"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Online platform Planet Interim breidt uit naar het buitenland

Ondanks de coronacrisis gaat het goed met platform Planet Interim, aldus eigenaar Niels van Berkel. Het platform breidt internationaal uit met websites in België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Bulgarije.

 

Niels van Berkel

Planet Interim bestaat 10 jaar in Nederland en gaat de grens over, vertelt eigenaar en oprichter Niels van Berkel. “Planet Interim heeft in meerdere crises harde klappen gehad maar heeft steeds overleefd”, zegt hij. “Ik heb hard moeten werken om dat voor elkaar te krijgen. Voor de investeringen in het platform heb ik zelf ook interim-opdrachten gedaan. Maar we zijn er nog en beter dan ooit!”

Lean & mean

Hij omschrijft zijn bedrijf als een netwerkorganisatie. Het heeft geen eigen kantoor, maar werkt met externe specialisten die nauw betrokken zijn. “Mijn programmeurs werken vanuit Sofia bijvoorbeeld. Alles zo veel mogelijk online en ‘lean and mean’. We hebben recent de volledige backend van het platform vervangen, om klaar te zijn voor uitbreiding.”

Van Berkel is ‘onverminderd positief’ over de toekomst van het platform in Nederland. “Maar de onzekere Nederlandse situatie, de internationalisering van de arbeidsmarkt in het algemeen en de ‘dichtgetenderde’ flexmarkt maken het verstandig om niet al je eieren in hetzelfde mandje te leggen. Daarom is het slim om uit te breiden naar andere landen.”

Zelfde site, eigen taal

Planet Interim is nu beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Bulgaars en heeft nu ook daadwerkelijk een lokaal platform in landen als België (https://planetinterim.be), Frankrijk (https://planetinterim.fr), Duitsland (https://planetinterim.de), het Verenigd Koninkrijk (https://planetinterim.co.uk) en Bulgarije (https://planetinterim.bg). Er is ook een overkoepelende .com versie die standaard in het Engels opent.

Waarom deze landen? “Ze hebben allemaal een flexmarkt die nog in ontwikkeling is of een markt die nog veel groter is dan de Nederlandse”, zegt Van Berkel. “Dat maakt ze interessant. De Bulgaarse economie groeit bijvoorbeeld snel sinds het EU-lidmaatschap. Naast het toerisme, waar we Planet Interim ook op hebben aangepast, is bijvoorbeeld ook informatietechnologie een nieuwe pijler van de Bulgaarse economie. Er zitten veel expats die een IT-hub aansturen. Het is dan toch wel cool dat je in je eigen taal, bijvoorbeeld Frans of Duits, planetinterim.bg kan gebruiken, terwijl de Bulgaarse IT’er of HR manager in het Bulgaars van dezelfde site gebruik kan maken.”

Het is dan toch wel cool dat je in je eigen taal, bijvoorbeeld Frans of Duits, planetinterim.bg kan gebruiken

Stap voor stap

Van Berkel is van plan om de aanwezigheid van Planet Interim in de nieuwe markten stapgsgewijs op te bouwen. “In mijn ogen dien je als online speler in ieder land eerst je aanwezigheid te laten zien, dan langzaam opschalen, waar het kan en nuttig is met lokale specialisten. Met miljoenen smijten en in elk land twintig man in een hip kantoor zetten is absoluut geen garantie voor succes. Ik pak het liever anders aan en bouw stap voor stap uit.”

Kunnen we nog verdere internationale uitbreiding verwachten, of ligt voorlopig de focus op groei in deze markten? “De focus ligt voor Planet Interim op deze markten. Maar ik werk ook nog aan een ander platform dat komend jaar live zal gaan. Dat is gericht op een ander vakgebied en is geschikt voor vast, flex en alles ertussenin.”

Eigen niche

Van Berkel is nu tien jaar aan het ondernemen in de online flexmarkt. “Wij groeien momenteel erg hard met 300 tot 400 nieuwe hoger opgeleide professionals per maand. We hebben daarmee onze eigen niche”, vertelt hij. “Ik denk dat online platforms de flexmarkt voor alle betrokkenen beter kunnen laten functioneren.”

“Er zijn professionals of gebruikers die denken dat platforms leiden tot minder persoonlijk contact. Ik ben het daar helemaal niet mee eens”, stelt hij. “Via platformen kunnen professionals en opdrachtgevers direct met elkaar in contact te komen en dat maakt het persoonlijker.”

Dat betekent niet dat ze bureaus in alle gevallen zullen vervangen, zegt de ondernemer. “Platforms zullen nooit alles kunnen matchen. Goede bemiddelingsorganisaties houden altijd hun rol, mits ze waarde toevoegen. Ze zullen selectiever kunnen worden ingezet, als bijvoorbeeld een platform niet snel of goed genoeg werkt. Dan moeten recruiters zich in een opdracht kunnen vastbijten om de kandidaat te vinden.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie