"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

8 manieren waarop grote organisaties omgaan met inhuur tijdens de coronacrisis

Het merendeel van de organisaties huurt nog steeds externe professionals in. Maar de manier waarop verschilt flink, zo laat Paul Oldenburg (Staffing MS) in dit webinar zien.

De meeste (grote) organisaties die externe professionals inhuren, blijven dat ook tijdens deze coronacrisis doen. De manier waarop en in welke mate: dat verschilt flink.

Dat werd duidelijk in deel twee van de webinar-reeks ‘Overbruggen van de coronacrisis’. Daarin liet Paul Oldenburg van Staffing MS – onderdeel van HeadFirst Group – zien hoe het in de praktijk gaat bij een achttal organisaties.

“De variatie is groot. Een aantal organisaties uit getroffen sectoren is aan het afschalen. Maar dat wil niet per se zeggen dat ze minder professionals inhuren”, vertelt hij. “Soms gaat het om een tijdelijke beperking van het aantal uren of een tariefsverlaging.”

Overbruggingsoplossingen

Zo’n tariefsverlaging gebeurt in de meeste gevallen in overleg met leveranciers en/of zzp’ers. “Zij staan open voor een gesprek, maar maak er dan ook echt een gesprek van. Dan blijf je ook uit de pers”, adviseert Oldenburg. Hij verwijst daarmee naar het tumult rond de eenzijdige tariefsverlaging bij IBM.

Oldenburg vertelt dat er ook andere oplossingen zijn die passen in een overbruggingsscenario. Denk aan uren doorschuiven of nu factureren en later uitvoeren. “De uren nu maken kan praktisch lastig zijn, maar binnen afzienbare tijd ga je toch weer opschalen”, legt hij uit. “Dan wil je weer beschikken over die ingewerkte externen. Denk daarom creatief over overbrugginsmethodes na die – gezien de situatie – gunstig zijn voor jou en de professionals die je inhuurt.”

Mogelijkheden om te groeien

En dan zijn er nog organisaties die in deze situatie juist kunnen groeien. “Bijvoorbeeld bedrijven in de fintech. Zij zien nu mogelijkheden om professionals aan te trekken die een paar maanden geleden nog heel schaars waren. Kan dat zowel om vaste als flexibele contracten gaan.”

Ook Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy, die in het webinar de politieke actualiteit besprak, ziet aanleiding voor organisaties om een nieuwe afweging te maken tussen vast en flex. “Deze crisis schudt de arbeidsmarkt flink op. Het wetgevingsproces rond de vervanging van de Wet DBA staat stil, maar wordt binnenkort weer opgepakt. Deze crisis heeft natuurlijk invloed op het politieke debat”, vertelt hij. “Wellicht wordt het lastiger om zzp’ers in te huren en groeit de wens om in loondienst te werken, maar vraagt economische onzekerheid juist om meer flexibiliteit. Een boeiende mix van factoren.”

In onderstaand webinar zie je welke strategieën de acht organisaties hanteren.

Meer weten? HeadFirst Group heeft het whitepaper ‘Overbruggen van de coronacrisis. Inhuuradvies voor opdrachtgevers’ samengesteld. Die is via deze link te downloaden.


Aankondiging nieuwe webinar

Donderdag 23 april, om 15:00 uur, is het derde webinar in deze reeks. Paul Oldenburg (Staffing MS) en Hugo-Jan Ruts (ZiPconomy) spelen dan in op de meest actuele vooruitzichten – n.a.v. de corona-maatregelen in Nederland die het kabinet deelt op dinsdag de 21e. Aanmelden kan via deze link.


 

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group