"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werkgevers verwachten dit kwartaal drie procent stijging werkgelegenheid

De productiesector is het meest optimistisch.

Werkgevers in vrijwel alle sectoren verwachten in het komend kwartaal meer personeel nodig te hebben. Die verwachting blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey. Een onderzoek dat de uitzender in 43 landen doet, onder ruim 42.000 werkgevers. In Nederland deden 512 organisaties en

Bron: ManpowerGroup Employment Outlook Survey 2021 Q2

bedrijven mee. Het onderzoek komt op een plus van drie procent uit voor dit lopende kwartaal. Dat is vrijwel hetzelfde als het eerste kwartaal van dit jaar.

Ook wereldwijd zijn werkgevers optimistisch. 77 procent verwacht dat ze voor wat betreft het aantrekken van personeel eind van dit jaar weer op pre-Covid niveau zitten. De Nederlandse groei verwachting ligt internationaal gezien ruim onder het gemiddelde, maar dat komt ongetwijfeld omdat ook de krimp in werkgelegenheid – onder andere vanwege de NOW regeling – hier veel lager lag dan in andere landen.
Uitgesplitst naar een aantal sectoren ziet Manpower de volgende trends in Nederland:
  • Bouw: werkzoekenden kunnen in het tweede kwartaal van 2021 een rustige arbeidsmarkt verwachten. Werkgevers rapporteren een netto stijging van +3%. Dat is een flinke daling van negentien procent in vergelijking met Q2 in 2020, en tevens een flinke afname van 23 procent vergeleken met het eerste kwartaal in 2021.
  • Productie: voor het huidige kwartaal verwachten werkgevers met een netto stijging van +6% een hogere groei dan gemiddeld. Die groei is flink hoger dan het voorgaande kwartaal, toen er nog -4% verwacht werd.
  • Werkgevers in de financiën en zakelijke dienstverlening verwachten een gematigde groei van +3%. Dat na een forse groei in het voorgaande kwartaal.
  • Restaurants en hotels: met een netto werkgelegenheidsvooruitzicht van -1%, wat de vierde opeenvolgende negatieve prognose is, verwachten werkgevers dat de inzinking van de arbeidsmarkt dit kwartaal zal aanhouden. Dit cijfer volgt wel na een nog veel zwaardere dip in het vorige kwartaal.
  • Groot- en detailhandel: voor het tweede kwartaal geven werkgevers een netto werkgelegenheidsprognose af van +3%. Dit is een daling van zes procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal en elf procent lager dan dezelfde periode vorig jaar.
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie