"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’er zorg wil niet in loondienst, vrees voor stijging PNIL-kosten en afschalen zorg

Het gros van de zzp’ers in de ouderenzorg wil niet in loondienst, blijkt uit een enquête van de brancheorganisaties in de zorg. Zorgkoepel Actiz krijgt signalen dat de Belastingdienst elke zzp-inzet zowel intra- als extramuraal onmogelijk acht.

Ondanks de naderende handhaving van de Belastingdienst is de bereidheid onder zzp’ers om in loondienst te treden zeer gering. Dit constateert koepelorganisatie Actiz naar aanleiding van een grootschalige enquête onder 142 VVT-organisaties (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg).

Bij een derde (33%) van de organisaties is er geen bereidheid om in loondienst te gaan. Ruim de helft (57%) geeft aan dat slechts een klein deel van de zzp’ers deze stap wil maken. Wanneer de huidige zzp-constructies in 2025 niet meer mogelijk zijn, zullen zorgorganisaties moeten uitwijken naar alternatieven als detachering en uitzendkrachten. De helft van de respondenten verwacht een aanzienlijke stijging van de kosten voor personeel niet in loondienst (PNIL).

Volgens Lex Tabak van ZZP-erindezorg.nl is lange tijd onderschat hoeveel medewerkers niet alleen het zzp-schap maar ook de zorgsector dreigen te verlaten. Vooral de voortdurende onrust over de toekomst van de zzp’er in de zorg doet de kans op uitstroom toenemen. 

Uit eigen onderzoek eerder dit jaar bleek dat ruim een kwart van de zzp’ers overweegt de zorgsector overweegt te verlaten. Dat speelt volgens hem extra in de ouderenzorg, omdat dit de grootste sector is.

Belastingdienst: zzp intra- en extramuraal niet mogelijk

Vrijwel alle VVT-zorgorganisaties zijn bezig hun beleid voor de inzet van zzp’ers te herzien, met als doel schijnzelfstandigheid terug te dringen, schrijft Actiz. Toch geeft ongeveer twee derde van de organisaties in de enquête aan dat zij op 1 januari 2025 niet klaar zullen zijn.

Ondanks eerdere toezeggingen en aangenomen Kamermoties over maatwerk en coulance bij handhaving, krijgt Actiz signalen dat de Belastingdienst – vooruitlopend op het opheffen van het handhavingsmoratorium – al actief bedrijfsbezoeken aflegt bij zorgorganisaties. Daarbij zou de Belastingdienst stellen dat zzp-inzet zowel intra- als extramuraal niet mogelijk meer is en dat de inzet van zzp’ers op korte termijn moet worden beëindigd.

Actiz noemt het opvallend dat in veel gevallen een verbod op zzp-inzet wordt gebaseerd op een aanname vooraf, zonder inhoudelijk onderzoek. “Hierbij wordt geen rekening gehouden met de inspanningen van zorgorganisaties om hun beleid te herzien. De zorgbranche wordt bij voorbaat ten onrechte in de hoek van sectoren gezet met evidente schijnzelfstandigheid, gekenmerkt door situaties van gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling en arbeidsmigratieconstructies.”

Bedden sluiten, afschalen zorg

Ook andere brancheorganisaties (de Nederlandse ggz, de NFU, de NVZ en de VGN, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg, kortweg BoZ) hebben geparticipeerd in de enquête. Zorgvisie bericht dat 80% van de respondenten niet zonder de inzet van zzp’ers kan. De zorgorganisaties noemen vele specifieke acties, zorgfuncties en afdelingen die zonder zzp-inzet niet meer mogelijk zijn. Het gaat bijvoorbeeld om: bedden sluiten, minder thuiszorg verlenen, minder flexibel kunnen zijn bij acute aanvragen, minder begeleiding van VG7, minder begeleiders bij complexe zorg, minder psychiaters, afschalen nachtzorg op kleine locaties, minder operatieassistenten, minder anesthesiemedewerkers en afschalen avond- en nachtzorg.

Volgens BoZ houdt de Belastingdienst geen of weinig rekening met de inspanningen van de zorginstellingen om het zzp-inzetbeleid te herzien. De brancheorganisaties roepen op om het handhavingsbeleid aan te passen. Concreet vraagt ActiZ om af te zien van boetes en naheffingen in 2025 voor organisaties die aantoonbaar bezig zijn met het terugdringen van schijnzelfstandigheid. Zonder aanpassingen dreigen de continuïteit en kwaliteit van zorg ernstig in gevaar te komen, waarschuwt Actiz.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

42 reacties op dit bericht

  1. We moeten niet blijvend handhaven, maar blijvend oplossen. Meteen.

    De overheid moet niet zo zeuren. Het is dreinbeleid. Het dient geen doel.

    Bedrijven die mensen nodig hebben, moeten die gewoon in kunnen huren, zonder belemmering. Wie wil moet zelfstandig kunnen werken, tegen redelijk tarief, desnoods geminimaliseerd om uitbuiting te voorkomen. Mensen moeten gemotiveerd blijven hun werk te doen. Dit dreinbeleid zuigt alle plezier om je maximaal in te zetten weg. Waarom zou je nog, als het allemaal niet van harte gaat? Wees blij met alle mensen die zich inzetten, en nog blijer met zelfstandigen die als smeerolie voor de maatschappij fungeren.

      • Maar dit zijn schijnzelfstandigen,die eigenlijk in dienst werken, hetzelfde werk doen,maar meer verdienen, heeft niets met ondernemen te maken,wat deze mensen dien

        • Hoe kom je daarbij..deze mensen kiezen voor risico, inhouden hun zelf, moeten voldoen aan de normen en om alles te kunnen betalen, winstbelasting, inkomstenbelasting,en zwf belasting en premies te moeten betalen voor hun zelf.

        • Dat is natuurlijk grote onzin. Dan kun je alle mensen in de bouw etc ook meteen afschieten? Erg kortzichtige gedachte. Dus dan maar gaan detacheren en nog meer geld kwijt zijn (dubbel). Maakt me ook echt boos dat wij geen ondernemer genoemd worden. Werk 60 uur per week, reclame, draai projecten, heb kennis die ik meedraag moe van deze discussie werkelijk waar en jullie praten de belastingdienst na die deze nep zelfstandigen wel inhuurt in 2025 en de boete eventueel betaald snap jij het dan nog?! Precies

  2. Mijn ouders zijn inmiddels overleden, maar als ervaringsdeskundige in de combi werk en mantelzorg durf ik wel te stellen dat dit een wissel zal gaan trekken op de beschikbaarheid van personeel in alle sectoren.

  3. Overigens frappant dat we de afgelopen jaren overal lazen dat zzp’ers een probleem zouden zijn omdat zij zogenaamd geen nachtdiensten willen doen, en zorgorganisaties nu aangeven dat zonder zzp’ers er een probleem zal zijn bij avond- en nachtdiensten.

  4. Verzorgend personeel uit het buitenland halen zal zeker goedkoper en uiteindelijk ook beter zijn.
    De zzpers kunnen natuurlijk wel blijven ondernemen buiten ze zorg en overheid.
    Iedereen dus weer blij.

    • Precies, ze weten niet meer wat ze hebben gezegd , maar het is 5 voor 12 en misschien al wel 5 over 12
      Ik hoop dat alle zorg zzp’rs als ze niet meer mogen zzp’n in dienst gaan van een uitzendbureau, wordt de zorg nog een stukje duurder , worden ze in Den Haag misschien wakker

    • Dan wel graag goed getraind én de
      Nederlandse taal in woord/geschrift beheersen.
      Immers nodig voor het ECD én doelgroepen
      die andere talen niet beheersen, hebben geleerd.

    • Andere gebruiken, slecht verstaanbaar voor de meeste oudere,. Je moet ze ook nog huisvesten.
      En dan valt te lezen dat het ministerie van financien, zelf ZZp blijft inhuren en dat het bedrijf dat ze neer zet, hun boetes worden betaald, Staffing is al jaren een leverancier voor de overheid en betaalt soms maanden te laat aan de zzp’r
      De overheid is weer doelbewust een groep aan het polariseren, dit doen ze de laatste jaren erg vaak.

  5. Goed werk dat zzp’ers aangepakt worden, en zeker in de zorg. Het is zowiezo schandalig dat ze met publiek geld betaald worden. Ze bepalen ook nog eens zelf welke diensten ze werken. Terwijl mensen in loondienst al die rot diensten kunnen werken. En ben maar niet bang wat het gros van die mensen gaat echt wel in loondienst werken. Veel meer kunnen ze niet.

    • Erg kort door de bocht dit Guus , waarschijnlijk sta je ergens op een hoge berg wat te schreeuwen en heb je nog geen 5 minuten zorgervaring
      Doe eerst even wat huiswerk ,san hoef je dit soort o zin niet te posten

      • Volgens mij heb ik hier met een zzp’er te maken. Als de zorgmedewerkers het niet voor het geld doen kunnen ze ook net zo goed in loondienst gaan.

        • Volgens mij weet je idd niet waar je over praat;). Hebt de klokken horen luiden?? Teams vallen om en de zzper wordt ingevlogen wat als erg prettig wordt ervaren en niet 9 tot 5 Maargoed waarom vertel ik dit eigenlijk tegen iemand die hier geen kaas van heeft gegeten en maar wat roept bah bah misselijk word ik ervan

      • Een ZZP kan er voor kiezen níet om het weekeinde, feestdagen te werken. Langer op vakantie kunnen dan max 3 weken.
        Allemaal kwesties waar je met loondienst tegen aan komt.

        • Oneerlijk dus tevenover mensen in loondienst die hetzelfde doen! Heel goed van de overheid en de belastingdienst!!! Top

          • Tuurlijk, kijk alleen naar de positieve punten. Een zelfstandige krijgt niet doorbetaald bij ziekte of verlof. En betaald zelf voor verzekeringen en pensioen. Heeft daarnaast geen recht op ww en ontslagbescherming en ligt er dus als eerste uit als het slecht gaat. Oneerlijk!!!

            Oh, wacht. Het is een KEUZE, althans dat zou het moeten zijn. Je kiest voor loondienst met veiligheid en en een lagere beloning en minder zeggenschap. Of je wordt zelfstandige en draagt meer risico en hebt meer controle over je werk.

            Waarom mag iemand niet zichzelf verhuren aan een bedrijf als ZZP’er maar is het prima dat een detacheringsbureau hetzelfde doet?

    • Wat een aannames..die ene ZZPer die zo werk zal er zijn. Maar ze gaan niet bij elke scheet of pijntje thuis zitten.. en als dat wel gebeurt worden ze niet doorbetaald ,dat heeft een iemand op de loonlijst wel he. Een ZZPer draait zn uren echt wel..ze hebben namelijk een uren criterium waar ze aan moeten voldoen. Ook word er flink belasting van het uurloon ingehouden, word er belasting betaald over de winst, er word “voor” belasting betaald, er word zwf betaald, eigen premies betalen, jullie rekenen een ZZPer rijk .dat komt omdat vele niet weten wat het nou daadwerkelijk inhoud, belastingtechnisch. Iemand in loondienst ziet alleen zn loonstrookje en het netto bedrag klaar. Zzpers zijn hardwerkende mensen,staan voor dag en dauw op..5 of 6 dagen in de week. Degenen die ik ken wel in iedergeval. En dan nog het feit dat loonlijsters eerst worden ingepland , de gaten worden opgevuld door invalkrachten,vaak ook vaste medewerkers via eigen zorgbureau, dan pas komen de zzpers aan bod.

    • Hoi guus. Ben zzp in de zorg ben dit geworden omdat zorginstelling door Cao mij niet kon geven waar ik nodig had om prive, werk en gezondheid in balans te houden. Doordat ik zzp ben geworden kan ik dit allemaal goed combineren waardoor ik kan blijven werken. In loondienst zou ik al afgekeurd zijn. Dus voordat je je gaat uitspreken hierover…… ik kan wel 1 ding zeggen ga nooit meer in loondienst in de zorg ivm de Cao en de werkdruk.

    • Guus, Je geeft blijk dat je nog nooit met een zzp-ers in de zorg gesproken hebt. Of met een bemiddelingsbureau die je kan vertellen dat juist die nacht en weekend diensten door ZZP-ers worden ingehuurd. Een kosten vergelijking loondienst/zzp heb je ook nog nooit opgezocht. Hoi op met het napraten van zgn betweters van achter hun bureau

  6. Ik denk dat je dat niet goed hebt Guus, in de zorg doen veel mensen het werk met hun hart en ook vaak parttime, het is vaak niet de kostwinning.
    Als het niet meer op een leuke manier kan zullen die stoppen, dus de zorginstanties hebben de grootste problemen, niet de zorg ZZPer, die redt zich wel, met of zonder werk.

    • Zorg is bij uitstek een sector waar ook veel particuliere vraag naar is. Als families bij de instellingen geen thuiszorg meer kunnen krijgen voor oma, huren ze zelf een zzp’er in. Je moet toch wat. Hetzelfde geldt voor onderwijs (bijles), kinderopvang en bouw/klussen.
      Dus inderdaad, Guus is te optimistisch. Ik reken op nog langere wachtlijsten in de zorg vanaf 1 januari en vind dat erg naar voor mensen die van zorg afhankelijk zijn en niet het geld hebben zelf een zzp’er in te huren.

  7. Als ze het werk met hun hart doen dan moeten ze in loondienst gaan. Nu staan ze er alleen maar voor het geld. Anders zouden ze niet zeggen dan ga ik iets anders doen.

    • Beste Guus
      Wat is het voordeel voor een zorgprofessional om in loondienst te gaan ipv een zpp-er te blijven.
      En waarom zou je mensen dwingen om een arbeidsvorm te kiezen terwijl ze dit zelf niet willen?
      De ene persoon kiest liever voor de zekerheden van loondienst en de ander kiest voor de mindere zekerheden maar weer andere vrijheden. Waarom is dit dan kwalijk?
      Ik kan het alleen met je eens als kwetsbare mensen gedwongen worden meer onzekerheden op zich te nemen terwijl ze eigenlijk de de zekerheid van een vast dienstverband willen.

  8. Een zzper kost niks meer als een gewone kracht. Verschil is dat zzper z’n pensioen en vakantiegeld en verzekering en 13e maand en ziekte en scholing en reisskosten zelf moet bekostigen.

    Begrijp niet waarom artsen wel in duurbetaalde maatschappen mogen blijven werken.
    Guus, ik begrijp je gedachtengang, maar het klopt niet en het heeft geen zin om te polariseren tussen bepaalde beroepsgroepen. Dat doet de fnv en cnv ook. Uiteindelijk zullen we hoe dan ook veel personeel tekort komen. Vergrijzingg en minder interresse in zorgwerk zullen de komende 20 jaar grote problemen gaan opleveren. Hier hoor ik de politiek nauwelijjs over. Den Haag maak een plan voor de langere tijd.

  9. Goedendag, wat jammer dat jullie niet de juiste info afgeven omtrend de inzet van zzp ers. Dit is nml gewoon mogelijk met het fiscaal kompas en de info hierover is te vinden bij zzp er in de zorg.
    M vr gr Annet

  10. De overheid moet geen dwangmaatregelen opleggen en topdown bepalen wat voor verplichte relatie werkgever-werknemer en opdrachtgever- opdrachtnemer aan moeten gaan.
    Dat is geen taak van de overheid. Het communisme is al lang gevallen. Of nou een werkende betaald wordt via een loonstrook of factuur zouden ze zelf mogen bepalen. Als het een fiscaal probleem betreft los je dit simpelweg op door het fiscaal gelijk te trekken.
    Hier worden alleen juristen en payroll bedrijven beter van. Daarnaast hebben organisaties een flexibele schil nodig om niet failliet te gaan bij omzetdaling.
    Stel gewoon een minimum tarief voor zzp’ers en trek e.e.a. fiscaal gelijk. Overigens worden veel zzp’ers beter betaald dan in loondienst.
    Straks liggen er complete sectoren op zijn gat en floreren payroll bedrijven waar de economie werkelijk niets aan heeft.

    Mvg Chris

  11. dag Guus,
    zeg dat ook maar tegen het ministerie van finan ien, die lekker zzp blijft door huren en ook nog eens de boetes voor hun betaald.
    En wat is er op tegen dat iemand in loondienst, zzp wordt? of vinden ze dat te spannend, of moeten ze dan echt gaan presteren.(de goeie daargelaten) Uitbuiting door bedrijven ,oals PostNL moet aangepakt worden. maar mensen die werken en hun brood verdienen met rust velaten worden

  12. Guus begrijpt niet dat mensen tegenwoordig vrijheid willen, vrijheid hoelang en wanneer ze op vakantie gaan, vrijheid hoe ze hun eigen pensioen regelen, vrijheid hoeveel ze werken, soms wat meer, soms wat minder, vrijheid om bij meerdere bedrijven tegelijk te werken.
    Uiteindelijk is het vaak ook nauwelijks duurder voor de opdrachtgever, omdat slechts de kale uurprijs (zelfs zonder btw in de zorg) betaald wordt, in tegenstelling tot een werknemer in loondienst, die naast zijn bruto uurloon ook nog kosten brengt voor werkgeversdeel premies, vakantiegeld, vakantiedagen, eindejaarsbonus, pensioendeel werkgever, ziekte, twee jaar wao doorbetalen, etc.
    Guus is vooral afgunstig op het hogere loon van zzpers, hoger dan hij ooit in zijn leven verdient heeft, hoger omdat ze ook veel meer dingen zelf moeten regelen en risico nemen.
    Het werk ethos van zzpers is prima in orde, anders hadden ze helemaal geen opdrachten. Een slechte werknemer daarentegen kom je bijna niet vanaf.
    Heb het zelf in de IT vroeger ook vaak meegemaakt, de vaste medewerkers altijd zeuren als er overgewerkt moest worden (die kwamen dan de volgende morgen later, serieus!), de ZZPers deden het zonder probleem.

  13. Jarenlang bezuinigd op de zorg. Jarenlang in cao’s beloofd dat goed werkgeverschap ervoor zal zorgen dat het werk in de zorg aantrekkelijk blijft. Jarenlang beloftes de idiote administratedruk aan te pakken. Jarenlang beloofd dat de marktwerking voor betere prijs én kwaliteit zou zorgen. Jarenlang mooie woorden over eigenaarschap, zeggenschap en verantwoordelijkheden terugleggen daar waar het hoort. Geen reet van waargemaakt. Werk en privebalans in de zorg kwam steeds ,eet onder druk. Dus kiezen mensen ervoor dit zelf maar te gaan realiseren. Weten we nog in coronatijd? Toen was het klappen voor de zorg maar toen de zorg vroeg om eerlijke beloning vluchtte de verantwoordelijke politici de 2e kamer uit. Weten we nog? De Balkenende norm? Bestuurders in de zorg mochten niet meer verdienen dan de ministerpresident…de meeste beuren meer.
    Kennelijk wordt werken in de zorg beshouwd als liefdewerk. De laatse non echter is wellicht hoogbejaard. Van het reguliere salaris als verzorgende ig kun je geen huis huren en al zeker niet in de randstad. Dat velen nu voor zichzelf kiezen maakt dat alle criticasters hun belang Kennelijk inzien voor ook hun en hun familie. Maar betalen ho maar.
    Een zzp’er in de zorg is door de bank genomen goedkoper dan een uitzendkracht. Die kost ongeveer 2,2 keer de loonwaarde.
    Daarbij is een verpleegkundige als BIG geregistreerde een vrije beroepsbeoefenaar en mag zich vrij vestigen conform de wet.
    Ik mag hopen dat de zzp’ers hun poot stijf houden.
    Dat de fiscus en financiën maar eerst is opruiming houden in de eigen organisatie qua zzp’ers.
    Maar ja, diegen met de vetste salarissen vinden die daaronder altijd te duur!
    Groetjes van een ex verpleegkundige!

  14. Het is een fabeltje dat een zzp’er meer zou verdienen dan iemand in loondienst. Pensioen, aov, vakantiegeld en belastingen moeten allemaal betaald worden uit het uurloon. Netto blijft er heus niet meer over dan als in loondienst.
    Werkgevers kunnen zzp’ers ook vragen om de lastige diensten te draaien en te stellen dat ze anders helemaal geen opdracht krijgen. Niet alleen de krenten uit de pap.
    Tenslotte is de belastingdienst verworden tot een nare organisatie die betaald van inkomsten uit de samenleving maar die samenleving voortdurend frustreert. Daar wil je als zelfstandige niet voor werken.

    • Goedemorgen, het is idd een fabeltje dat de zzper zoveel meer verdiend mits hij of zij wel volledig verzekerd is natuurlijk. Mijn ervaring is dat juist de zzpers de weekenden te draaien en zogenoemde lastige diensten. Juist omdat de ATW niet van toepassing is op deze mensen zijn ze ook echt wel goud waard voor de instellingen. Dat de zzper hierdoor zoveel verdiend is in mijn ogen ook terecht maar juist ook de reden dat ze niet meer terug kunnen in loondienst.

      Het is zo ook niet waar dat iemand die gedetacheerd/uitgezonden word nog duurder wordt als een zzper maar de overwerkpercentages zullen dan wel gekoppeld zijn aan de vergoedingen natuurlijk, verder heb je meer mensen nodig om dezelfde diensten te draaien daar je gehouden bent aan de ATW.

      Voor mijn gevoel zou de staat een aantal verzekeringen moeten verplichten als zzper en daarmee een eigen vangnet creëren waarbij ze niet hoeven/kunnen terugvallen op sociaal geld.

      Een ding is zeker zoals het nu gaat is de client/patiënt de dupe en word er nog meer verwacht van de mensen in loondienst in de zorg. En dat is op zijn zachts gezegd zorgwekkend!

      • “Voor mijn gevoel zou de staat een aantal verzekeringen moeten verplichten als zzper en daarmee een eigen vangnet creëren waarbij ze niet hoeven/kunnen terugvallen op sociaal geld. ”

        Waar ben jij bang dat een zzper terugvalt op sociaal geld dan? De bijstand? Dat is echt geen vrijheid/blijheid en voor je daarvoor in aanmerking komt moet je ook al je eigen reserves opmaken.

        We moeten eens ophouden met allerlei dingen verplichten en mensen meer vrijheid bieden in hun keuzes. Het zou wel goed zijn als je bij je KVK inschrijving wat meer informatie krijgt over welke risico’s je loopt zodat je daar zelf een goede keuze in kunt maken. Er zijn legio alternatieven voor ziekte en aov die niet direct via een verzekering lopen. (Broodfonds, SharePeople, schenkkring, sparen /beleggen, inkomen partner)