-opleiding gevolgd. Ze wilde graag de studie Kinderopvang volgen, hield het een tijd vol, maar werd gaandeweg ontmoedigd, want er kwamen geen stageplekken voor haar. 

Uiteindelijk is ze geswitcht naar de opleiding Onderwijsassistent. Daar voelde ze zich wel welkom, er werden stageplekken gevonden en ze kreeg veel medewerking. Nu begint ze aan de Pedagogische Academie. Ze vindt het spannend of ze op termijn ook een passende woning vindt. Ze is vastbesloten haar weg te vinden.

Rolstoelbasketbal helpt haar om fit te blijven en tegelijk steun te vinden bij lotgenoten, verklaart ze. Ook de andere rollers van het team bevestigen dit. Bij elk van hen heeft de beperking in mobiliteit een andere fysieke oorzaak en daar hebben ze wederzijds begrip voor. “De sfeer is goed en we stimuleren elkaar in wat we kunnen. We zien elkaar groeien. Daarom is dit zo’n leuk team en zo’n fijne sport.”

Samenwerken werkt

“Ik kijk met veel plezier terug op deze netwerkbijeenkomst,” verklaart Hugo-Jan Ruts, uitgever en hoofdredacteur van ZiPmedia. “Ik dank al onze partners voor hun bijdragen. Het was fijn om op deze manier inclusief werkgeverschap onder de aandacht te kunnen brengen en samen het vervoer van de rollers van BS Leiden mogelijk te maken.”


De rolstoelbasketballers van BS Leiden spelen in een landelijke competitie. Het vervoer van de stoelen is voor elke wedstrijd een hele klus. Maar vooral ook kostbaar. BS Leiden heeft een speciale bus. De jaarlijkse kosten voor benzine en onderhoud worden voor het komend seizoen betaald door ZiPmedia en de partners van HRMorgen, ZiPconomy en FlexNieuws die bij het event aanwezig waren. Veel dank dus aan Compagnon, AWVN, Crowe Foederer HR Services, Het Ontwikkelhuis, HeadFirst, SharePeople, Circle 8, Netive, Malt en Wouter Waaijenberg.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *