"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vertrekkende Van Gennip blij dat nieuw kabinet doorgaat met zzp-beleid

Het zijn de laatste weken van Karien van Gennip als demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze is, ondanks het feit dat ze de val van het kabinet nog niet echt lijkt te hebben verwerkt, verheugd over dat haar beleid, bijvoorbeeld ten opzichte van de positie van zzp’ers, wordt doorgezet.

“Gelukkig is er in het hoofdlijnenakkoord opgeschreven dat het nieuwe kabinet door wil met het arbeidsmarktpakket dat er nu ligt,” zegt Van Gennip in een interview met het FD. “De formerende partijen zeggen graag meer vaste banen te willen. Verder stellen zij expliciet door te willen gaan met de wet tegen uitwassen op de uitzendmarkt en de VBAR, de verduidelijkingswet voor zelfstandigen.” Volgens de afzwaaiende minister hebben ze echt een keuze gemaakt om door te gaan op de ingeslagen weg, iets waar ze heel blij mee zegt te zijn.

Vraagtekens over de VBAR

Over deze nieuwe zzp-wet, ook wel bekend als de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) is veel te doen. Zo is Cristel van de Ven, voorzitter van de Verenigingen Zelfstandigen Nederland, op zich best positief over wat er in het hoofdlijnenakkoord is opgenomen, maar maakte zij zich in mei nog zorgen over de VBAR. Van de Ven: “De huidige conceptwet VBAR staat juist haaks op zekerheid voor echte zelfstandigen. Echte duidelijkheid krijgen zelfstandigen wanneer we scherpe ondernemerscriteria met elkaar formuleren.” Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is de zzp-wet ingrijpender dan was afgesproken.

Van Gennip verdedigt in het interview de VBAR, die ze overigens nog uitstelde, omdat de invoering ervan in het eerste kwartaal van 2025 volgens haar “niet realistisch” leek. “De wet is bedoeld om bestaande jurisprudentie te verduidelijken. Sommige mensen zagen daar een verzwaring in en dat was niet de bedoeling,” aldus de minister.

Meer aandacht voor ondernemerschap

Volgens haar komt er in de herziening van de concept-wet juist meer aandacht voor ondernemerschap: “Als je wilt dat de Belastingdienst weer kan gaan handhaven, dan helpt die verduidelijking de hele markt, ook naar de echte zelfstandige toe en voor het gelijke speelveld tussen ondernemingen.”

Het kersverse hoofdlijnenakkoord is op het vlak van arbeidsmarktbeleid weinig vernieuwend. Tot die conclusie kwamen arbeidsmarktexpert Peer Goudsmit, ZiPconomy hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts en podcasthost Narada Bouwland in de podcast ZiPtalk. Beluister deze hier

PVV, VVD, NSC en BBB willen dus door met de VBAR, maar over de exacte invulling daarvan staat niets te lezen in het akkoord. Die invulling – leg je bijvoorbeeld de nadruk op of iemand ‘ingebed is’ of de nadruk op of iemand ‘ondernemer’ is – is zeer bepalend voor de zzp-markt, schreef Zipconomy eerder.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Van Gennip ging ook nog in op de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, die is opgenomen in het wetsvoorstel Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ) dat nu ter internetconsultatie ligt. Volgens haar belangrijk, omdat het draagvlak onder de sociale zekerheid daardoor behouden blijft. Ze is bang dat als straks een miljoen zzp’ers met pensioen gaan zonder pensioenopbouw gaan zeggen dat hun AOW niet voldoende is.

Haar beoogde opvolger is Eddy van Hijum (NSC). Hem wacht, voor de benoeming door de Koning, eerst nog een hoorzitting in de Tweede Kamer. Alle bewindspersonen in spe worden aan de tand gevoeld door de parlementariërs. Vermoedelijk zal dat volgende week gebeuren. En dat moet ook wel, want het nieuwe kabinet wil op 2 juli op het bordes staan.

2 reacties op dit bericht

  1. Ik krijg het vermoedde met de titel van dit artikel, dat met deze wet zoals hij er nu ligt ook de ZZPers blij zijn, maar ik heb het niet het vermoeden dat dit maar voor een klein gedeeltelijk correct is…

  2. Beste Tom,

    Het wordt eens tijd dat wij afkomen van het begrip (ik zeg het maar één keer) “zzp-er”. Die bestaat niet. Wel zelfstandige professionals. Dit begrip moeten we blijven gebruiken en niets anders.
    Maar vergeet niet het begrip professionals is zeer ruim. En elke professional is een ondernemer die: ingeschreven is bij KvK, bij de belastingdienst voir een fiscaal nummer en een ondernemingsvorm heeft gekozen. Deze aspecten dient het uitgangspunt te zijn voor deze groep.

    Waarom gaat de minister niet eerst iets doen aan de ondernemingsvormen in de IB-sfeer. Haal alles daaruit en breng elke bedrijfsvorm onder bij de “bedrijven-belastingen”. Zoals vennootschapsbelasting, dividendbelasting en BTW. En maak daarbinnen eventuele uitzonderingen. Laat de professionals verder met rust. Ga dan bij de opdrachtgevers kijken en bij hen regels stellen aan wat mag en niet mag. De professionals voldoen op een open markt (en dat willen we graag in Nederland) aan de vraag.

    Rob, schenk hier eens aandacht aan. Samen met alle brokers, detacheerders en andere in de markt opererende organisaties.