"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’er en STAP-budget: bereid je voor op de nieuwe aanvraagronde

Van alle aanvragers van het STAP-budget is 15% zzp’er. Wie in aanmerking wil komen voor de overheidssubsidie voor studiekosten moet er snel bij zijn op 1 september.

STAP-budget blijkt een interessante overheidssubsidie voor zzp’ers. Van de 115.000 mensen die tot nu toe de bijdrage voor studiekosten ontvingen, is 15% zzp’er.

Uit cijfers van het UWV blijkt ook dat veel aanvragen uit de zakelijke dienstverlening komen. In deze sector werken relatief veel zzp’ers. De zakelijke dienstverlening is goed voor bijna 15% van de aanvragen.

Bereid je voor op 1 september

Op 1 september begint een nieuwe aanvraagronde voor STAP-budget. Wil je in aanmerking komen, dan is het verstandig je aanvraag alvast voor te bereiden. Volgens NU.nl was het totale budget in de vorige ronde binnen 2,5 uur op. Ook de eerste keer was het geld binnen enkele uren vergeven.

Wat is STAP-budget?

De afkorting STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Deze subsidieregeling bestaat sinds dit jaar en vervangt de fiscale aftrek voor studiekosten. STAP is bedoeld als stimulans voor werkenden en werkzoekers om zichzelf te laten om- of bijscholen.

Je kunt één keer per jaar STAP-budget krijgen met een maximum van 1.000 euro (inclusief btw). Zo kun je een cursus met korting of soms zelfs helemaal gratis volgen. UWV keert het bedrag direct uit aan de opleider.

Zo vraag je STAP-budget aan

Je kunt de subsidie niet voor elke opleiding gebruiken. Kijk dus eerst op deze website welke scholing voldoet aan de voorwaarden. Als jij op 1 september budget aanvraagt, moet de opleiding uiterlijk in januari beginnen.

Heb je een opleiding, cursus op training gevonden? Meld je dan eerst aan. Daarna ontvang je automatisch een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.

Vervolgens ga je naar het STAP-portaal van UWV. Je vraagt het STAP-budget aan en uploadt het aanmeldingsbewijs. Na goedkeuring maakt het UWV het bedrag over aan de opleider.

Administratie en bedrijfskosten

Als zzp’er mag je jouw zakelijke studiekosten nog steeds aftrekken van de winst. Zzp’ers voeren in hun administratie zowel de subsidie als de kosten van de opleiding op. Moet je zelf nog iets bijbetalen omdat jouw opleiding meer kost dan het STAP-budget? Dan mag je het verschil als bedrijfskosten opgeven.

Controles en voorwaarden

Het UWV controleert binnen drie maanden nadat je jouw studie hebt afgerond of jij en de opleider aan de voorwaarden hebben voldaan. Volgens UWV lopen er verschillende onderzoeken en zijn inmiddels meer dan 600 opleidingen die niet voldeden uit het register verwijderd.

Het budget is beschikbaar voor alle Nederlandse EU-burgers (of partners van EU-burgers) ouder dan 18 jaar en jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Je moet minstens 6 maanden in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Elke twee maanden een nieuwe inschrijfronde

Je hebt dit jaar vijf keer kans om dit budget aan te vragen. Sinds 1 maart kun je om de twee maanden in aanmerking komen voor STAP-budget. In de subsidiepot zit in totaal 160 miljoen euro. Volgend jaar stelt de overheid 200 miljoen euro beschikbaar verdeeld over 6 tijdvakken.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Dit is weer een overheidsregel die de administratie druk weer extra verhoogd. Ik vraag me af wat er verkeerd was met de oude regels (gewoon via de belastingaangifte). Of is dit weer een ordinaire bezuinigingsregel..
    Daarbij doen de deeltijd onderwijsinstellingen (bijv Hogeschool Utrecht, Tandprotheticus) hier niet aan mee (teveel administratieve handelingen), dus alle kosten (en deze zijn voor deze opleiding exceptioneel hoog) voor de studie van mijn dochter komen volledig op onze schouders terecht…

  2. @Jos: dit is inderdaad een bezuinigingsmaatregel met extra bureaucratie. Helaas een voorbeeld van ondoelmatig beleid. Vraag mij toch altijd af hoe dit soort zaken de eerste en tweede kamer passeren. Zal dan toch ergens een lobby achter zitten vermoed ik.