"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Jan van der Tempel en Björn Huiskes (Freelance.nl): “Wij geloven in de kracht van freelancen”

Platform Freelance.nl is de nieuwste partner van ZiPconomy. Deze online marktplaats verbindt al bijna 20 jaar freelancers met zakelijke opdrachtgevers. De eigenaren delen graag hun kennis en expertise over de zzp-markt. “Freelancers versnellen groei in organisaties en brengen nieuwe energie.”

“Wij geloven dat freelancen leidt tot meer geluk en groei”, zegt Björn Huiskes, eigenaar van online platform Freelance.nl. “Freelancers doen waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden. Dat leidt tot een steile leercurve en meer levensgeluk.”

Daar profiteren opdrachtgevers van, benadrukt mede-eigenaar Jan van der Tempel. “Zelfstandig ondernemers brengen organisaties verder met hun expertise, kennis en enthousiasme. Ze versnellen groei in het bedrijfsleven.”

Succesvol ondernemen met freelancers

Die overtuiging komt voort uit hun eigen ervaring. Van der Tempel en Huiskes leerden elkaar zo’n 25 jaar geleden kennen. Tijdens hun studie begonnen ze samen een energievergelijkingssite. Van der Tempel: “Internet was in opkomst in Nederland. Het idee om aanbieders en afnemers van energie samen te brengen op een platform was vernieuwend.”

Het werd een succes. Het initiatief groeide uit tot Evolta: een platform waarmee afnemers verbonden werden met aanbieders van voordelig groene stroom en gas. Om sneller te groeien, fuseerden ze met een groter energiebedrijf. Na die fusie ontstond energieleverancier Oxxio, momenteel de vierde speler op de Nederlandse markt.

Een groot deel van het succes van dit bedrijf danken Van der Tempel en Huiskes aan freelancers. “In het jaar 2000 hadden we een kernteam van vier vaste medewerkers en tien freelance-experts”, zegt Van der Tempel. “Die freelancers brachten ieder hun eigen expertise mee, bijvoorbeeld op het gebied van webdevelopment. Door de inzet van freelancers konden wij efficiënt en veel sneller groeien.”

‘Freelance.nl kwam op ons pad’

De zakenpartners richtten samen nog meer internetbedrijven op, zoals reis onderneming Tjingo en platform Huren.nl. “Bij ieder initiatief waren freelancers essentieel”, vertelt Huiskes. “Dat zette ons aan het denken: konden we een platform ontwikkelen om ook andere ondernemers verder te helpen met freelancers? Het bleek al te bestaan: Freelance.nl.”

De website Freelance.nl was in 2002 opgericht door een zelfstandige ICT’er. Het idee: freelancers en opdrachtgevers bij elkaar brengen via een online marktplaats. Deze webmaster beheerde samen met een paar private investeerders de site vanuit het buitenland. Ze zochten een team om Freelance.nl verder te ontwikkelen. In 2015 namen Huiskes en Van der Tempel het platform over om het naar een hoger plan te tillen Huiskes: “Freelance.nl was toen al het eerste en grootste werkplatform op de Nederlandse markt en sindsdien zijn we nog sterker gegroeid. Die groei houdt gelukkig nog steeds aan.”

Open platform – iedereen is welkom

Op Freelance.nl zijn alle opdrachtgevers welkom, vertellen de eigenaren. “Een open en toegankelijke markt is een belangrijke succesfactor”, zegt Van der Tempel. “Zowel voor ons platform als de zzp-markt in het algemeen. Daarom is Freelance.nl toegankelijk voor elke opdrachtgever. Ook intermediairs zijn welkom, zij vervullen tenslotte een belangrijke rol in de markt. Ons doel is zoveel mogelijk freelancers gelukkig te maken en bedrijven te laten groeien, of dat nu rechtstreeks is of via een tussenpartij.”

‘Freelancen verankeren in de economie’

Freelance.nl publiceert ook onderzoek en analyse over de zzp-markt via de Freelance Marktmonitor. Als partner van ZiPconomy hopen de eigenaren nog meer kennis te delen en ondernemers te enthousiasmeren over werken met freelancers. Van der Tempel en Huiskes willen ‘freelancen verder verankeren in de Nederlandse economie’, vertellen ze.

“We promoten freelancerschap, want het is een mooie manier van werken. Maar we leggen mensen die nu in loondienst zijn ook goed uit hoe het werkt, zodat ze bewust kunnen kiezen of freelancen bij ze past”, legt Huiskes uit. “Dat geldt ook voor opdrachtgevers: zij hebben hulp en uitleg nodig. Wanneer mag je een freelancer inhuren, wanneer niet? Hoe meer duidelijkheid, hoe beter voor de ondernemer.”

Vrijheid om te ondernemen

Er is een hoop discussie over zzp’ers en flexibilisering. De eigenaren van Freelance.nl hebben een duidelijk standpunt: freelancers zijn onmisbaar voor de Nederlandse economie. Van der Tempel: “Dit soort specialisten passen niet in een standaard loondienstverband. Een kabinet dat zzp’ers in loondienst dwingt, zet de BV Nederland op een flinke achterstand.”

Kwetsbare groepen beschermen is belangrijk, vinden ook de eigenaren van Freelance.nl. Van der Tempel sprak met de Sociaal Economische Raad. Hij is enthousiast over het voorstel van een rechtsvermoeden van werknemerschap onder tarieven van 30 à 35 euro. “Zo bescherm je de onderkant en laat je echte ondernemers vrij”, zegt hij.

Lees ook: SER: aanpak schijnzelfstandigheid focussen op uurtarieven onder 35 euro

Het is namelijk belangrijk dat freelancers voldoende vrijheid hebben om te ondernemen. “De zzp’ers waar wij mee werken zijn experts. Zij hebben daarmee een bepaalde autoriteit ten opzichte van hun opdrachtgevers”, legt hij uit. “Het zijn geen pizzabezorgers, maar specialisten die de opdrachtgever komen helpen met kennis die hij zelf niet in huis heeft. Bij ons hebben freelancers een gemiddeld tarief van meer dan 75 euro per uur.”

‘Meer vraag dan aanbod’

Voorheen zochten vooral grote organisaties freelancers. Tegenwoordig zijn juist mkb-ondernemers op zoek naar zzp-experts via het platform. Huiskes: “Digitalisering brengt specifieke uitdagingen met zich mee, ook voor kleine ondernemers. Zaken zoals e-commerce, data analyse en online veiligheid vragen specialisme. Een freelancer kan daar bij uitstek mee helpen. We zien daar een enorme kans om een veel grotere doelgroep aan te spreken.”

Een bedrijf dat groeit krijgt te maken met nieuwe uitdagingen, legt Van der Tempel uit. “Denk aan digitalisering, administratie, wetgeving. Gelukkig kun je voor elk aspect van ondernemen een freelancer vinden. Deze enthousiaste experts nemen volop nieuwe kennis mee, waarmee een organisatie nog sneller kan groeien.”

‘Freelance.nl floreert’

Al met al zijn de ontwikkelingen goed nieuws voor Freelance.nl. Het platform floreert, vertelt Van der Tempel. “Net als veel andere ondernemers, zagen we aan het begin van de coronacrisis een dip. Maar daarna groeiden we weer net zo hard door als voor de crisis.  Steeds meer ondernemers zien de voordelen van werken met freelancers. Op dit moment hebben we meer openstaande opdrachten dan beschikbare zzp-kandidaten. Wij zien diverse mogelijkheden om nog meer freelancers en organisaties aan te spreken en verder te helpen.”

Hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts is blij Freelance.nl als partner te verwelkomen. “Jan en Björn hebben een verfrissende, positieve kijk op de toekomst van werk. Hun visie en kennis over de organisatie van arbeid zijn erg interessant voor zowel intermediairs als opdrachtgevers. Ik kijk uit naar onze samenwerking.”

Als marktleider verbindt Freelance.nl al meer dan 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met meer dan 350.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl